Πολιτική

06/04/2011 - 10:00

Να συζητηθεί το θέμα για το Κέντρο Εκπαίδευσης στη Βρίσα ζητά ο συνδυασμός "Αγώνας για τα Νησιά μας"

Να συζητηθεί το θέμα της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Βρίσα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητά ο Συνδυασμός "Αγώνας για τα Νησιά μας" με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Θέμα: Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας & Εκπαίδευσης στη Βρίσα Λέσβου

κ. Πρόεδρε Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια από τους τοπικούς φορείς για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Βρίσα, προκειμένου να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν τα παλαιοντολογικά ευρήματα μεγάλης επιστημονικής αξίας διεθνούς ενδιαφέροντος που έχουν ανακαλυφθεί στην εν λόγω περιοχή. Για τη συγκέντρωση, ανάδειξη των ευρημάτων αυτών, καθώς και για την αξιοποίηση τους για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, εκδόθηκε το αριθ. 379/2002 Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο η σχετική αρμοδιότητα ανατέθηκε στο Γεωλογικό Τμήμα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου πιστεύοντας στην ιδιαίτερη αναπτυξιακή σημασία του έργου για το νησί της Λέσβου κατέβαλε σημαντική προσπάθεια και στήριξε με όλες τις δυνάμεις της το εγχείρημα αυτό. Πιο συγκεκριμένα:

- Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπόνησε αρχικά τη μελέτη και το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2000-2006 με αρχικό Π/Υ 3.716.933 €. Στη συνέχεια προέκυψαν ελλείψεις στην αρχική μελέτη και η μελέτη ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου με βάση προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Ν.Α. Λέσβου, ενώ φορέας υλοποίησης του έργου ορίσθηκε η Ν.Α. Λέσβου. Με βάση τη νέα εγκεκριμένη μελέτη τροποποιήθηκε η απόφαση ένταξης του έργου σε νέο Π/Υ 6.450.000 €.

- Το υποέργο της κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικού Π/Υ 5.800.000 € δημοπρατήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου στις 29.07.2009 μετά από έγκριση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου που δόθηκε στις 03.06.2009 και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κατακυρώθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή στις 21.08.2009.

- Το Σεπτέμβριο του 2009 ξεκίνησε η διαδικασία για τη μεταφορά του έργου από το Γ΄ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ, σε εφαρμογή της αριθ. 17205/ΕΥΣ2512/01.04.2009 σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών. Για το σκοπό αυτό εκδόθηκε στις 22.09.2009 πρόσκληση από την ΕΔΑ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013» και η σχετική πρόταση κατατέθηκε στις 24.09.2009. Όμως η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρώθηκε, διότι από την Περιφέρεια ζητήθηκαν τον Μάρτιο του 2010 συμπληρωματικά στοιχεία, στα οποία ανταποκρίθηκε άμεσα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, αλλά όχι το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

κ. Πρόεδρε Για την υλοποίηση του έργου δεν υπήρξε πολιτική βούληση από την παρούσα Κυβέρνηση, αλλά ούτε το απαραίτητο ενδιαφέρον από την προηγούμενη Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για το λόγο αυτό και δεδομένης της αναπτυξιακής σημασίας του έργου για τον τόπο μας, παρακαλώ να εισάγεται το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τα εξής θέματα:

Α. Να ζητηθεί από τη νέα Πρυτανική Αρχή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να δεσμευτεί για την υλοποίηση του έργου με σχετική απόφαση που θα ληφθεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Β. Να ζητηθεί από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου να προχωρήσει στην επανέκδοση της σχετικής πρόσκλησης για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Γ. Να τροποποιηθεί η υπογεγραμμένη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, έτσι ώστε η αιρετή πλέον Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να αναλάβει την κατασκευή του έργου.

Με τιμή Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» Παύλος Βογιατζής Επικεφαλής Βαλσαμίδης Θεόδωρος Γόμου – Πρωτογεράκη Καλλιόπη Καλλονιάτης Παναγιώτης Τζιμής Ευστράτιος

Μοιράσου το άρθρο!