Πολιτική

07/11/2019 - 13:31

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ μας απαγόρευσαν να φτιάξουμε νέες θέσεις φιλοξενίας στα νησιά»

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής ΠολιτικήςΓιάννης Μουζάλας, ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, αναφέρθηκε στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί θητείας του και τόνισε τον ρόλο που πρέπει να παίξει η Ευρώπη για τη διαχείριση του προβλήματος.

«Μια χώρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια Ήπειρο. Χρειάζεται μια πολιτική διαχείρισης για τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει πάντα ένα ταβάνι. Μπορεί να λες ότι είμαι καλός, ότι είμαι ανθρωπιστής κλπ, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει ταβάνι. Πιστεύω ότι δεν το έχουμε φτάσει το όριο. Η Ευρώπη πρέπει να συμμορφωθεί με την κατάσταση», δήλωσε αρχικά ο κ. Μουζάλας στην εκπομπή του Alpha, «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Υπήρξε μια εποχή που στην Ευρώπη υπήρχε ένα παιχνίδι κατηγοριών για τη χώρα μας. Ο Γιούνκερ είχε πάρει πάνω του το παιχνίδι και υπήρξε ένας χρόνος που η Ευρώπη πήρε ενεργό ρόλο και κάπως ανακουφιστήκαμε. Ύστερα, τα τελευταία δύο χρόνια η Ευρώπη το γύρισε το παιχνίδι πάλι και βλέπουμε ότι αν η Ευρώπη δεν έχει ενεργό ρόλο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση»

Για τα ασυνόδευτα παιδιά: «Με κατηγορούσαν για αυτό. Από το 2015 στέλνουμε μήνυμα στην Ευρώπη για τα ασυνόδευτα παιδιά και να πάρουν κάποια και άλλες χώρες και η απάντηση είναι».

Για τη διαχείριση του θέματος: «Ένας αριθμός από αυτούς τους ανθρώπους θα μείνει εδώ, άρα θα πρέπει να δουλέψουμε την ένταξή τους. Το είχαμε ξεκινήσει με τα σχολεία και με την εκμάθηση της γλώσσας τόσο σε ανηλίκους, όσο και σε ενήλικες με ειδικά προγράμματα. Αυτά σταμάτησαν. Το ΑΜΚΑ ήταν για την ένταξή τους στην Υγεία, αλλά και για το καλό του ελληνικού λαού. Προστατεύοντας αυτούς, προστατεύεις και τον λαό σου».

 

Για τον λόγο για τον οποίο η Ευρώπη δεν συνεργάζεται: «Η κάθε χώρα όταν φτάνει στο ταβάνι της σταματάει, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι χώρες υποδοχής. Πιστεύω ότι είναι οικονομικά τα συμφέρονται γι αυτό δεν συνεργάζονται».

Για την κατάσταση στα νησιά: «Είναι μια εικόνα ανθρωπιστικής κρίσης. Πήρα την ευθύνη και την ενοχή και είπα ότι στη Μόρια και τη Σάμο ακροβατούσαμε στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Ωστόσο εμείς δεν φτάσαμε ποτέ στη Μόρια πάνω από 5.000 ανθρώπους και κρατούσαμε τη Σάμο στους 3.500 ανθρώπους.

Τότε η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ στη Σάμο, μαζί με τον δήμαρχο μας απαγόρευσαν να δημιουργήσουμε νέες θέσεις φιλοξενίας και κέντρα κράτησης. Έκαναν κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη και τη Σάμο.

Η λύση είναι μέχρι να βρεθεί κάτι άλλο, να φύγουν από τα νησιά οι άνθρωποι, με βάση τη δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας. Όταν ανέλαβε η ΝΔ υπήρχαν 7.000 άτομα έτοιμα να μετεγκατασταθούν σαν ευάλωτα και τα άφησαν. Γιατί δεν μεταφέρθηκαν;»

Για το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στη θητεία του: «Είχαμε 25.000 θέσεις σε κέντρα, οι οποίες όταν φύγαμε ήταν by the book και χωρίς να έχουμε διαμαρτυρίες και μάλιστα από δεξιούς δημάρχους, είχαμε 25.000 θέσεις σε διαμερίσματα και 8.000 θέσεις σε ξενοδοχεία. Η ΝΔ μέσα σε 4 μήνες, τρεις φορές έχουν ανακοινώσει καινούριο σχέδιο. Λένε ότι δεν φύλαγε ο ΣΥΡΙΖΑ τα σύνορα και τώρα που τα φυλάνε έρχονται παραπάνω. Κάθε μήνα αλλάζουν σχέδιο.

Μέσα από άστοχες δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ καλλιεργείται στον κόσμο ο νόμος του Λιντς και προβάλλεται από τα κανάλια σαν αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Υπερασπιζόμαστε την προσπάθεια για θέσεις φιλοξενίας, να συντομεύσουν οι χρόνοι για το άσυλο χωρίς να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο και πάμε να προχωρήσουμε»

 

newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!