Πολιτική

13/06/2013 - 00:05

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Μυτιλήνης για την ανεξέλεγκτη διάθεση οικιακών αστικών αποβλήτων στη Μυτιλήνη

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία Μυτιλήνης κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Μπάκας για το εντεινόμενο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των οικιακών αστικών αποβλήτων στη Μυτιλήνη. Οι επιπτώσεις των αποβλήτων και των λυµάτων, ιδιαίτερα αυτών που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία είναι σηµαντικές στο περιβάλλον. Η ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων είναι µόνιµη απειλή για το περιβάλλον, τους υδατικούς πόρους, το έδαφος και τη δηµόσια υγεία. Η µακρόχρονη διάθεση των αποβλήτων και λυµάτων στα επιφανειακά και υπόγεια νερά, τα καθιστά ακατάλληλα για οποιαδήποτε χρήση.
 
Το τελευταίο καιρό έχουν έρθει και πάλι στο φως δημοσιεύματα του τύπου, που κοινοποιήσαμε στην Εισαγγελία, σχετικά με την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών οικιακών λυμάτων στη Μυτιλήνη που καταλήγουν στη θάλασσα. Από παλιά υπάρχει το πρόβλημα με την περιοχή της Μαρίνας της Μυτιλήνης, όπου σε όλους είναι εμφανής η μυρωδιά από αστικά λύματα που καταλήγουν στη θάλασσα. Το πρόβλημα πλέον εκτείνεται στην περιοχή της  Νεάπολης αλλά και του Ακλειδιού. Για την περιοχή της Χρυσομαλλούσας το πρόβλημα προέρχεται από τη μη σύνδεση πολυκατοικιών με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα της πόλης με αποτέλεσμα τα λύματα τους να καταλήγουν στους αγωγούς όμβριων υδάτων και στη συνέχεια στη θάλασσα. Για τις άλλες περιοχές το πρόβλημα προέρχεται από την παράνομη διάθεση των λυμάτων από κάποιους ιδιοκτήτες σε δρόμους, ρέματα ή ακόμα και στη θάλασσα έτσι ώστε να εξοικονομήσουν το κόστος αδειάσματος των ιδιόκτητων βόθρων που διαθέτουν. 
 
Είναι προφανές ότι εγκληματικές ευθύνες για τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον υπάρχουν αφενός μεν στους ανάλγητους ιδιοκτήτες οικιών που παρανομούν, αφετέρου δε στις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας που αδυνατούν να επιβάλουν τη νομοθεσία. Σε τελευταίο μάλιστα δημοσίευμα εφημερίδας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, κ. Σωτήρης Μαρινάτος, ανέφερε ότι «πέρυσι σε έλεγχο που έγινε στην περιοχή, εντοπίστηκε παραβάτης που έριχνε αστικά λύματα στο δρόμο, στον οποίο έγινε σύσταση και συμμορφώθηκε δίχως να χρειαστεί η Επιχείρηση να προβεί σε μήνυση». Είναι δυνατόν ένα τέτοιο παράπτωμα να αντιμετωπίζεται με μια σύσταση; Με αυτή τη λογική όλοι μπορούν να παρανομούν και εάν ποτέ συλληφθούν, να συμμορφωθούν και να λήξει το ζήτημα.   
 
Το ζήτημα στη νότια πόλη ελπίζουμε θα λυθεί με την κατασκευή του βιολογικού. Η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού είναι αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα καθώς την τελευταία δεκαετία κτίστηκαν εκατοντάδες σπίτια μακριά από το κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης χωρίς κανένα σχεδιασμό για τη  διάθεση των αποβλήτων τους. Οι επιπτώσεις της άναρχης δόμησης, που πολλές φορές ως οικολογικός άνεμος έχουμε κατακρίνει, φαίνονται και εδώ καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης οι ιδιοκτήτες προτιμούν να πετούν τα λύματα τους σε ρέματα παρά να επωμιστούν το κόστος αδειάσματος των βόθρων τους. Καθώς έχει αρχίσει η θερινή περίοδος και οι κάτοικοι της πόλης μας χρησιμοποιούν τις παραλίες νότια της πόλης για κολύμβηση και επειδή πιστεύουμε ότι επιτέλους είναι απαραίτητο να επιβληθούν κυρώσεις και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι «παίζουν» με την υγεία όλων των κατοίκων της πόλης καλούμε την εισαγγελία της Μυτιλήνης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγειάς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Μοιράσου το άρθρο!