Πολιτική

15/02/2014 - 23:03

Να διαγραφούν !

yle="text-align: justify;">Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λέσβου, σύστησε στους παθόντες επιχειρηματίες να προσφύγουν στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, ενώ σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε τη διαγραφή των χρεών. Μια απόφαση, τη νομιμότητα της οποίας θα κρίνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

της Μαρίας Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ
Το ζήτημα των προστίμων που επεβλήθησαν στους καταστηματάρχες της Γέρας, για τα τέλη παρεπιδημούντων του 2008, απασχόλησε την Τετάρτη το βράδυ, για άλλη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, προκαλώντας στιγμιαία ένταση μεταξύ του Δημάρχου και του επικεφαλής της παράταξης «Λέσβος Δημιουργική Πορεία» Παντελή Πατερέλλη.
Το θέμα έχει αναδείξει ο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ», μέσα από εκτενές ρεπορτάζ τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είχε έρθει για πρώτη φορά προς συζήτηση, χωρίς, ωστόσο, να ληφθεί απόφαση.
Πρόκειται για το γνωστό φόρο που πληρώνουν όλοι οι καταστηματάρχες που βρίσκονται στο Δήμο και αντιστοιχεί στο 0,5% των εσόδων του καταστήματος της οικονομικής χρονιάς που πέρασε. Ωστόσο, για την περίοδο που αναφερόμαστε, το 2008 τα τέλη παρεπιδημούντων ήταν 2% επί των εσόδων.
Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες της περιοχής, κάθε χρόνο λάμβαναν ειδοποιητήρια από το Δήμο και προσέρχονταν στις υπηρεσίες που βρισκόταν στο δημαρχείο της Γέρας και πλήρωναν τα χρήματα που τους αντιστοιχούσαν.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Δ», γυναίκα επιχειρηματίας που διατηρεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Παλαιόκηπο, είχε τακτοποιήσει όλες τις προηγούμενες οφειλές της και οι υπάλληλοι την είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν οφείλει τίποτα.
«Είχα πάει το 2011 για να πληρώσω τις οφειλές μου από τα τέλη παρεπιδημούντων. Πράγματι εξόφλησα ό,τι χρωστούσα για τα προηγούμενα χρόνια και ρώτησα αν οφείλω κάτι άλλο. Οι υπάλληλοι μου απάντησαν αρνητικά κι έτσι έφυγα ήσυχη ότι είχα πληρώσει τις υποχρεώσεις μου. Όταν δε, ρώτησα κάποια στιγμή τι θα γίνει με τις οφειλές του 2008, μου είπαν ότι αυτά δεν έχουν βεβαιωθεί και όταν γίνει, θα σταλεί σχετικό έγγραφο.
Κάποια στιγμή Οκτώβριο Νοέμβριο έφτασε το έγγραφο για το 2008 από το Δήμο. Προσήλθα εγκαίρως στις υπηρεσίες του Δήμου και τακτοποίησα την οφειλή μου. Ξαφνικά, λίγες μέρες πριν τις γιορτές, έλαβα εγώ και άλλοι καταστηματάρχες της Γέρας, ένα έγγραφο το οποίο μας ενημερώνει ότι θα πρέπει να πληρώσουμε πρόστιμο για τα τέλη παρεπιδημούντων του 2008. Έπεσα από τα σύννεφα. Πώς είναι δυνατόν να μας βάλουν πρόστιμο επειδή καθυστερήσαμε να πληρώσουμε, αφού οι ίδιες οι υπηρεσίες λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν ρωτήσαμε τι οφείλουμε, μας είπαν πως δεν βεβαιώθηκαν ακόμη οι οφειλές. Θεωρώ ότι είναι άδικο να πληρώσουμε πρόστιμο, για κάτι που δεν ευθυνόμαστε».

ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ
Το θέμα έφερε προς συζήτηση ο δημοτικός σύμβουλος Παντελής Πατερέλλης, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, ρώτησε τι μπορεί να γίνει με την υπόθεση αυτή και πώς μπορούν να απαλλαγούν οι πολίτες από το πρόστιμο, το οποίο τους επιβλήθηκε χωρίς να έχουν την παραμικρή ευθύνη.
Παίρνοντας το λόγο ο Ν. Κατράνης, τόνισε ότι η οικονομική υπηρεσία του Δήμου, ως όφειλε έπρεπε να βεβαιώσει τις οφειλές επειδή με την παρέλευση πενταετίας θα υπήρχε παραγραφή και αν γινόταν αυτό, οι υπάλληλοι θα είχαν σοβαρές ποινικές ευθύνες. Επισήμανε ότι δεν είναι υποχρεωμένη η υπηρεσία να στείλει ειδοποίηση πληρωμής στους καταστηματάρχες, αλλά οι ίδιοι έπρεπε να μεριμνήσουν για την εξόφληση των οφειλών τους, όπως κάνουν και με το ΦΠΑ.

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι δεν φέρουν ευθύνη για τα πρόστιμα και πρότεινε να προσφύγουν στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εξετάζει ανάλογες περιπτώσεις. Ανέφερε μάλιστα, ότι σε παρόμοια περίπτωση και αφού υπήρξε ενδελεχής μελέτη των υποθέσεων και προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, αφαίρεσαν τελικά το 50% του προστίμου που είχε επιβληθεί. Τόνισε δε, ότι παρά την προσπάθεια να βρεθεί κάποιο παράθυρο στη νομοθεσία, που θα τους επιτρέψει να διαγράψουν όλο το πρόστιμο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.
«Κατανοώ περισσότερο από τον καθένα ότι οι επιχειρηματίες δεν είναι σε θέση να πληρώνουν πρόστιμα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Να είστε βέβαιοι ότι αν υπήρχε τρόπος να διαγραφούν ολόκληρα το πρόστιμα, θα ήμουν ο πρώτος που θα το έκανα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν γίνεται».

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΜΗ ΟΦΕΙΛΗΣ
Στη συζήτηση συμμετείχε και ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών Γιάννης Χατζηνικολάου, ο οποίος αναφερόμενος στη δική του περίπτωση, τόνισε ότι οι υπάλληλοι του Δήμου τον είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν χρωστά τίποτα.
«Πήγα να κάνω διακοπή της επιχείρησης που διατηρούσε για πολλά χρόνια ο πατέρας μου. Εξόφλησα όλες τις οφειλές και ρώτησα αν υπάρχει κάτι άλλο σε εκκρεμότητα. Μου απάντησαν κατηγορηματικά όχι. Λίγο καιρό αργότερα, έρχεται πρόστιμο για τις οφειλές του 2008. Είναι ή δεν είναι απαράδεκτο αυτό;».
Ανάλογα περιστατικά διηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο δημοτικός σύμβουλος Καλλονής Δημ. Κάσιος, όπου οι επαγγελματίες της Καλλονής πήγαιναν στο γραφείο για να πληρώσουν και τους έδιωχναν, καθώς δεν υπήρχε άνθρωπος να εισπράξει.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΔΑ
Από μερίδα δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, με πρωταγωνιστές τους Π. Πατερέλλη και Απ. Πατέστο, προτάθηκε να ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο αιτιολογημένη ομόφωνη απόφαση διαγραφής των προστίμων και να αποσταλεί στην Α.Δ.Α., ώστε να κριθεί εκεί η νομιμότητά της. Μάλιστα είπαν, πως δεν είναι δυνατόν να στέλνουν τους ανθρώπους στο Πρωτοδικείο και εν συνεχεία στην Επιτροπή φορολογικών υποθέσεων και να τους αναγκάζουν να πληρώνουν τεράστια ποσά σε δικηγόρους, για να βρουν το δίκιο, που ούτως ή άλλως έχουν.
Κάθετα αντίθετος στο θέμα ήταν ο Ν. Κατράνης και ο Δήμαρχος, οι οποίοι σε υψηλούς τόνους ανέφεραν πως κάτι τέτοιο είναι παράνομο και ότι η απόφαση δεν θα γίνει δεκτή από την ΑΔΑ.
Στο σημείο αυτό, οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα και ο Π. Πατερέλλης, επισήμανε μεγαλοφώνως πως πρέπει να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα της αγοράς και των επιχειρήσεων. «Έχουν ληφθεί πολλές παράνομες αποφάσεις, δεν θα είναι η πρώτη».
Ο Ν. Κατράνης αποχώρησε από την ψηφοφορία και το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνα απόφαση διαγραφής των χρεών των επιχειρηματιών της Γέρας, ελπίζοντας να γίνει δεκτή από την ΑΔΑ.
 

Μοιράσου το άρθρο!