Πολιτική

09/01/2020 - 13:21

Μεταναστευτικό, ώρα μηδέν !!

Παρέμβαση από το Θεόδωρο Βαλσαμίδη

Και αισίως μπήκαμε στο 2020 και η κατάσταση με το μεταναστευτικό στο νησί από το κακό στο χειρότερο.
Οι υποσχέσεις για αποσυμφόρηση έως τα τέλη του Νοέμβρη έμειναν στα λόγια, μια νέα δομή φαίνεται να περιφέρεται από περιοχή σε περιοχή ανά το νησί πάλι στα λόγια, οι ροές παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες συνεχίζονται, οι ΜΚΟ συνεχίζουν ανεξέλεγκτες το έργο τους και ο αριθμός των μεταναστών στο νησί έχει ξεπεράσει τις 25.000 και μάλλον τον ακριβή αριθμό τους δεν τον γνωρίζει κανένας ..

και η ζωή συνεχίζεται …

Και τώρα τι θα γίνει ;;
Και μέχρι που θα φτάσει αυτή η κατάσταση ;;;

Η κατάσταση αυτή δεν προχωρά
και τα προβλήματα μεγαλώνουν συνεχώς.
Και όσο τα προβλήματα μεγαλώνουν,
τόσο δυσκολότερες γίνονται οι λύσεις.
Και δυστυχώς κάποιοι το επέτρεψαν να γίνει και ήταν λάθος.
Και τα προβλήματα γιγαντώθηκαν, δυστυχώς.
Και φθάσαμε πλέον στην ώρα μηδέν !!

Δεν υπάρχει λοιπόν άλλος χρόνος, ούτε για άλλα λάθη, ούτε για σχέδια επί χάρτου, ούτε για συσκέψεις, ούτε για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ούτε για τακτικισμούς, ούτε για κινήσεις εντυπώσεων.
Απαιτείται σοβαρότητα & υπευθυνότητα απ’ όλους !!!
Τα λόγια τελείωσαν και είναι πλέον η ώρα των πράξεων.
Σήμερα και ΟΧΙ αύριο.

Και πιο συγκεκριμένα κατά τη γνώμη μου:

- Να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση του νησιού και να εφαρμοστεί στην πράξη η δέσμευση της Κυβέρνησης για αριθμό μικρότερο του 1% επί του πληθυσμού του νησιού.
- Συναίνεση για την κατασκευή νέας δομής, είτε κλειστού, είτε ανοιχτού τύπου δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, ούτε στο Δήμο Μυτιλήνης. Η Λέσβος δέχεται το βάρος της υποδοχής, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να δέχεται και το βάρος της φιλοξενίας, είτε μεταναστών, είτε προσφύγων.
- Το ΚΥΤ της Μόριας θα πρέπει να επανέλθει σε καθεστώς ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣ, όπως άλλωστε ήταν όταν πρωτοξεκίνησε να λειτουργεί, με χωρητικότητα έως 2.000 άτομα και με ταυτόχρονη απομάκρυνση όλων των υπόλοιπων αυθαίρετων επεκτάσεων & κατασκευών.
- Η δομή του ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ θα πρέπει να κλείσει άμεσα από το Δήμο Μυτιλήνης, δεδομένου ότι είναι αυθαίρετη.
- Η Πολιτεία να θεσμοθετήσει ΑΜΕΣΑ το να μην δίνεται η δυνατότητα να ενοικιάζονται ακίνητα από τις ΜΚΟ στα ακριτικά νησιά και να μετατρέπονται σε ξενώνες φιλοξενίας και επιτέλους θα πρέπει να ελεγχθεί η λειτουργία τους.
- Τέλος, το σημαντικότερο είναι η ενίσχυση της ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ μας, όσο δύσκολο και αν είναι.

Οι νησιώτες δεν χρειάζονται αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να συνεχίσουν να δέχονται την κατάσταση αυτή.

Μέτρα στήριξης για την νησιωτική Ελλάδα, όπως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, θα πρέπει να επανέλθουν σε μόνιμη βάση και χωρίς την συσχέτιση τους με το μεταναστευτικό και στα 10 κατοικημένα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Αυτό που χρειάζεται άμεσα από την ΠΟΛΙΤΕΙΑ είναι να ενισχυθούν με προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό οι πολύπαθες Υπηρεσίες του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη αποστολή τους.

Κλείνω λέγοντας για ακόμη μια φορά, ότι απαιτείται καθαρή φωνή απ’ όλους, ενότητα & συνεργασία, σοβαρότητα & υπευθυνότητα για να απαιτήσουμε ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα, σήμερα και όχι αύριο.

Με τιμή

Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!