Πολιτική

04/02/2014 - 06:37

Νομοθετική ρύθμιση ζητάει ο Δήμαρχος Λέσβου για να μην «παγώσουν» λόγω εκλογών τα προγράμματα ΕΣΠΑ

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έστειλε στο Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την παρακάτω επιστολή.
Προς: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

                                                                                           ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ
                                                                                           ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


ΘΕΜΑ:ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΟ-ΠΟΙΗΣΗ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ  Κ’ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΕΤΟΥΣ

Αρχικά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε  ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο ο Δήμος μας μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών του,  υλοποιεί τις κάτωθι ενέργειες σχετικά με συγχρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε. πράξεις.

Α). Σχετικά με το ΕΣΠΑ (προγραμματική περίοδος 2007-2013)
•    Έχουν ήδη υποβληθεί αιτήματα ένταξης για τα οποία αναμένεται σχετική απόφαση ένταξης.
•    Για προσκλήσεις ενδιαφέροντος των οποίων η καταληκτική προθεσμία δεν έχει λήξει ακόμη, έχει εκφράσει τη βούληση του να υποβάλει αιτήματα για ένταξη μέσω σχετικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
•    Επί πλέον,  προετοιμάζει φακέλους πράξεων για να υποβάλλει νέα αιτήματα για ένταξη, επί σχετικών προσκλήσεων για τις οποίες υπάρχει η πληροφορία ότι θα δημοσιευθούν στο εξής.

Β). Σε σχέση με το νέο ΕΣΠΑ (της προγραμματικής περιόδου 2014-2020)
Γίνεται η ωρίμανση των μελετών και η προετοιμασία των φακέλων που θα υποβληθούν για ένταξη, ενώ δεδομένου του γεγονότος ότι ήδη βρισκόμαστε στην αρχή της νέας προγραμματικής περιόδου του, προφανώς  μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα υπάρξουν δημοσιεύσεις προσκλήσεων ενδιαφέροντος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με

α) Το γεγονός ότι στις 18 Μάιου ή  στις  25 Μάιου του τρέχοντος έτους θα διενεργηθούν οι δημοτικές εκλογές  καθώς και οι ευρωεκλογές.
β)Τις διατάξεις της παρ 5 του  Αρ.65 του Ν.3852/10 (ΦΕΚ 87/7.6 10 Ά) σύμφωνα με τις οποίες << ένα (1) μήνα πριν την διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών  το Δημοτικό Συμβούλιο  αποφασίζει μόνο για θέματα που  αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επειγούσης και απρόβλεπτης ανάγκης>>, προκύπτει ότι ο Δήμος κατά το χρονικό διάστημα από 18   ή  25 Μάιου έως την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους,  δεν θα έχει εκ του νόμου την δυνατότητα της λήψης αποφάσεων σχετικών με τις ανωτέρω πράξεις  για:
•    Απαιτούμενες τροποποιήσεις  του Τεχνικού προγράμματος και τον Προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους
•    Υποβολή αιτημάτων για χρηματοδότηση
•    Διενέργεια διαγωνισμών και υπογραφή συμβάσεων
 
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα,  δεδομένου ότι το διάστημα της προεκλογικής και μετεκλογικής περιόδου  είναι μεγάλο (4,5 μήνες περίπου ), αφενός την καθυστέρηση της υλοποίησης πολλών συγχρηματοδοτούμενων πράξεων του Δήμου,  αφετέρου  δε, την εξ ’αυτής σημαντική καθυστέρηση απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.
Προκειμένου δε να αποφευχθούν  οι ανωτέρω καθυστερήσεις, που προφανώς δεν αφορούν μόνο το Δήμο μας,

Ζητούμε

Να υπάρξει  νομοθετική ρύθμιση,  σύμφωνα  με την οποία: οι Δήμοι  μέσω των διοικητικών  Οργάνων  τους, του  Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής, της Εκτελεστικής Επι-τροπής  και του Δημάρχου, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, να έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους, που εμπλέκονται με την τροποποίηση  των Τεχνικών Προγραμμάτων και των Προϋπολογισμών του τρέχοντος  έτους, την διενέργεια διαγωνισμών και την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων έργων υπηρεσιών και προμηθειών, για τις οποίες πράξεις αφενός, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για υποβολή προτάσεων για ένταξη, θα  έχουν   ληφθεί   μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αφετέρου δε, θα έχουν εκδοθεί Αποφάσεις Ένταξης, ανεξάρτητα της ημερομηνίας  έκδοσης αυτών, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα που εμπλέκεται   στο σύστημα προγραμματισμού-διαχείρισης και ελέγχου του νέου ΕΣΠΑ.


Μετά τιμής
Ο Δήμαρχος Λέσβου
 Δημήτριος Φωκίων Βουνάτσος

Μοιράσου το άρθρο!