Πολιτική

19/09/2013 - 11:08

Nίκος Κατράνης: πληρώνουμε...

yle="text-align: justify;">Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των τιμολογίων που είχαν εκδοθεί το 06, το ΄07 και το ΄08 υπάρχουν εντάλματα πληρωμής 400 χιλ. ευρώ περίπου, ενώ προχωρά και ο αντίστοιχος για τιμολόγια του ΄09, χωρίς όμως, κάποιο ληξιπρόθεσμο τιμολόγιο να έχει εξοφληθεί.

Στις επικρίσεις και την κριτική του επικεφαλής της παράταξης «Λέσβος Δημιουργική Πορεία» Παντελή Πατερέλλη, για προκλητική αδράνεια της Δημοτικής Αρχής που δεν μπορεί να συντονίσει την οικονομική υπηρεσία, προκειμένου να εξοφληθούν παλιά τιμολόγια προμηθευτών, με αποτέλεσμα να μην έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ από τα 7,5 εκατ. για τα ληξιπρόθεσμα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Κατράνης απαντά: «Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και κυρίως με εντατικούς ρυθμούς, προσπαθούμε να ελέγξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τιμολόγια και μάλιστα τα παλαιότερα, για να προλάβουμε όσα βρίσκονται κοντά στην 5ετία, προκειμένου να εξοφληθούν και να μην παραγραφούν».

Ειδικότερα, τονίζει: «Ο Π. Πατερέλλης είχε θέσει το συγκεκριμένο ερώτημα στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και του δόθηκε η πραγματική εικόνα, για το ποια, είναι η κατάσταση στο Δήμο Λέσβου. Διευκρινίστηκε, ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί χρήματα για ληξιπρόθεσμα, λόγω των γνωστών προβλημάτων. Όμως, εντός των ημερών θα σταλούν εντάλματα πληρωμής 350 με 400 χιλ. ευρώ στο Υπουργείο, που αφορούν σε τιμολόγια του 06, 07 και ΄08, ενώ προχωρά ο έλεγχος για τιμολόγια του 09.
Θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε απορρόφηση γιατί έχουμε προχωρήσει και σε καλύτερη ανασυγκρότηση: Χρησιμοποιούμε άλλους τρεις υπαλλήλους συναφών υπηρεσιών για τον έλεγχο των ληξιπρόθεσμων τιμολογίων. Η διαπίστωση είναι γνωστή: Τα προβλήματα είναι σημαντικά γιατί επιβεβαιώνουν ότι το 60% - ιδιαίτερα των Δημοτικών Ενοτήτων δεν μπορούν να πληρωθούν, καθώς δεν υπάρχουν τ αντίστοιχα παραστατικά.
Ήδη υποβάλλαμε στους αρμόδιους Υπουργούς αιτήματα για απλούστευση των διαδικασιών, προκειμένου να προχωρήσουν οι πληρωμές, όμως λόγω Τρόικας δεν έγιναν αποδεκτά. Απαιτείται πολύς χρόνος. Όμως, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουν πληρωθεί περίπου 2 έως 2,5 εκατ. ευρώ που θ αντιστοιχούν σ ένα μεγάλο σύνολο τιμολογίων αξίας 5 εκ. ευρώ. Ουσιαστικά προβλέπεται, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ότι τα μισά από τα ηλεγμένα τιμολόγια θα πληρούν τις προϋποθέσεις και θα μπορέσουν να πληρωθούν.
Επαναλαμβάνω τονίζει ο Ν. Κατράνης ότι με πολύ υπευθυνότητα δουλεύουμε σκληρά, για να πληρώσουμε μηχανικούς, εργολάβους, μελετητές, προμηθευτές και με όσους ο Δήμος είχε συναλλαγεί.
Αυτοί που σήμερα ασκούν κριτική και ανήκουν σε διάφορες παρατάξεις παλαιοτέρων 4ετιών, αυτοί δημιούργησαν τις υποχρεώσεις. Οι πρώην Δημοτικές Αρχές έκαναν δαπάνες, χωρίς αποφάσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες τιμολόγια να μην μπορούν να πληρωθούν.
Εκείνοι δημιούργησαν το χρέος, που είναι δυσβάσταχτο για το Δήμο σήμερα».

 

πηγη: ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!