Πολιτική

19/12/2013 - 11:38

Ο «Άλλος δρόμος» θα τροποποιήσει ριζικά τον προϋπολογισμό του Δήμου Λέσβου

Δημοτική Κίνηση

«Ο άλλος δρόμος»

Σχόλιο για τη ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Λέσβου

Σχετικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Λέσβου του 2014, τη περασμένη Δευτέρα 16.12.2013, το Γραφείο τύπου της παράταξης «Ο άλλος δρόμος» έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Ο προϋπολογισμός του Δήμου Λέσβου για το 2014 είναι ένας προϋπολογισμός μνημονιακής μιζέριας και ηττοπαθούς αποδοχής της συρρίκνωσης των όποιων δυνατοτήτων έχουν πια παραμείνει στην τοπική αυτοδιοίκηση για την άσκηση πολιτικής για τους δημότες. Κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του μνημονιακού παρατηρητήριου του Υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου καθ’ υπόδειξη των επιταγών της Τρόικας.

Με μοναδική εξαίρεση την παράταξη «Αλλαγή Πορείας», τους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ανεξάρτητο σύμβουλο, που με τεκμηριωμένο λόγο, στάθηκαν στις καταστροφικές συνέπειες του προϋπολογισμού αυτού και τον καταψήφισαν, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και οι μνημονιακές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έπαιξαν γι’ άλλη μια φορά το ρόλο του ιμάντα μεταβίβασης της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης στους δημότες.

Μόνο το ύψος του προϋπολογισμού 74,6 εκ. ευρώ (τη στιγμή που μόνο ο πρώην Δήμος Μυτιλήνης είχε το 2009 ίδιο περίπου προϋπολογισμό), δείχνει το μέγεθος της συρρίκνωσης των πόρων που διεκδικεί η αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Λέσβου από την κυβέρνηση, αλλά και την αδυναμία της δημοτικής αρχής να διαχειριστεί έστω και τα στοιχειώδη.

Την ίδια στιγμή στον προϋπολογισμό αυτό αποτυπώνονται οι μεγάλες αυξήσεις που η δημοτική αρχή Βουνάτσου έχει επιβάλει στα δημοτικά τέλη (που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν το 200%) σε μια περίοδο βαθιάς φτώχειας της πλειοψηφίας των δημοτών. Το γεγονός ότι σήμερα όλο και πιο πολλοί συνδημότες μας δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οφείλεται και στις υπέρογκες αυτές αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών της τριετίας 2011- 2013, που έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό, και ενώ οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου είναι πραγματικά άθλιες και οι εργασιακές συνθήκες των υπαλλήλων της καθαριότητας ακόμα αθλιότερες.

Στον προϋπολογισμό αυτό αποτυπώνεται ακόμα η παντελής αδιαφορία της δημοτικής αρχής για τα χωριά μας, αφού δεν διατίθεται ούτε ένα ευρώ στα τοπικά συμβούλια για τις τοπικές κοινότητες, ενώ ακόμα και αυτή η πάγια προκαταβολή που καθιερώθηκε πέρυσι, (και δόθηκε πετσοκομμένη μόνο μία και σε κάποιες περιπτώσεις δύο δόσεις), φέτος απουσιάζει επιδεικτικά.

Αυτός ο καταστροφικός προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος για τον Δήμο μας.

 Ο «Άλλος δρόμος» με την ψήφο των συνδημοτών το Μάιο και την ανάληψη της δημοτικής αρχής το Σεπτέμβρη θα τροποποιήσει ριζικά τον προϋπολογισμό, κόντρα στις μοιρολατρικές συνθήκες ηττοπάθειας και στη βάση των αναγκών. Ταυτόχρονα, έχοντας ρόλο πρωταγωνιστή και όχι φερεφώνου της κυβέρνησης και των πολιτικών της ΕΕ και του ΔΝΤ θα προετοιμάσει ένα νέο προϋπολογισμό για το 2015, που βασικοί του άξονες θα είναι η στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικά ομάδων, των άνεργων, όσων δεν έχουν βασικά αγαθά, όπως ρεύμα, νερό και πρόσβαση στη κοινωνική πρόνοια.

Έναν προϋπολογισμό πραγματικά για τους δημότες, που θα παρέχει σημαντικούς πόρους στα τοπικά συμβούλια και στις συνελεύσεις των χωριών, ένα προϋπολογισμό κοινωνικής σωτηρίας.

Το γραφείο τύπου της παράταξης «Ο άλλος δρόμος»

Μοιράσου το άρθρο!