Πολιτική

08/07/2013 - 18:52

«Ναι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο για το γήπεδο Μυτιλήνης - Βίντεο

Μ

ε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου εγκρίθηκε σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα το μεσημέρι, η κατάρτιση Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το Δήμο Λέσβου για το έργο «Αποκατάσταση – Αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης», προκειμένου αυτό να τηρεί τις προδιαγραφές για τη διεξαγωγή αγώνων Α΄ Εθνικής.

 

(βίντεο: 1. δήλώση εκπροσώπου ΑΕΛ Καλλονής , 2. ψηφοφορία και 3.αρχική εισήγηση του Περιφερειάρχη κ. Ν. Γιακαλή)

 


Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 8ης Ιουλίου 2013 ο Μιχάλης Μπάκας είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν, όπως τα εξής:
 
«Πρώτα από όλα είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεδριάζουμε μέσω τηλεδιάσκεψης και οι συνάδελφοι από τη Λήμνο έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν τη συνεδρίαση, εξοικονομώντας χρήματα και χρόνο από ενδεχόμενη μετακίνηση τους στη Μυτιλήνη. Ελπίζουμε αυτό να επαναληφθεί και σε επόμενες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.
 
Ως προς το ζήτημα της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Λέσβο για τα έργα αναβάθμισης και επισκευής που απαιτούνται στο δημοτικό στάδιο Μυτιλήνης επισημάναμε ότι για το θέμα υπάρχει ένα τεχνικό και ένα πολιτικό ζήτημα. Θα εστιάσουμε στο πολιτικό, σε σχέση με το ρόλο της Περιφέρειας. Είμαστε ένα πολιτικό όργανο και εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται η ανεπάρκεια του νησιού μας σε αθλητικές υποδομές. Και για αυτό υπάρχουν ευθύνες στις Δημοτικές αρχές της πόλης και στη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Βρεθήκαμε ανέτοιμοι προ των ευθυνών μας για να έχουμε ένα γήπεδο που όχι μόνο αρμόζει σε μια ομάδα που συμμετέχει στη Super league αλλά να έχουμε ένα στάδιο που πρέπει να έχουν οι νέοι μας. Εμείς διεκδικούμε ένα νέο ρόλο της Περιφέρειας σε θέματα σχεδιασμού και στρατηγικής. Ζητάμε να απαλειφθεί η σχέση επαιτείας προς την κεντρική κυβέρνηση και πελατειακών σχέσεων με τους πολίτες, με στόχο να διαμορφωθεί μια σχέση αμοιβαίας στρατηγικής συνεργασίας κεντρικής διοίκησης-περιφέρειας-τοπικών κοινωνιών για τη βιωσιμότητα στο Β. Αιγαίο.
 
Το στάδιο ήταν προβληματικό εδώ και καιρό, όπως είναι και το κλειστό γυμναστήριο Μυτιλήνης καθώς έχει μικρότερο μήκος από το κανονικό με αποτέλεσμα ομάδες που έφτασαν ακόμα και στην Α2 στο χάντμπολ να μην μπορούν να προσαρμοστούν στα γήπεδα της Αθήνας. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει το κολυμβητήριο της Μυτιλήνης, με τη μακρά παράδοση της Λέσβου σε κολύμβηση και πόλο. Και ενώ απαιτούνται πολύ λιγότερα χρήματα για το κολυμβητήριο, δεν βρέθηκαν. Πρόσφατα έγινε αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Αμαλιάδας με 50% συγχρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο. Και ενώ δεν υπάρχουν χρήματα για τίποτα βρήκαμε το 1 εκατ  ευρώ τώρα από εθνικούς πόρους με «παρέμβαση υπουργού και πρωθυπουργού». Το ζήτημα λοιπόν εκθέτει την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού μας που τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν αθλητικούς χώρους που χρειάζεται το νησί μας ανεξάρτητα εάν έχει ομάδα στη Super League .
 
Είναι θετικό λοιπόν εάν γίνουν κάποια έργα αναβάθμισης στο στάδιο της Μυτιλήνης για να τα χρησιμοποιήσουν όλοι οι χρήστες τους. Το θέμα είναι ότι για μια ακόμη φορά κάνουμε μπαλώματα. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Μυτιλήνης ορίζει ότι το νέο στάδιο της πόλης πρέπει να βρίσκεται εκτός πόλης, με όλες τις υποδομές πρόσβασης  που απαιτούνται. Η τάση πανευρωπαϊκά είναι τα γήπεδα να βγαίνουν εκτός του οικιστικού ιστού της πόλης για να είναι εύκολα προσβάσιμο αλλά και για λόγους ασφαλείας. Πρέπει να συζητάμε τη μετακίνηση του γηπέδου εκτός Μυτιλήνης και εμείς συζητάμε το «σουλούπωμα» του. Το γήπεδο της Μυτιλήνης δεν εξυπηρετεί και φοβούμαστε ότι θα έχουμε προβλήματα τους χρόνου από τις μετακινήσεις οπαδών – χούλιγκαν στη Μυτιλήνη. Οφείλουμε λοιπόν να προστατεύσουμε την πόλη και τους πολίτες της από τις ορδές των οπαδών που μόνο καταστροφές φέρουν και φυσικά δεν ενισχύουν την οικονομική ζωή του τόπου ούτε προσφέρουν τίποτα θετικό στο νησί. Πρέπει να ζητήσουμε την απαγόρευση μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών των ομάδων στο νησί μας.»
 
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο Μιχάλης Μπάκας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Για εμάς, όπως είχαμε τονίσει και σε παλαιότερη παρέμβαση μας, το μεγάλο όφελος από την άνοδο της ΑΕΛΚ στη Super League είναι η ελπίδα να ασχοληθούν περισσότερα παιδιά με τον αθλητισμό. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε αλλά και στην ανάγκη της αναβάθμισης του ρόλου της Περιφέρειας που θα σχεδιάζει και θα βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις και δεν θα τρέχει πίσω από αυτές. Για αυτό το λόγο ψηφίσαμε λευκό στη σχετική ψηφοφορία, ζητώντας ένα διαφορετικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ονειρευόμαστε, και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε.
 

 

Τοποθέτηση Β. Τεντόμα, κατά τη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο σχετικά με την έγκριση κατάρτισης προγραμματικής σύμβασης

Επισκευής-Αναβάθμισης Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης

 

Κατά συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο σχετικά με το παραπάνω θέμα, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας είπε μεταξύ των άλλων τα εξής:

 

«Επιτρέψτε μου την τοποθέτησή μου για το θέμα, που εκτάκτως κληθήκαμε σήμερα να αποφασίσουμε, να την κάνω απευθυνόμενος στους ανθρώπους της ΑΕΛΚ.  Στους ποδοσφαιριστές, στους τεχνικούς, στη διοίκηση, στους φιλάθλους.

Και αυτό δεν το κάνω καθόλου τυχαία, αλλά αντίθετα, για να υπογραμμίσω τη πεποίθησή μας σαν περιφερειακή παράταξη, ότι όλοι αυτοί είναι που μόχθησαν για να συμβεί αυτό το πρωτοφανές γεγονός στα αθλητικά χρονικά της Λέσβου.

Αυτοί που επιθυμούν περισσότερο από όλους να σταθεί η ομάδα τους στην SUPER LEAGE, αυτοί που θα στενοχωρηθούν και θα πικραθούν περισσότερο αν τελικά δεν γίνει κατορθωτό να αποκτήσει η ΑΕΛΚ έδρα στη Λέσβο.

Από την αρχή θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας.

Προσωπικά, αλλά και ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκω (δηλ. ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν συμφωνούμε με την εικόνα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τη τελευταία εικασαετία περίπου, με τις "παράγκες", τα στημένα παιχνίδια, τις καθοδηγούμενες από διοικούντες-μεγαλοεπιχειρηματίες ορδές φανατικών "φιλάθλων", που μόνο φίλαθλοι δεν είναι, με τις κομπίνες και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ κλπ.

Για μας ο αθλητισμός δεν είναι έτσι όπως τον βλέπει η Πολιτεία, μόνο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, άντε και το επαγγελματικό μπάσκετ.

Κύρια είναι ο μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός όλων των αγωνισμάτων, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα, ντόπες και οπαδικές υπερβολές και ακρότητες.

Και χάρηκα πραγματικά όταν διάβασα πριν λίγο καιρό τον κ. Μιχαλάκη να λέει ότι θέλει η εξέδρα να είναι έτσι που ο κάθε γονιός να μπορεί να πηγαίνει με το παιδί του στο γήπεδο, χωρίς βρισιές, χωρίς να κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα από φασαρίες μεταξύ φιλάθλων κλπ.

Σήμερα καλούμαστε να εγκρίνουμε την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου, Δημοτικού Νομικού Προσώπου Αθλητισμού και της Περιφέρειας ώστε να γίνει το γρηγορότερο δυνατό το σύνολο των παρεμβάσεων στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης, προκειμένου η ΑΕΛΚ να μπορεί να παίξει όσο το δυνατό συντομότερα τα  εντός έδρας παιχνίδια στη Μυτιλήνη.  

Η εντύπωση που έχει δοθεί σε όλους μας και κυρίως σε όλους εσάς, παίκτες και παράγοντες της ΑΕΛΚ, είναι ότι, μετά την «εξασφάλιση» (το βάζω σε εισαγωγικά και με πολλά ερωτηματικά, γιατί εκατομμύριο ακούμε και εκατομμύριο δε βλέπουμε)  μέσω του κ. Αθανασίου του 1.000.000 €, το πρόβλημα είναι να κινηθούν γρήγορα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, να μπούν τάχιστα τα συνεργεία και μέχρι τέλη Σεπτέμβρη αρχικά και σήμερα τέλη Οκτώβρη 2013,   (αυτή είναι η "επιθυμητή" προθεσμία σύμφωνα με το κείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης) το γήπεδο να είναι έτοιμο για αγώνες της SUPER LEAGE).

θα μπορούσα και εγώ να σας πω, για να σας είμαι αρεστός και συμβατός με τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ναι, ψηφίζω τη σύμβαση.

Γιατί θέλω κι εγώ να αποκτήσει η ΑΕΛΚ έδρα στο νησί, γιατί θέλω κι εγώ να βοηθήσω να μείνει η ΑΕΛΚ στην πρώτη κατηγορία, γιατί αυτό θα τονώσει σε ένα βαθμό τη χειμαζόμενη τοπική οικονομία.

Θα έρχονται κάθε μήνα εκατοντάδες φίλαθλοι από άλλα μέρη, θα γνωρίζουν το νησί, θα αφήνουν κάποια χρήματα στα μαγαζιά μας και ενδεχομένως θα κανονίζουν να κάνουν τις επόμενες καλοκαιρινές διακοπές τους στη Λέσβο.

Όλα αυτά βέβαια, εφόσον θα έχουμε καράβια.

Και να εδώ ένα παράδειγμα, πώς το θέμα του γηπέδου και της ΑΕΛΚ δε μπορούμε να το βλέπουμε ξεκομμένο από τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.

Λέω ας πούμε ότι  λέω και εγώ ΝΑΙ στη σύμβαση.

Και μετά τη ψήφιση της προγραμματικής σύμβασης μας ευχαριστείτε και φεύγετε ικανοποιημένοι και σίγουροι ότι το έργο θα μπει επί τέλους στη τελική φάση, θα  υλοποιηθεί.

Στην αρχή όμως σας είπα ότι θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας.

Γι αυτό σας λέω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και είναι πεποίθησή μου ότι, με αυτή τη σύμβαση και ενδεχομένως και με μια δεύτερη μεταξύ Περιφέρειας και Γ.Γ.  Αθλητισμού, με βάση το ότι καμία μελέτη σχετική με το έργο δεν έχει εκπονηθεί, με βάση τα πολεοδομικά κλπ προβλήματα που είναι μπροστά μας,

Η ΑΕΛΚ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΝΤΑΡΛΑ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΑΙΖΟΝ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ.

Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε την υπόθεση.

Το δυστύχημα όμως είναι και μαζί η θλίψη μου, ότι αυτή την αλήθεια τη γνωρίζουν όλοι οι αρμόδιοι και βέβαια τη γνωρίζει και ο κ. Περιφερειάρχης.

Έχει στηθεί ένα απαράδεκτο πολιτικό παιχνίδι από τον κ. Αθανασίου και τον κ. Γιακαλή, που χρησιμοποιούν τον δικό σας καημό και τη δική σας αγάπη για την ομάδα, με στόχο τις επόμενες βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο πρώτος για να εξασφαλίσει τη βουλευτική έδρα και ο δεύτερος για μια νέα θητεία στη περιφέρεια ή στον δήμο Λέσβου.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει σήμερα να υπογραφεί η σύμβαση, ο κ. Υπουργός να υμνείται για το εκατομμύριο, ο κ. Γιακαλής να δοξάζεται γιατί, αν και αναρμόδιος, μπήκε μπροστά και ανάλαβε την εκτέλεση του έργου και μετά "βαράτε" τον Βουνάτσο  (που τα δύο «συνεταιράκια» έθεσαν μεν ΕΚΤΟΣ νυμφώνος, αλλά, με βάση τη παρούσα σύμβαση, ΕΝΤΟΣ των σοβαρότερων ευθυνών, που απορώ με ποιό σκεπτικό τις ανέλαβε ο δήμος κυριολεκτικά αυτοχειριαζόμενος).

Και θα φταίει, θα λένε δήθεν από τη περιφέρεια, ο δήμος γιατί σαν υπεύθυνος για τις μελέτες, τις αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις που απαιτούνται, δεν έχει έτοιμες τις μελέτες, δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει κάποιες εγκρίσεις, γιατί δεν μας ενημέρωσε ο δήμος, για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν με τις διάφορες εγκρίσεις που απαιτούνται κλπ.

Να το πω πιο απλά; Υπουργός, δήμος, περιφέρεια, μπροστά στην αδήριτη ανάγκη να αποκτήσει γήπεδο, μπροστά στην αδημονία του φίλαθλου κόσμου να δει την ΑΕΛΚ να παίζει στον Νταρλά, δεν τολμούν να σας πουν την αλήθεια, κρύβουν λόγια και σας κοροϊδεύουν. Προετοιμάζονται μόνο, όταν έλθει η ώρα της «κρίσης», να φορτώσουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στις υπηρεσίες και τους υπάλληλους, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπηρεσίες και υπάλληλοι αδυνατούν να κάνουν ρούπι από τη νομιμότητα, κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη να κηρυχτούν επίορκοι και απολυθούν, με βάση τις μνημονιακές πολιτικές και τις επιταγές της τρόικα.

 

Αγαπητοί φίλοι, έτσι κι αλλιώς, μία ψήφος δεν στέκεται εμπόδιο για την υπογραφή της σύμβασης.

Όμως θα έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι δεν κορόιδεψα κανέναν και πιο πολύ ότι δεν κορόιδεψα εσάς, με την ανιδιοτελή αγάπη στην ομάδα σας.

Ταυτόχρονα θα είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα δικαιωθώ απόλυτα, ενώ οι σχεδιαστές αυτής της απαράδεκτης θεατρικής παράστασης θα παραδοθούν στη κρίση του λεσβιακού λαού.

Γιατί ο διαχωρισμός δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να παίξει η ΑΕΛΚ στον Νταρλά και λένε ΝΑΙ και σ´ αυτούς που δεν θέλουν να παίξει η ΑΕΛΚ στον Νταρλά και λένε ΟΧΙ.

Δεν υπάρχει Μυτιληνιός να μη θέλει κάτι τέτοιο ώστε η ομάδα να αγωνιστεί να σταθεί στη κατηγορία κάτω από τους καλύτερους όρους.

Όμως από τη πλευρά μας, το ξαναλέμε, δεν μπορούμε να πούμε ΝΑΙ σε μια εισήγηση, σαν αυτήν που μας ανάπτυξε ο κ. περιφερειάρχης, όπου συνειδητά αποκρύβεται η αλήθεια και τα αντικειμενικά δεδομένα του θέματος.

Κατά τη δική μας άποψη και μετά την υπογραφή της παρούσας σύμβασης η υπόθεση δε θα προχωρήσει, θα σκαλώσει σε σοβαρά και χρονοβόρα προβλήματα και γι αυτό πιστεύουμε ότι για φέτος η μόνη προοπτική να παίξει η ΑΕΛΚ στη Μυτιλήνη είναι να ασκηθεί πίεση στη SUPER LEAGE (και από μας σαν περιφ. συμβούλιο) ώστε να θεσπίσει διάταξη για κατά παρέκκλιση χρήση γηπέδου χωρίς όλες τις προδιαγραφές (χωρίς τουλάχιστον στέγαστρο και πρόσθετες εξέδρες) για τις ομάδες που ανεβαίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στη Α´ κατηγορία και μόνο για μια, τη πρώτη ποδοσφαιρική περίοδο (δηλ. δεν αφορά ομάδες σαν Τη Κέρκυρα, τα Γιάννενα κλπ που ανεβοκατεβαίνουν στην Α´ κατηγορία) Προηγούμενο υπάρχει με τον Αιολικό, που όντας ΠΑΕ, του επιτράπηκε να παίζει στο σκληρό γήπεδο της Μόριας.

Στη κατεύθυνση αυτή μπορούμε να πάρουμε σήμερα σαν περιφ. συμβούλιο απόφαση-αίτημα προς την SUPER LEAGE.

Και από αύριο, κυριολεκτικά από αύριο, να ξεκινήσουν ενέργειες ώστε η Λέσβος να αποκτήσει σύγχρονο γήπεδο-στάδιο στη θέση που προβλέπει το Γ.Π.Σ. Μυτιλήνης, δηλ. στη περιοχή της ΔΕΗ, λίγο παραπέρα από την ΕΠΟΜ.

Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι το ΓΠΣ Μυτιλήνης προτείνει τη μεταφορά του γηπέδου σε αυτή τη θέση. Γιατί και η πόλη αποσυμφορείται από μια σοβαρή κυκλοφοριακή αλλά και πιο συνολική επιβάρυνση, όπως αυτή ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου SUPER LEAGE, αλλά και η νέα θέση προσφέρεται μιας και είναι εύκολα προσβάσιμη από όλο το νησί (και από το λιμάνι) και το ανάγλυφο της περιοχής δεν απαιτεί μεγάλες διαμορφώσεις και κοστοβόρα έργα.

Δύσκολο εγχείρημα, αλλά και η μόνη διαθέσιμη επιλογή.

(Μια άλλη φυσικά είναι να εξεταστεί αν μπορεί και αν συμφέρει να γίνουν εργασίες επέκτασης, βελτίωσης κλπ στο σημερινό γήπεδο της Καλλονής.)

Τελειώνοντας κύριε Περιφερειάρχη, επειδή συχνά αναφέρεστε στο έργο που κάνατε 8 χρόνια στο δήμο Μυτιλήνης, δεν σας τιμά από τη μια να υπερηφανευόσαστε ότι επί των ημερών σας ο δήμος ήταν ένας από τους ελάχιστους στη χώρα που απόκτησε Γ.Π.Σ. και τώρα, με τη πρώτη ευκαιρία εφαρμογής του, να συμφωνείτε με την ακύρωσή του σε μια σημαντική πρόβλεψή του, που είναι η μεταφορά του δημοτικού σταδίου εκτός πόλεως.

 

Για άλλη μια φορά λοιπόν λέμε και ξεκαθαρίζουμε ότι ΟΧΙ μας είναι ΟΧΙ στη κοροϊδία της ΑΕΛΚ και του φίλαθλου κόσμου, ΟΧΙ στα πολιτικά παιχνίδια.

Με την προς έγκριση Προγραμματική Σύμβαση η ΑΕΛΚ δεν θα αποκτήσει γήπεδο όχι τον Οκτώβρη του 2013, αλλά ούτε και τον Ιούνιο του 2014, που λήγει σαν σύμβαση.

 

Μοιράσου το άρθρο!