Πολιτική

11/10/2011 - 13:44

Νεκτάριος Παρασκευαΐδης: Έκανε το γύρο της Λέσβου σε πέντε ημέρες με το θαλάσσιο καγιάκ !!!

Γράφει: Γιακουμή Πέλλη / εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ" 11/10/2011

Κωπηλατώντας με ένα καγιάκ, έκανε το γύρο του νησιού ο 40χρονος Νεκτάριος Παρασκευαΐδης

Έκανε το γύρο της Λέσβου σε πέντε ημέρες, κωπηλατώντας με το θαλάσσιο καγιάκ του, ένας παράτολμος Μανταμαδιώτης. Ο λόγος για το 40χρονο Νεκτάριο Παρασκευαΐδη, ιδιοκτήτη της επιχείρησης εναλλακτικού τουρισμού «Lesvos adventure». Η περιπέτεια και η υψηλή αδρεναλίνη είναι μέσα στην καθημερινότητά του, μια και οργανώνει εξορμήσεις όλο το χρόνο στο νησί. Φέτος αποφάσισε για πρώτη φορά να δοκιμάσει τις αντοχές και τις δυνάμεις του σε ένα μεγάλο ταξίδι, που - όπως ο ίδιος λέει - τον γέμισε εμπειρίες και του «άνοιξε την όρεξη» και για άλλες, ακόμη μεγαλύτερες διαδρομές.

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι, ξεκίνησε το ταξίδι του ο Νεκτάριος Παρασκευαΐδης από την περιοχή του αεροδρομίου και συγκεκριμένα από τη λεγόμενη «Δεύτερη Καντίνα». Φόρτωσε στο καγιάκ του όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό του, μια σκηνή, τρόφιμα, ρούχα και ξεκίνησε το ταξίδι του. Κωπηλατούσε τη μέρα ασταμάτητα για 10 περίπου ώρες, ξεκουραζόταν μόνο για λίγο το μεσημέρι και συνέχιζε μέχρι την ώρα που νύχτωνε, οπότε έστηνε το αντίσκηνό του και κοιμόταν σε παραλίες.

Η διαδρομή Μετά τη Μυτιλήνη, που ήταν η αφετηρία του, ο πρώτος σταθμός του ήταν το Πλωμάρι όπου διανυκτέρευσε. Το επόμενο πρωί συνέχισε το ταξίδι του μέχρι το Ταβάρι Μεσοτόπου, όπου ήταν ο δεύτερος σταθμός του, και ακολούθησαν τα Λάψαρνα και τα Τσόνια την τέταρτη μέρα, ενώ την Παρασκευή γύρω στις 8 το βράδυ επέστρεψε και πάλι στην αφετηρία του στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης. «Κοιμόμουν όπου με έβρισκε η νύχτα, έτρωγα ό,τι είχα μαζί μου», λέει χαρακτηριστικά στο «Ε» ο Νεκτάριος Παρασκευαΐδης. Στόχος του ήταν να χρησιμοποιήσει μόνο τον εξοπλισμό που είχε μαζί του στο καγιάκ, ν’ αυτοσυντηρηθεί με τα τρόφιμα και τα υλικά που είχε μαζί του και να κοιμάται σε παραλίες με τη σκηνή του. Όσον αφορά στις δυσκολίες που συνάντησε, μας λέει: «Το μόνο πρόβλημα ήταν ο αέρας που τον είχα κόντρα στην επιστροφή και αυτό με καθυστέρησε αρκετά. Πολύ αέρα συνάντησα στο Σίγρι, 4 με 5 μποφώρ, και αυτό με ανάγκασε αντί για το Γαβαθά όπως είχα προγραμματίσει, να διανυκτερεύσω στα Λάψαρνα. Λόγω της καθυστέρησης, μάλιστα, από τα Τσόνια, που ήταν ο τελευταίος σταθμός μου, χρειάστηκε να κωπηλατώ για 12 ώρες συνέχεια για να προλάβω να επιστρέψω στη Μυτιλήνη. Όταν έφθασα είχε ήδη νυχτώσει. Κωπηλατούσα δίπλα στην παραλία ακολουθώντας τα φώτα για να φθάσω στο τέρμα. Σε γενικές γραμμές, όμως, όλα πήγαν όπως περίμενα, δεν υπήρξαν δηλαδή απρόοπτα ή κάποιος κίνδυνος στη διάρκεια της διαδρομής», τονίζει ο ίδιος.

Και μια τενοντίτιδα! Διένυσε συνολικά 200 χιλιόμετρα με το καγιάκ του, ενώ ο τραυματισμός στο χέρι του (τενοντίτιδα) δεν τον εμπόδισε να ολοκληρώσει το ταξίδι του. Σύμμαχός του ήταν επίσης και ο καλός σε γενικές γραμμές καιρός, που πέρα από τους νοτιάδες, τον ευνόησε στο ταξίδι του. Στη διαδρομή του συνάντησε πολλές φορές ψαράδες καθώς όπως μας είπε κωπηλατούσε στ’ ανοιχτά για να κερδίζει «έδαφος». «Όταν με έβλεπαν με το καγιάκ, με ρωτούσαν πού πάω και όταν τους έλεγα ότι κάνω το γύρο του νησιού, με περνούσαν για τρελό», μας λέει ο ίδιος. Λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεών του, είχε στη διάθεσή του μόνο έξι ημέρες και θα έπρεπε πάση θυσία το Σάββατο να έχει επιστρέψει από το ταξίδι του. «Αν κάτι δεν πήγαινε καλά και με καθυστερούσε παραπάνω, θα έπρεπε να διακόψω το ταξίδι μου, γιατί έπρεπε οπωσδήποτε το Σάββατο να είμαι πίσω. Αυτό ίσως με βοήθησε να είμαι περισσότερο προσηλωμένος στο στόχο μου και να έχω πιο “σφιχτό” πρόγραμμα», μας λέει χαρακτηριστικά. Επόμενος στόχος του είναι τώρα να διασχίσει το βορειοανατολικό Αιγαίο με το καγιάκ του, αλλά και ο γύρος της Χίου. «Τα επόμενα ταξίδια ίσως τα κάνω με παρέα, γιατί ήδη μετά το ταξίδι μου αρκετοί τώρα θέλουν να κάνουν το ίδιο.» Όσο για την οικογένειά του, τον υποστήριξε απολύτως στην απόφασή του να κάνει το γύρο του νησιού με το καγιάκ. Τα δυο παιδιά του θαυμάζουν τον πατέρα τους για τις δραστηριότητές του και μάλιστα το μεγαλύτερο, που είναι μόλις έξι ετών, τον ακολουθεί στις εκδρομές του στο νησί.

Μοιράσου το άρθρο!