Πολιτική

19/06/2016 - 00:52

Μπαν Κι Μουν: Η Λέσβος είναι το νησί της ειρήνης

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, υποδέχθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κ. Ban Ki-moon.

Ο κ. Γαληνός συνόδευσε τον Γ.Γ του Ο.Η.Ε. στην επίσκεψή του στο Δημοτικό Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ και αμέσως μετά τον υποδέχθηκε στο γραφείο του στο Παλαιό Δημαρχείο. Σε μια εγκάρδια συζήτηση ο Δήμαρχος Λέσβου αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Δήμος Λέσβου και ολόκληρος ο Λεσβιακός λαός για την φιλοξενία των προσφύγων. «Ο κόσμος της Λέσβου – είπε ο κ. Γαληνός – χρειάζεται τώρα τη στήριξή σας περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Σας ευχαριστώ θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου να έλθετε στη Λέσβο, επίσκεψη την οποία θεώρησα επιβεβλημένη, καθώς οι εξελίξεις που αφορούν στην προσφυγική κρίση, απειλούν την ειρήνη και την σταθερότητα στο ευρύτερο διεθνές υποσύστημα. Η Λέσβος διαχειρίζεται μια διεθνή κρίση με τις δυνάμεις που η ίδια διαθέτει. Βασιζόμαστε στη δική σας προσπάθεια και παρέμβαση, ώστε να ενεργοποιήστε τη διεθνή κοινότητα στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της διαδικασίας καταγραφής και αναχώρησης των προσφύγων που βρίσκονται στη Λέσβο και την εφαρμογή ανθρώπινων και αποτελεσματικών πολιτικών για την επίλυση της κρίσης. Σας περιμένω ξανά στη Λέσβο, για να κάνετε τις διακοπές σας και να απολαύσετε τις μοναδικές ομορφιές του νησιού μας».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κ. Ban Ki-moon, με τη σειρά του, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο για την υποδοχή και την φιλοξενία είπε: «Το νησί της Λέσβου, είναι το νησί της ειρήνης και ο λαός της Λέσβου είναι μια θάλασσα αλληλεγγύης. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά εσάς, αλλά και όλους τους κατοίκους της Λέσβου, που υποδεχθήκατε με θέρμη και ανθρωπιά εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Η εμπειρία μου από αυτή την επίσκεψη είναι πραγματικά πολύτιμη, διότι θα μπορέσω να μεταφέρω στη Γενική Συνέλευση του Ο.ΗΕ., τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την ανάγκη για δράση όλων των κρατών μελών, προκειμένου να αναλάβουν το μέρος των βαρών που τους αναλογούν και φυσικά να στηρίξουν την Λέσβο».

            Στο τέλος της συνάντησης, ο Δήμαρχος Λέσβου, χάρισε στον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. ένα πιστό αντίγραφο του μνημείου αλληλεγγύης, που θα ανεγερθεί στο Δημοτικό Κήπο. Ο κ. Ban Ki-moon, ευχαρίστησε τον κ. Γαληνό για το δώρο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αλληλεγγύη της Λέσβου, θα κοσμεί τα γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη». Ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων επισκεπτών του Δήμου Λέσβου τα εξής: « Η Λέσβος είναι το νησί της ειρήνης και εσείς είσθε μια θάλασσα αλληλεγγύης. Ας δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο για όλους, μη αφήνοντας πίσω κανέναν».

 

 

Υποδοχή:

Υποδεχόμενη το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι Μουν στη Μυτιλήνη, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου είπε τα ακόλουθα:

«Σας καλωσορίζω στη Λέσβο και εύχομαι κατά τη διάρκεια της παραμονής σας οι συνομιλίες να είναι παραγωγικές και να συμβάλλουν στη διαχείριση του μεγάλου και πρωτόγνωρου προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος και στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιβαρύνσεων που έχουν δεχθεί οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου».

Η Περιφερειάρχης προσέφερε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ένα δώρο συμβολισμού, ένα ομοίωμα πλοιαρίου που βρέθηκε σε ανασκαφή τάφου στο Αρχοντίκι Ψαρών.

Η πλώρη είναι ελάχιστα υπερυψωμένη από την πρύμνη. Στο εσωτερικό της λέμβου βρίσκεται ανακεκλιμένη, με το κεφάλι στην πλώρη, μία ανθρώπινη μορφή, η οποία κρατά στη αγκαλιά της μεγάλο ανοικτό αγγείο. Με βάση  τα συνευρήματά του, το ομοίωμα  της λέμβου χρονολογείται στην περίοδο 1350-1300 π.Χ..

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!