Πολιτική

18/09/2011 - 07:08

Μια διαφορετική-μοναδική έκθεση στο Πλωμάρι ( Μην τη χάσετε)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Τίτλος έκθεσης: « Όχι απλά σημείο συνάντησης». Ημερομηνία: 19 έως 25 Σεπτεμβρίου 2011 Περιοχή: Πλωμάρι Λέσβου – Καφενείο Ελευθερία Τι είναι: Καλλιτεχνική Έκθεση Ποιοι: 19 καλλιτέχνες από 8 διαφορετικές χώρες Οργάνωση: Οι Δανοί καλλιτέχνες Michala Norup & Henrik Sandner

Συμμετέχουν: Michala Norup (DK) Steinun Sigurdsdotir (DK) Mikkel Niemann (DK) Adi Weizmann (IL) Liz Kane (IE) Parul Mohda (UK) Tomas Lagermand Lundme (DK) Henrik Sandner (DK) Ayal Shifron (IL) Sophie Hjerl (DK) Søren Taaning (DK) Emiel van Straalen (NL) Fredrik Weerasinghe (SE) Iris Fridriksdotir (DK) Asta von Unger (DE) Lotte Leth (DK) Ina A. Manse (DK)

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 19 έως τις 25 Σεπτεμβρίου από τις 09.30 - 01.00

Press release 1 « Όχι απλά ένα σημείο συνάντησης / Not a place to meet»,  είναι το όνομα για  ένα καλλιτεχνικό γεγονός που θα γίνει  σε ένα μικρό καφενείο μακριά από τα γνωστά στέκια. Κατά τη διάρκεια αυτής της έκθεσης 17 καλλιτέχνες από 7 διαφορετικές χώρες,  θα επικεντρωθούν στο θέμα «Κέντρο vs περιφέρεια» και θα εκθέσουν τα έργα τους. Η θέση αυτής της έκθεσης είναι ότι, Η τέχνη είναι χωρίς όρια και αντίθετη στον ψυχικό και διανοητικό συγκεντρωτισμό.

Press release 2 Στην περιφέρεια της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα. Στην περιφέρεια της Ελλάδας  βρίσκεται το νησί της Λέσβου. Στην περιφέρεια της  Λέσβου βρίσκεται το Πλωμάρι και στην περιφέρεια του Πλωμαρίου βρίσκεται το καφενείο «Ελευθερία»,  μια λέξη με συμβολικό νόημα.  Σε αυτό το χώρο 17 καλλιτέχνες από 7 διαφορετικές χώρες θα δημιουργήσουν μια έκθεση με τον τίτλο: «Όχι απλά ένα σημείο συνάντησης/ Νot a place to meet». Η έκθεση διοργανώνεται από δύο Δανούς καλλιτέχνες, τον Henrik Sandner και τη Michala Norup.

«Ο χώρος αυτός επιλέχθηκε σκόπιμα γιατί θέλουμε να επικεντρωθούμε σε μερικά θέματα που αφορούν τη τέχνη τα οποία πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικά», λέει η Michala Norup. Και συνεχίζει:  « Ήταν σημαντικό για εμάς η έκθεση αυτή να γίνει , στα άκρα της Ευρώπης. Ο χώρος αυτός είναι τόσο μακριά από τα γνωστά στέκια της αγοράς,  που μπορείς να πεις ότι,  δεν είναι ένα σημείο συνάντησης. Στα σύνορα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, θέλουμε να κοιτάξουμε και προς τις δύο πλευρές. Να δημιουργήσουμε μία πολιτιστική αντανάκλαση, μια βουτιά μέσα στην Ιστορία – διάμεσου του Αιγαίου Πελάγους με κατεύθυνση την Ανατολή, πίσω με κατεύθυνση τη Κεντρική Ευρώπη και πιο μακριά προς το Βορρά».

“Η έκθεση είναι μια δράση από καλλιτέχνες και δεν υποστηρίζεται από χορηγούς ή πολιτιστικά ιδρύματα.  Ίσως για αυτό, το καταλληλότερο μέρος , για αυτή την έκθεση είναι το καφενείο «Ελευθερία» και εδώ κυριολεκτούμε. Μπορείτε να επιλέξετε να δείτε αυτή τη δράση , ως ένα «σχόλιο» στις εμπορικά και ανταγωνιστικά κατευθυνόμενες εκθέσεις, που συχνά γίνονται στον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό κόσμο. Νομίζω ότι είναι σημαντικό που οι  καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να πάρουν «τα πράγματα στα χέρια τους» ,  να εκφράσουν την  ανεξαρτησία τους,  και να μην αφήσουν τη δημιουργία  τους να «χαθεί», αν αυτή δεν εξυπηρετεί άλλους σκοπούς”,  λέει ο Henrik Sadner.

Το παραδοσιακό καφενείο «Ελευθερία» είναι ο χώρος που οι άντρες της γειτονιάς, περνούν την ώρα τους πίνοντας καφέ, παίζοντας τάβλι, διαβάζοντας εφημερίδα και πίνοντας ούζο. Τα τελευταία χρόνια, ο χώρος,  έχει γίνει σημείο συνάντησης διαφόρων ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών που συναντιούνται για να συζητήσουν για τέχνη και μουσική.

Για το λόγο αυτό, οι ιδιοκτήτες του καφενείου, δέχθηκαν αυτή την έκθεση με ανοιχτές αγκάλες και έδωσαν στους καλλιτέχνες το ελεύθερο να έχουν το καφενείο στην διάθεσή τους. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης,  θα υπάρχουν μουσικές και γαστρονομικές εκπλήξεις κάνοντας την επίσκεψη σας στο καφενείο «Ελευθερία», αξέχαστη εμπειρία.

Μοιράσου το άρθρο!