Πολιτική

17/09/2015 - 12:00

Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για τις εκλογές της Κυριακής

ign="center">Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου : « Την Κυριακή με την ψήφο μας συνεχίζουμε στο δρόμο της αλλαγής που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη. Αποτρέπουμε το πισωγύρισμα, συνεχίζουμε στο δρόμο, για ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη»

Η 25η Ιανουαρίου σηματοδότησε μια πολιτική τομή άνευ προηγουμένου για τα πολιτικά πράγματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά μεταπολεμικά στην Ευρώπη, ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς κατάφερε να κερδίσει την κυβερνητική εξουσία και μάλιστα μέσα σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης.

Στους μήνες που ακολούθησαν η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και  παρά τις ολιγωρίες και τις πιθανές αστοχίες τακτικής, έκανε όλα όσα ήταν δυνατά για να ανταπεξέλθουμε στην χρηματοπιστωτική ασφυξία (καθυστέρηση πληρωμών στο ΔΝΤ, άρνηση να παραταθεί η προηγούμενη δανειακή σύμβαση, επιβεβλημένους ελέγχους κεφαλαίων ώστε να προστατευθεί το τραπεζικό σύστημα από το χρηματοδοτικό εκβιασμό της ΕΚΤ) αλλά και όλα όσα ήταν επιβεβλημένα για να σταλεί το πολιτικό μήνυμα στην Ευρώπη ότι τα προγράμματα λιτότητας έχουν αποτύχει και δεν έχουν τη λαϊκή στήριξη.

H συμφωνία που υπογράφηκε στις 12 Ιούλη, με κλειστές τράπεζες και με το πιστόλι στον κρόταφο, για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, έχει δυσκολίες. Απέτρεψε όμως την κοινωνική και οικονομική καταστροφή. Ανέτρεψε το σχέδιο του Grexit.  Και επιτρέπει να πάρει ανάσα η χώρα. Με τη χρηματοδότηση, με τα αναπτυξιακά κονδύλια, τη δέσμευση για τη μείωση του χρέους, την υπαγωγή στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Μπορούμε τώρα να οργανώσουμε από καλύτερες θέσεις τη μεγάλη μάχη των αλλαγών, που χρειάζονται για να βγούμε από το βάλτο. Ταυτόχρονα η συμφωνία αυτή δεν είναι η μία και μοναδική πυξίδα, όπως είναι για τη ΝΔ, για το ΠΑΣΟΚ, για το Ποτάμι και για όλους εκείνους που, κάθε μέρα επί έξι μήνες, ζητούσαν από την κυβέρνηση να υπογράψει όπως-όπως μια συμφωνία με τους δανειστές.

Στις 26 Γενάρη, σε κατάσταση πολιορκίας, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα τιτάνιο έργο, άνοιξε νέους δρόμους.

  • Με την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης - που ήταν ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης της Αριστεράς. Με την κάρτα σίτισης, που διασφάλισε ότι 350.000 συνάνθρωποί μας θα έχουν κάθε μέρα φαγητό.
  • Το νόμο για τις 100 δόσεις, που έβγαλε τη θηλιά της υπερχρέωσης από λαιμό χιλιάδων οικογενειών και έδωσε οξυγόνο σε επαγγελματίες και σε χιλιάδες επιχειρήσεις. 1.100.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα ρύθμισαν τα χρέη τους και ανασαίνουν ξανά.
  • Τη  δουλειά που δόθηκε ξανά  στις καθαρίστριες, στους σχολικούς φύλακες, στους εκπαιδευτικούς, την επανασύσταση της  δημοτικής αστυνομίας και την αποκατάσταση των άδικα  κυνηγημένων δημοσίων  υπαλλήλων. Όλους αυτούς  που η ΝΔ θεωρεί "άχρηστους".
  • Την κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ στα νοσοκομεία  και την εξασφάλιση περίθαλψης σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
  • Το άνοιγμα του μετώπου για τις συλλογικές συμβάσεις και την κατάργηση του νόμου της πολιτικής επιστράτευσης.
  • Το τείχος που υψώσαμε στις μαζικές απολύσεις και στις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας.
  • Το σπάσιμο του  λουκέτου και το άνοιγμα της ΕΡΤ.
  • Την δρομολόγηση της  πρόσληψης 4500 ανθρώπων για τη στελέχωση της υγείας.

Όμως υπάρχει ζωή, υπάρχει πολιτική, πέρα και έξω από τη συμφωνία της 12ης Ιούλη. Γι’ αυτό από την Κυριακή, συσπειρωνόμαστε και αγωνιζόμαστε, για να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε στις 26 Γενάρη.

  • Για να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση, τον αγώνα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  • Για να εγγυηθούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την πώληση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα ξένα αρπακτικά κεφάλαια.
  • Για να βάλουμε τέλος στο κομματικό κράτος της κλεπτοκρατίας, του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας και να εμπεδώσουμε το κράτος δικαίου και αξιοκρατίας.
  • Να εμπεδώσουμε τις ίσες δυνατότητες και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, ανεξάρτητα από το που ζουν και ποιες οικονομικές δυνατότητες έχουν.
  • Για να επαναθεμελιώσουμε το κοινωνικό κράτος. Να οργανώσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και την επείγουσα ιατρική.
  • Να διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, με κάρτα υγείας και ασφαλιστική κάλυψη

Να συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Να συνεχιστεί ό,τι διεκόπη βίαια, ό,τι συνέβη για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

Στο δρόμο προς την κάλπη της Κυριακής, πρέπει να αποφασίσουμε ποιους θέλουμε  να μας κυβερνήσουν την επόμενη τετραετία. Η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ;  Ποιος θα διεκδικήσει περισσότερα στη διαπραγμάτευση για το χρέος, κάνοντας τομές και μεταρρυθμίσεις στη χώρα.  Να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε την παλινόρθωση του κομματικού κράτους της ΝΔ. Την παλινόρθωση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Στο δρόμο προς την κάλπη, ας αφήσουμε πίσω όσους κάθε μέρα, επί έξι  μήνες, μας κατήγγειλαν ως επικίνδυνους και ανεύθυνους, μόνο και μόνο επειδή  διαπραγματευόμασταν για το λαό και τον τόπο. Όλους εκείνους που ακόμα  θεωρούν το χρέος βιώσιμο. Μπορούν άραγε αυτοί να διαπραγματευτούν τη μείωση του δημόσιου χρέους; Ας αφήσουμε πίσω το καθεστώς που βύθισε τη χώρα 40 χρόνια τώρα στη χρεοκοπία.

Αυτή την Κυριακή με την καρδιά και το μυαλό, ας εμπιστευτούμε  την ελπίδα και την ψήφο μας στο ΣΥΡΙΖΑ. Να δώσουμε  στο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρή εντολή διακυβέρνησης  με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και με τη βεβαιότητα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, θα υπάρξει κυβέρνηση, δεν θα υπάρξει «παρά φύσιν κυβέρνηση»  με τη Ν.Δ.

Για να ξεμπερδεύουμε με το παλιό, οριστικά και αμετάκλητα. Για να μην ξαναβουλιάξουμε στο βάλτο της σήψης και της παρακμής.

Όλες και όλοι μαζί, την Κυριακή δίνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει η Αριστερά αυτόν τον τόπο. Την πρώτη ευκαιρία να αλλάξει η Αριστερά την Ελλάδα.

Ας ανατρέψουμε τα σχέδιά τους για  μια μικρή «αριστερή παρένθεση» στο φαύλο καθεστώς της εξουσίας τους. Ας κερδίσουμε το αύριο, ας ξεμπερδέψουμε με το χθες.

Την Κυριακή πηγαίνουμε, όλες και όλοι, στις κάλπες και ψηφίζουμε  ΣΥΡΙΖΑ.

Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!