Πολιτική

12/08/2020 - 10:16

Να στηρίξει ο Δήμος όσους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό - Πρόταση για συζήτηση από την "Πυξίδα"

Πρόταση  για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

 Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου , κύριε Δήμαρχε κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, είναι πια φανερό πως οι οικονομικές επιπτώσεις από τον COVID-19 θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε όλοι μια σοβαρή αύξηση κρουσμάτων πανελλαδικά αλλά και τοπικά έχουμε ανησυχητικές ενδείξεις. Για το λόγο αυτό επαναφέρουμε την πρότασή μας για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και ζητάμε να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δ.Σ. της 12ης Αυγούστου.  Νομίζουμε πως το Δημοτικό μας Συμβούλιο  αυτή τη στιγμή πρέπει να πάρει μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο  της εστίασης και της ψυχαγωγίας αλλά και γενικότερα για τους επαγγελματίες που πλήττονται λόγω του COVID-19. Η ανεργία στο νησί μας το επόμενο διάστημα θα είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα κατά την άποψή μας και πρέπει ως Δημοτικό Συμβούλιο να ασχοληθούμε σοβαρά με τη στήριξη του κόσμου της εργασίας.

Κάποια από τα μέτρα που προτείνονται,  αφορούν αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου και κάποια άλλα διεκδικούμε να γίνουν αποφάσεις της  κυβέρνησης

Συγκεκριμένα προτείνουμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο:

1.  Οι επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους (λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς   του   κορωνοϊού   COVID-19)  ή που έχει  απαγορευτεί ή περιοριστεί προσωρινά η λειτουργία τους  ή  αποδεδειγμένα έχουν πληγεί με μείωση του κύκλου εργασιών τους να   απαλλαγούν   πλήρως   από   τα  τέλη   καθαριότητας   και φωτισμού καθώς και από το τέλος επί των εσόδων.

2.Να απαλλαγούν  από τα Δημοτικά τέλη (ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας, φωτισμού και από τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜ), τουλάχιστον, έως 31/12/2020.  .  Στην  περίπτωση  που  έχουν  καταβληθεί  τα τέλη θα γίνει συμψηφισμός με τις μελλοντικές απαιτήσεις.

 3. Την απαλλαγή των καταστημάτων της πόλης μας που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων τουλάχιστον έως 31/12/2020.

4. Για επιχειρήσεις οι οποίες στεγάζονται σε  ακίνητα του Δήμου Μυτιλήνης, προτείνεται η κατά 50% μείωση του ενοικίου ή και μη είσπραξή του σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει εισόδημα από την επιχείρηση..

 

Με ιδιαίτερη έμφαση και άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο να ασχοληθεί με την γρήγορη εφαρμογή αυτών των μέτρων ξεκινώντας από περιοχές του νησιού μας που αυτή τη στιγμή πλήττονται ιδιαίτερα λόγω της συγκυριακής αύξησης κρουσμάτων  COVID-19.

 

Οι παραπάνω προτάσεις είναι βάση για συζήτηση και εννοείται πως υπόκεινται σε διαλογική συζήτηση και εμπλουτισμό

Πιστεύουμε επίσης πως το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ζητήσει από την κυβέρνηση:

1.Τη άρση των κατασχέσεων, μη  δεσμεύσεις ΑΦΜ,  μη δεσμεύσεις λογαριασμών τραπεζών τουλάχιστον έως 31/12/2020.

2.Την  αναβολή πληρωμής των ρυθμίσεων οφειλών για διάστημα 6 μηνών κατά αναλογία των ρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομικών για τις ρυθμισμένες οφειλές.

3.  Την ένταξη των παλαιών οφειλών αλλά και των νέων σε νέα ρύθμιση από 1/1/2021 με αριθμό δόσεων έως 120 δόσεις.

4.Την απαλλαγή των τουριστικών επιχειρήσεων από τα τέλη παρεπιδημούντων και διενέργεια διαφημιστικής καμπάνιας από την κυβέρνηση για την τόνωση του εσωτερικού – ελληνικού τουρισμού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με το βλέμμα πια στο καλοκαίρι του 2021.

 

5. Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσεων που επλήγησαν λόγω  COVID-19.

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, η οικονομία του νησιού τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης αλλά και της τελευταίας κρίσης του   κορωνοϊού   COVID-19. Οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης, η  ατολμία της,  η έλλειψη σχεδίου και η αδυναμία της να  αποσυμφορήσει, το νησί, επιβαρύνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο.

 Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας απαιτήσουμε τη στήριξη του νησιού μας με κάθε δυνατό τόπο ξεκινώντας από μια σημερινή απόφαση για τη στήριξη από τη μεριά του Δήμου, με πράξεις και αποφάσεις και όχι με λόγια, των επιχειρήσεων του τόπου μας που δοκιμάζονται τόσο σκληρά.



ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ

 

 

Μοιράσου το άρθρο!