Πολιτική

28/01/2021 - 17:56

Ν. Μηταράκης: Ζητήσαμε πρόσφατα την επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία και περιμένουμε απάντηση

Παρέμβαση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στο Άτυπο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ 

Νότης Μηταράκης: «Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας»

 

«Πρέπει να οικοδομήσουμε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης. Αυτές οι εταιρικές σχέσεις πρέπει να βασίζονται σε μια προσέγγιση ‘περισσότερα - για - περισσότερα’. Η αποτελεσματική συνεργασία στον τομέα των επιστροφών, αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας και σε άλλους τομείς πολιτικής» είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στο σημερινό Άτυπο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.  

Ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας σημαντικό εργαλείο και χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της. Αναφερόμενος σε αυτές, ανέδειξε  ως κύριες, την καταπολέμηση λαθρεμπόρων, τη διακοπή παράνομων διαβάσεων, την προστασία ανθρώπινων ζωών και την αποδοχή επιστροφών.  

«Ζητήσαμε πρόσφατα την επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία και περιμένουμε απάντηση» συνέχισε ο κ. Μηταράκης , υπογραμμίζοντας ότι προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σημαίνει, πρωτίστως, πρόληψη της παράνομης εισόδου

 

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υποστήριξε ότι η διαδικασία screening και η διαδικασία ασύλου στα σύνορα δεν επαρκούν για την προστασία των συνόρων. «Αυτό είναι κρίσιμο δεδομένου ότι οι δευτερογενείς ροές μπορούν να αποφευχθούν μόνο με την μείωση των πρωτογενών ροών. Εάν οι λαθρέμποροι μας νικήσουν στα εξωτερικά σύνορα, πιθανότατα θα μας νικήσουν και στα δυτικά σύνορα. Υποστηρίζουμε επομένως την ενεργό συμμετοχή του FRONTEX στον έλεγχο των συνόρων και στις επιστροφές» εξήγησε και κατέληξε: «Αναγκαίο ζητούμενο η ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Η υποχρεωτική ευθύνη απαιτεί υποχρεωτική, απτή και αποτελεσματική αλληλεγγύη, με βασικό στοιχείο τη μετεγκατάσταση».

Μοιράσου το άρθρο!