Πολιτική

04/02/2016 - 06:11

Νόμπελ αδιαφάνειας στο Δήμο Λέσβου !

yle="text-align: justify;"> 

Κι ενώ η Λέσβος είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και διεκδικεί το Νόμπελ Ειρήνης με δύο συντοπίτες μας που είναι σύμβολα αλληλεγγύης, ένα πέπλο αδιαφάνειας σκεπάζει αυτή τη λαμπρή ιστορική στιγμή με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής του Σπύρου Γαληνού και  της ΔΕΔΑΠΑΛ ΑΕ υπό την διοίκηση του Αντιδημάρχου Γιώργου Κατζανού.

 
Είναι αναγκαίο να διαχωρίσουμε τους εθελοντές  και τους εργαζόμενους σε ΜΚΟ.  Οι εθελοντές  της Λέσβου και οι αλληλέγγυοι που ήρθαν στο νησί μας από όλα τα μέρη του κόσμου υπηρετούν πανανθρώπινες αξίες  και πέρα από το θαυμασμό μας κανείς δεν μπορεί  τους  ψέξει για τίποτα.  Από την άλλη όσοι εργάζονται σε ΜΚΟ σωστά κάνουν και προσφέρουν την εργασία τους σε μια δύσκολη στιγμή και ασφαλώς επιτελούν σημαντικό ρόλο.
 
Όσο κι αν αυτή η εισαγωγή μοιάζει με έκθεση ιδεών είναι αναγκαία.  Και είναι αναγκαία γιατί πάνω στο δράμα των προσφύγων κάποιοι θυμήθηκαν τις εποχές του ρουσφετιού και της "πολιτικής εξυπηρέτησης".  Το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό αλλά και ηθικό: να εξασφαλίζεις πολιτική επιρροή χρησιμοποιώντας την προσφυγική κρίση.
 
Εδώ και καιρό ο δημοτικός σύμβουλος Στράτος Γεωργούλας επιμένει να ρωτά την δημοτική αρχή του Σπύρου Γαληνού :  η δημοτική αρχή εμπλέκεται και με ποιο τρόπο σε αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεων απο αυτές τις ΜΚΟ και αν υπάρχουν κατάλογοι προσληφθέντων δημοτών μας, παρακαλούμε να δοθούν στη δημοσιότητα.
 
Κι ενώ ο Στράτος Γεωργούλας ρωτάει και.... επειδή η Μυτιλήνη είναι μικρή, όλοι μαθαίνουμε σταδιακά για φίλους και γνωστούς  μας που προσλήφθηκαν σε ΜΚΟ με την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής.
 
Από χθες όμως οι εν κρυπτώ προσλήψεις, για τις οποίες μόνο ο Στράτος Γεωργούλας μιλούσε, απέκτησαν νέα διάσταση.  Όπως αποκαλύπτει ο πίνακας (που από την Τρίτη το απόγευμα άρχισε να κυκλοφορεί σε τοπικά ΜΜΕ)  η ΔΕΔΑΠΑΛ υπό τη διοίκηση του Γιώργου Κατζανού (και την ανοχή(;) ή συμμετοχή (;) του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού ) έχει προχωρήσει σε συμβάσεις πολλών χιλιάδων ευρώ (500.000 ευρώ μόνο με βάση τον πίνακα που κυκλοφόρησε) με ΜΚΟ. Είναι χρήματα που πληρώνουν οι ΜΚΟ στο Δήμο Λέσβου! Ενίσχυση του Δήμου από ΜΚΟ για να προσφέρει υπηρεσίες κυρίως καθαριότητας στο λιμάνι και στους χώρους υποδοχής των προσφύγων. Ασφαλώς και δεν διαφωνούμε με την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Λέσβου. Το μεγάλο ζήτημα είναι πως μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο ποσό χωρίς να υπάρχει ενημέρωση, χωρίς να υπάρχει διαφάνεια. Και κανείς δεν είναι σίγουρος ότι το ποσό αυτό είναι μόνο οι 500.000 ευρώ που εμφανίζονται στον παραπάνω πίνακα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως ξεπερνάει και το 1 εκατ. Ευρώ. Lesvosnews.net
 
Η Δημοτική Αρχή του Σπύρου Γαληνού και η ΔΕΔΑΠΑΛ του Γιώργου Κατζανού δεν μπορούν να απαντήσουν πλέον με τη σιωπή. Από χθες η Λέσβος έχει εκτεθεί…. η Λέσβος κινδυνεύει να πάρει πλέον το Νόμπελ αδιαφάνειας. Το Lesvosnews.net έχει κατά καιρούς σχολιάσει θετικά τους χειρισμούς του Δημάρχου στο προσφυγικό. Επίσης θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε πολλές παρατυπίες τις κρίσιμες στιγμές του καλοκαιριού. Όμως εδώ και σχεδόν 6 μήνες που η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί η αδιαφάνεια είναι πρόκληση,πολιτική και ηθική. Δεν θέλουμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη "σκάνδαλο"
 
Οι πολίτες ζητάνε άμεσα ενημέρωση για τη διαχείριση των χρημάτων που λαμβάνει η ΔΕΔΑΠΑΛ από ΜΚΟ καθώς επίσης και το ρόλο του Δήμου στην απασχόληση των εργαζομένων στις ΜΚΟ. Αν θέλει ο Σπύρος Γαληνός να μην αμαυρώσει την καλή εικόνα της Λέσβου ας δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όλες τις συμβάσεις της ΔΕΔΑΠΑΛ με ΜΚΟ, αναλυτική ενημέρωση για το πως αξιοποιήθηκαν αυτά τα ποσά και ασφαλώς αναλυτική ενημέρωση.

------

ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. (Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου)

Μοιράσου το άρθρο!