Πολιτική

29/08/2011 - 11:43

ΝΕΑ ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Μιχάλης Μπάκας, Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων, δήλωσε:

 «Η μεγάλη πτώση των βάσεων στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου καταδεικνύει την αναγκαιότητα να καταλάβει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η ελληνική Πολιτεία ότι τα πάντα στο Αιγαίο είναι διαφορετικά. Σε καιρούς χαλεπούς, οι ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την οικονομική στήριξη ενός νέου που θέλει να σπουδάσει στα νησιά μας. Παρά τα τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανθίσταται, καθώς όπως έδειξε και πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στον τύπο κατατάσσεται για το 2010 ως τέταρτο στην ερευνητική δραστηριότητα μεταξύ των 24 ελληνικών ΑΕΙ και έκτο μεταξύ των 40 συνολικά ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, αλλά παρόλαυτα την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας αντί να στηρίξει ουσιαστικά το ακριτικό αυτό ίδρυμα, αφήνει να πλανώνται φήμες για την κατάργηση τμημάτων ή ακόμα και τη «μεταφορά» ολόκληρου πανεπιστημίου. Με την τακτική του αυτή το Υπουργείο Παιδείας, υποσκάπτει το σημαντικό έργο που παράγεται από το προσωπικό του Ιδρύματος και οδηγεί το Πανεπιστήμιο σε μαρασμό καθώς οι υποψήφιοι φοιτητές δεν επιλέγουν ένα Πανεπιστήμιο που αφενός μεν η φοίτηση σε αυτό συνεπάγεται υψηλότερο κόστος διαβίωσης σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα, αφετέρου δε η συνέχεια του ιδρύματος στο μέλλον τίθεται υπό αμφισβήτηση σύμφωνα με τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα του τύπου.

Όλοι εμείς στα νησιά μας γνωρίζουμε τη σημασία του Παν. Αιγαίου στην οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου μας. Ούτε οι δρόμοι, ούτε τα λιμάνια, ούτε τα αεροδρόμια αλλά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έγινε στα νησιά μας τον περασμένο αιώνα. Πέρα από επιλογές μνημονίου, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να διαψεύσει έστω και αργά κάθε σενάριο περί κλεισίματος, συγχώνευσης ή μεταφοράς τμημάτων και σχολών του Παν. Αιγαίου και να το στηρίξει ουσιαστικά. Από την πλευρά μας καλωσορίζουμε στα νησιά μας τους νέους φοιτητές του ιδρύματος, τους συγχαίρουμε για την επιτυχία τους η οποία είναι αποτέλεσμα μιας κοπιαστικής και επίπονης προσπάθειας, και τους ευχόμαστε να απολαύσουν τις σπουδές τους και τη διαμονή τους στα νησιά μας»

 

Μοιράσου το άρθρο!