Πολιτική

23/11/2023 - 09:47

Μίλησε ως τεχνοκράτης - Τι πρότεινε και τι πρέπει να αλλάξει στο σχεδιασμό των έργων

Στις νέες ανάγκες μεγεθών βάσει των όσων σχεδιάζονται τα έργα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο 9ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε.  που ξεκίνησε χθες 22/11/2023  στα Ιωάννινα, με θέμα «Οι Περιφέρειες στη νέα εποχή».  

 Στο Συνέδριο συμμετέχουν Υπουργοί, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και ολοκληρώνεται σήμερα 23/11/2023.

Η τοποθέτησή του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου  έχει ως εξής : 

«Κυρία Υπουργέ, Κύριε βουλευτά, κυρίες και κύριοι, 

Είμαι ο λιγότερο πεπειραμένος εδώ και έτσι δεν θα μιλήσω για ένα πολιτικό θέμα, γιατί καλύψατε αρκετά εσείς . Θα μιλήσω για ένα τεχνοκρατικό θέμα που  προσιδιάζει  στην προέλευσή μου ως μηχανικός. 

Κάθε έργο Πολιτικού Μηχανικού σχεδιάζεται με ορισμένα μεγέθη πρόβλεψης σχεδιασμού. Ένα λιμάνι π.χ. σχεδιάζεται να αντέχει σε ένα κύμα 5-6 μέτρων. Άρα οι μόλοι και τα κρηπιδώματα πρέπει να αντέχουν σε ένα κύμα 5-6 μέτρων. Ένα δίκτυο υπονόμων σχεδιάζεται για κάποιο όγκο λυμάτων και ας πούμε θερινής περιόδου αναγκών, που είναι και αυξημένες. Ένα αντιπλημμυρικό έργο σχεδιάζεται για κάποιες βροχοπτώσεις μέσου όρου εκατονταετίας- πεντηκονταετίας. 

Η Κλιματική Αλλαγή επέπεσε απότομα και μας υποχρεώνει σε αλλαγή άρδην των μεγεθών σχεδιασμού. Ως εκ του επαγγέλματός μου, γνωρίζω ότι τα κύματα στους λιμένες έχουν αυξηθεί πολύ και αυτό προκύπτει από τις μετρήσεις που γίνονται. Άρα τα λιμάνια που σχεδιάζονται από τούδε και στο εξής, θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψη τα αυξημένα μεγέθη των κυμάτων. Αντιπλημμυρικά έργα, κοίτες ποταμών, γεφύρια. Όλα αυτά σχεδιάστηκαν και έγιναν με τα μειωμένα μεγέθη σχεδιασμού, προ κλιματικής κρίσης.  Οι απότομες αυξήσεις αναγκών, ως συνέπεια των έντονων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψη. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο, που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε και να λαμβάνεται υπ’ όψη. Ενδεχομένως η ΕΝ.Π.Ε. θα πρέπει να αναλάβει μία πρωτοβουλία, επείγει για την Ελλάδα και άλλες χώρες, η αύξηση των μεγεθών σχεδιασμού έργων που επηρεάζει η κλιματική αλλαγή. Τα φορτία ενός κτιρίου, δεν αλλάζουν. Όμως τα μεγέθη σχεδιασμού έργων που επηρεάζονται από τα έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα πρέπει να αλλάξουν. Αυτά που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία και αναφέρθηκε ο κ. Αγοραστός, είναι γεγονός ότι καμία Περιφέρεια δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει. 

Ως προς τα πολιτικά θέματα που συζητήθηκαν, αυτά που είπε ο κ. Νίκας με απηχούν πλήρως.»

 

Μοιράσου το άρθρο!