Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στο Καλλικράτη - Η απόλυτη προχειρότητα!!!
Το νομοσχέδιο Μιχελάκη το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει το «σπάσιμο» του Δήμου Λέσβου σε 4 δήμους, αποτελείται από δεκάδες άρθρα τα οποία επιφέρουν μικρές και μεγαλύτερες αλλαγές στο νόμο για την Αυτοδιοίκηση.
Το επίμαχο για την Λέσβο άρθρο είναι το 41, όπου προβλέπεται η διάσπαση του ενιαίου δήμου του νησιού σε 4. Επίσης αναφέρει για την Κέρκυρα τη δημιουργία 3 Δήμων ενώ για τη Ρόδο δεν προβλέπει καμία αλλαγή.Εκείνο που αφορά τη Ρόδο είναι οι ενώσεις ή οι διασπάσεις δημοτικών ενοτήτων.
Στη Λέσβο, δημιουργούνται 4 δήμοι:
- Δήμος Μυτιλήνης με έδρα τη Μυτιλήνη (Μυτιλήνης - Θερμής - Ευεργέτουλα; αρχικά οι πληροφορίες ήθελαν να ανήκει στο Δήμο Ολύμπου)
- Δήμος Ολύμπου με έδρα το Πλωμάρι (Πλωμαρίου - Γέρας - Πολιχνίτου - Αγιάσου )
- Δήμος Ταξιαρχών με έδρα την Αγία Παρασκευή (Μήθυμνας - Πέτρας - Μανταμάδου - Αγίας Παρασκευής)
- Δήμος Ερεσσού Καλλονής με έδρα την Καλλονή (Καλλονής - Ερεσού Αντίσσης)
Ωστόσο στο Νομοσχέδιο υπάρχουν ενδιαφέροντα σημεία που... μάλλον αποκαλύπτουν την προχειρότητα!
Καμία πρόβλεψη για διαχωρισμό ψηφοδελτίων
Η πρώτη μεγάλη έκπληξη είναι το γεγονός ότι στο κείμενο του νομοσχεδίου δεν συμπεριλαμβάνεται ο διαχωρισμός των ψηφοδελτίων δημάρχων από τους δημοτικούς συμβούλους.
Ας σημειωθεί ότι εδώ και μήνες, με «επίσημες» διαρροές είχε γίνει γνωστό ότι θα ισχύσει νέο καθεστώς στις δημοτικές εκλογές, με διαφορετικό ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους δήμαρχους και διαφορετικό ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους συμβούλους.
Άγνωστο είναι αν τέτοια διάταξη θα συμπεριληφθεί στο μέλλον σε τροπολογία ή άλλη ρύθμιση, ωστόσο, φαίνεται πως μέχρι στιγμής η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών μέτρησε αντιδράσεις και πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας των υποψηφίων της και παγώνει την αλλαγή αυτή.
Πότε θα αναλάβουν οι νέοι δημαρχοι;
Οι νέοι δήμοι θα αρχίσουν να λειτουργούν με εγκατάσταση των αρχών που θα προκύψουν από τις εκλογές. Δηλαδή, ο χωρισμός των μεγάλων δήμων σε Κέρκυρα και Λέσβο, θα ισχύσει όχι από τις εκλογές αλλά από την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών. Ημερομηνία ανάληψης ορίζεται η 1η Σεπτεμβρίου 2014
Με ΚΥΑ από Μιχελάκη – Αγγέλακα η απόφαση για κατανομή πόρων, προσωπικού, χρεών!
Βασικό σημείο,όπως έχουμε αναφέρει, που αφορά την Κέρκυρα και τη Λέσβο, αποτελεί το άρθρο 41. Είναι αυτό που προβλέπει το διαχωρισμό του ενός ανά νησί δήμου σε τρεις για την Κέρκυρα και τέσσερις για τη Λέσβο.
Στο άρθρο, συμπεριλαμβάνεται στο τελευταίο εδάφιο σε μία μόλις παράγραφο, όλη η πρόβλεψη (;) για το πως θα γίνει η διάσπαση, πως θα μοιραστούν τα οικονομικά, πως θα μοιραστούν οι πόροι και τα χρέη.
Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη αλλά το όλο θέμα παραπέμπεται σε... Κοινή Υπουργική Απόφαση!
Λέει χαρακτηριστικά το εν λόγω άρθρο: «Με ΚΥΑ των υπουργών εσωτερικών, οικονομικών και κάθε αρμόδιου υπουργού που εκδίδεται εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, έπειτα από πρόταση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ρυθμίζονται τα ζητήματα κατανομής προσωπικού, περιουσίας και πόρων από τους καταργηθέντες δήμους προς τους νεοσυσταθέντες, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα».
Προ τετελεσμένων...
Πρακτικά, το νομοσχέδιο φαίνεται πως δεν έχει υποστεί καμία ουσιαστική επεξεργασία από το ΥΠΕΣ, τουλάχιστον ως προς το κομμάτι του «σπασίματος» των δύο νησιωτικών δήμων. Αφήνει ουσιαστικά στην σχεδόν αποκλειστική ευχέρεια του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (για την περίπτωση της Λέσβου ) και του ίδιου του Υπουργού Εσωτερικών το πως θα γίνει η κατανομή προσωπικού στους 4 δήμους (ποιος πάει που, πόσους παίρνει ο κάθε ΟΤΑ, ποιοι πάνε στις επιχειρήσεις και σε ποιες), το πως θα κατανεμηθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι δια του τρία, που θα πάνε ποια χρέη ανά δήμο, ποιος θα πάρει ποια μηχανήματα και ποιο εξοπλισμό. Αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος εντος του Νοεμβρίου, τότε η ΚΥΑ για την κατανομή θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ μέχρι το Μάιο, δηλαδή πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Οι νέες δημοτικές αρχές θα βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων και δεν θα έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης ούτε μέσα στο χρονικό διάστημα από την εκλογή τους μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων τους (περίπου τρεις μήνες).
Οι Περιφερειάρχες αποκτούν το δικαίωμα απευθείας αναθέσεων έργων!
Για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν προβλέπει χωροταξικά αλλά και ουσιαστικά και στα υπόλοιπα θεσμικά της, καμία αλλαγή.
Μόνο άρθρο που αλλάζει υπέρ της μονοκρατορίας του Περιφερειάρχη τα πράγματα, είναι το άρθρο 43 που εγκαθιδρύει ενα καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και απαξίωσης του περιφερειακού συμβουλίου, αφού δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης να προχωρά αφειδώς σε απευθείας αναθέσεις κατά το δοκούν.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω άρθρο αναφέρει: «Οι περιφέρειες δύναται να αναθέτουν απευθείας ή με συνοπτική διαδικασία (πρόχειρο διαγωνισμό) δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών που δεν υπάγονται στις διατάξεις του 3316/2005. Για την απευθείας ανάθεση απαιτείται απόφαση του Περιφερειάρχη χωρίς προηγούμενη απόφαση του συμβουλίου».
Αποκεντρώνεται η Αποκεντρωμένη
Τέλος, αλλάζει το καθεστώς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με... περισσότερη αποκέντρωση. Ο Γενικός Γραμματέας που, στη δική μας περίπτωση, εδρεύει στoν Πειραιά , αποκτά υφιστάμενους με δικαίωμα υπογραφής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου, θα έχει τη δυνατότητα να τοποθετεί στελέχη στις έδρες των αιρετών περιφερειών παραχωρώντας τους δικαίωμα υπογραφής και αποφάσεων σε εκτεταμένη σειρά ζητημάτων, ούτως ώστε να ξεμπλοκάρει η δυσλειτουργία της λήψης όλων των αποφάσεων για τόσο μεγάλες περιοχές από την έδρα της Αποκεντρωμένης και τον ίδιο το Γ.Γ.
από corfupress.com