Πολιτική

11/03/2012 - 17:06

Μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος

yle="text-align:justify;">Μία υποψηφιότητα, εκείνη του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα κληθούν να επικυρώσουν οι πολίτες στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ που θα στηθούν την ερχόμενη Κυριακή, 18 Μαρτίου. Ο κ. Βενιζέλος ήταν ο μόνος που κατέθεσε κείμενο υποψηφιότητας με περισσότερες των απαιτούμενων υπογραφών. Οι άλλες δύο υποψηφιότητες, εκείνες των κ.κ. Χρήστου Παπουτσή και Στέφανου Τζουμάκα, κρίθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος διά ανατάσεως της χειρός, αλλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 94 μελών του οργάνου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ανωμερίτης είχε δηλώσει ότι «η μόνη υποψηφιότητα η οποία πληροί τις προϋποθέσεις είναι εκείνη του Ευάγγελου Βενιζέλου. 


Ο κ. Βενιζέλος είχε καταθέσει το μεσημέρι την υποψηφιότητά του με 190 υπογραφές, ενώ ο κ. Παπουτσής είχε καταθέσει υποψηφιότητά του μόνο με τη δική του υπογραφή σήμερα θέτοντας θέμα ανάδειξης των υποψηφίωνμε πολιτική απόφαση όπως έγινε και το 2007. Ο κ. Παπουτσής είχε δηλώσει ότι οι υποψηφιότητες δεν πρέπει να συνδέονται με υπογραφές, ενώ ο κ. Βενιζέλος επέμενε να τηρηθεί το καταστατικό, δηλαδή υποψήφιος να είναι όποιος συγκεντρώνει το ένα τέταρτο των υπογραφών.

Το καταστατικό ορίζει ότι «υποψήφιος Πρόεδρος αναδεικνύεται όποιος προταθεί από το 1/4 τουλάχιστον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή το 1/3 των Περιφερειακών Επιτροπών του Κινήματος ή το 10% τουλάχιστον του συνόλου των Μελών του Κινήματος. Κάθε Μέλος προτείνει μόνον έναν υποψήφιο».
Τελικά η ΕΚΑΠ, αποφάσισε ότι υποψήφιοι θα είναι όσοι συγκεντρώσουν τις 94 υπογραφές.

Ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Εθνική Συνδιάσκεψη 

Η Συνδιάσκεψη έληξε με την έγκριση της εισήγησης του προέδρου του Κινήματος και των εισηγήσεων του απολογισμού, του Παντελή Οικονόμου, και του προγράμματος, του Πάρη Κουκουλόπουλου, ενώ η πρόταση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου να γίνει παράλληλα με την εκλογή του προέδρου και κομματικό δημοψήφισμα, παραπέμφθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο. 

Η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, παρότι αμφισβητήθηκε, είναι ευκαιρία για μία προθέρμανση του Κινήματος ενόψει των εκλογών, για να υπάρξει εξωστρέφεια, τόνισε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης.  

Ο Πέτρος Ευθυμίου σημείωσε ότι η νέα ηγεσία πρέπει να καθοδηγηθεί σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου «γιατί η νέα δανειακή σύμβαση δεν σώζει την Ελλάδα αυτομάτως». Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε η πολιτική τάξη της χώρας να δώσει το παράδειγμα της αυτοθυσίας, σταματώντας τις οριζόντιες περικοπές. Ειδικότερα, πρότεινε να μη λαμβάνει κανείς, που μισθοδοτείται από το δημόσιο -ξεκινώντας από τους βουλευτές- πάνω από 2.500 ευρώ. 

«Συμπληρωματικές και όχι συγκρουόμενες» χαρακτήρισε τις χθεσινές ομιλίες των κ.κ. Βενιζέλου και Παπουτσή, η Κατερίνα Μπατζελή, η οποία υποστήριξε ότι χρειάζονται δύο τουλάχιστον υποψηφιότητες σε αυτή την αναμέτρηση για να μπορέσει να εκφραστεί όλη η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και για να υπάρχει εγγύηση του αποτελέσματος της εκλογής.

«Θα είμαστε και πάλι μαζί από άλλα μετερίζια, αλλά πάλι κοντά», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην πρώτη ημέρα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

«Στη διετία που πέρασε παλέψαμε να μη χαθεί το σκάφος. Αυτό το καταφέραμε με θυσίες μεγάλες με πολιτικό και προσωπικό κόστος», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην απόφαση για το «κούρεμα του χρέους» υπογραμμίζοντας την συνεισφορά της κυβέρνησής του στο να καταλήξει η χώρα σε αυτό το θετικό - όπως τόνισε - αποτέλεσμα. 

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν βάλαμε εμείς την Ελλάδα σε επιτήρηση

Ο υποψήφιος πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε την ανάγκη ενός νέου εθνικού συμβολαίου για μια νέα κοινωνική συμμαχία και στόχο η Ελλάδα να ξαναμπεί στην πορεία της ανάπτυξης. Ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ και απηύθυνε πρόσκληση συστράτευσης στα στελέχη που έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς η διαγράφηκαν από το κόμμα.

Σε συστράτευση καλεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Με «όλες της τις δυνάμεις» θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, είπε η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου.   «Η 'συγγνώμη' και το 'ευχαριστώ' προς τον λαό, που ακούστηκε χθες από τον Ευ. Βενιζέλο, αποτελεί αφετηρία για μια νέα πορεία ανάκτησης της εμπιστοσύνης του» ανέφερε ο Δημήτρης Λιντζέρης.  Στο μεταξύ, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με δηλώσεις τους εξέφρασαν τη στήριξη τους στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Χρήστος Παπουτσής: Πιστεύω σε ένα ΠΑΣΟΚ προοπτικής, ενότητας και εντιμότητας

«Δεν αποδέχομαι τη λογική της ηττοπάθειας, τις αντιλήψεις που προκαταλαμβάνουν εξελίξεις, αλλά και που μετατρέπουν το ΠΑΣΟΚ σε δεκανίκι κεντροδεξιών επιλογών» υπογράμμισε από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος ζήτησε την επιστροφή των διαγραφέντων βουλευτών. 

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ θα γίνουν στις 18 Μαρτίου με προσφυγή στη βάση. 

 

newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!