Πολιτική

14/02/2014 - 11:32

Μυτιλήνη: να μας ζήσουν τα αυτοκίνητα και τα συντεχνιακά συμφέροντα !

ign="center">Πεζόδρομος 24ωρης διάρκειας η οδός Ερμού

Συντεχνιακά, ιδιωτικά συμφέροντα δεν μπορούν να υπονομεύουν συνεχώς την εικόνα της πόλης.

Σήμερα λήγει η δεκαήμερη περίοδο «ανοχής» και ενημέρωσης των οδηγών και καθιερώνεται πλέον η οδός Ερμού ως πεζόδρομος, 24 ώρες το 24ωρο. Στην ουσία όμως τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Εκτός από μία πινακίδα του Δήμου που ενημερώνει ότι είναι πεζόδρομος και κάποια πρόστιμα που “έπεσαν” από την τροχαία, στην ουσία τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα συνεχίζουν να μπαίνουν ανενόχλητα αφού δεν υπάρχει αστυνόμευση τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα, τις βραδυνές ώρες μάλιστα κάποιοι συνεχίζουν να παρκάρουν “καβαλώντας” τα πεζοδρόμια και άλλοι διασχίζουν το δρόμο “γκαζώνοντας” φροντίζοντας να απογειωθούν σε νέα ρεκόρ ταχύτητας. Ο μοναδικός “πεζόδρομος” της πόλης, όταν κλείνουν τα μαγαζιά, έχει καταντήσει ένας θορυβώδης δρόμος εχθρικός στον πεζό, μη ελκυστικός στον ποδηλάτη, επικίνδυνος για άτομα με ειδικές ανάγκες και μητέρες με καρότσια, εξαιρετικά επικίνδυνος για παιδιά και ηλικιωμένους.

Το συμφέρον όλων, πολιτών και καταστηματαρχών, είναι η Ερμού να έχει αποκλειστική χρήση ως πεζόδρομος. Ο κεντρικότερος δρόμος της πόλης πρέπει να αποτελεί κτήμα και ανάσα για τους πολίτες. Ο ορθός σχεδιασμός, με συγκεκριμένες ώρες τροφοδοσίας και ευέλικτη χρήση των παραδρόμων, είναι ικανός να λύσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται με συγκεκριμένα καταστήματα. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου και να επιμείνει, μη αφήνοντας συντεχνιακά συμφέροντα να καθορίζουν τη μορφή μίας πόλης που πρώτα από όλα πρέπει να είναι φιλική στους πολίτες και ελκυστική στους επισκέπτες. Η πεζοδρόμηση της Ερμού, η φροντίδα να μην παρκάρουν μηχανάκια στην πλατεία Σαπφούς και η απαλλαγή της προκυμαίας από τα πλαστικά και τις αυθαίρετες κατασκευές, κάνουν πιο όμορφη την πόλη και πιο λειτουργική για τους πολίτες της, προωθούν την πεζοπορία και την ποδηλασία και αποτρέπουν την χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο την πόλης.

Καλούμε τις παρατάξεις που κατεβαίνουν στη διεκδίκηση της δημοτικής αρχής της πόλης μας να μας πουν ποιο είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα τους για την διαμόρφωση του κέντρου της πόλης και ποιες οι ενέργειες που έχουν κάνει μέχρι τώρα για να διεκδικήσουν ελεύθερους δημόσιους χώρους για τους πολίτες.

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Μοιράσου το άρθρο!