Πολιτική

27/10/2022 - 15:09

Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου  Κωνσταντίνος Μουτζούρης  υποδέχθηκε σήμερα 27.10.2022 στο γραφείο τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Εμμανουήλ Γραφάκο . 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Περιφέρεια  με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα Πανάγου Κουφέλου, του Αντιπεριφερειάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αθλητισμού Δημήτρη Κουρσουμπά, του Εκτελεστικού Γραμματέα Απόστολου Αλατζά, του Προέδρου Παναγιώτη Κατσαβέλλη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΔΑΠΑΛ..

Στη διάρκεια της Σύσκεψης ο κ. Γραφάκος ενημέρωσε τους παριστάμενους σχετικά με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό του Υπουργείου του για την Περιβαλλοντική θωράκιση των νησιών με Μονάδες  Επεξεργασίας Αποβλήτων στα τρία μεγαλύτερα νησιά Λέσβο , Χίο και Σάμο και την δημιουργία Μονάδων Βιοαποβλήτων σε κάθε νησί.  Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός αυτός , αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2024-2025.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για την επίσκεψή και την ενημέρωση που παρείχε  και εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το σχεδιασμό αυτό και πληρέστερη ενημέρωση το συντομότερο. .

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ Αιγαίου μέχρι το Φεβρουάριο του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι διαδικασίες που απαιτούνται, για να μπει σε φάση δημοπράτησης το έργο εγκατάστασης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Λέσβου. Η δημοπράτηση του έργου, είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το τέλος του 2019, αλλά καθυστέρησε η εκπόνηση σειράς μελετών που απαιτούνται.

 

 

Συνάντηση και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου:

δ

Συνάντηση στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψής του στο νησί σήμερα το πρωί, είχαν ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος και η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Ασανούλα Γιαννή Κοκκινέλλη με τον Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Αντιδήμαρχος του Δήμου Μυτιλήνης Παναγιώτης Κατσαβέλης και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δυτικής Λέσβου Στέφανος Αποστόλου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα έργα και ο σχεδιασμός του Δήμου σχετικά με τη διαχείριση των αστικών και στερεών αποβλήτων, με τη δημοτική αρχή να παρουσιάζει τις δράσεις της για το δίκτυο συλλογής βιοαποβλήτων, της Γωνίες Ανακύκλωσης και τα Πράσινα Σημεία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επικείμενη ανάπτυξη των δικτύων για τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα βιοαπόβλητα και έγινε διάλογος σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να είναι αυτά ακόμα πιο λειτουργικά και αποδοτικά προς όφελος των δημοτών και φυσικά του περιβάλλοντος.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τα μεγαλύτερα έργα που αφορούν σε όλο το νησί, όπως τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) που πρόκειται να κατασκευαστεί δίπλα στον ΧΥΤΑ Λέσβου.

 

Μοιράσου το άρθρο!