Πολιτική

24/10/2012 - 23:49

Ο Δήμαρχος Λέσβου στην 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης

Ο Δήμαρχος Λέσβου στην 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης

 

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, βρίσκεται στη Ρόδο όπου παρέστη και να μίλησε στην 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013, υποβάλλοντας γραπτό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις του Δήμου Λέσβου για την πορεία υλοποίησης του ως άνω προγράμματος.
 
Παρέμβαση Δημάρχου Λέσβου κ. Δημήτρη Φωκίωνα Βουνάτσου
 
Φίλοι αιρετοί των Περιφερειών και των Δήμων και στελέχη των υπηρεσιών διαχείρισης του Ε.Σ.Π.Α.
Παραβρίσκομαι απρόσκλητος στην σημερινή συνεδρίαση σας, καταθέτοντας την παρέμβαση μου τούτη και ζητώντας να μου δοθεί ο λόγος να την αναπτύξω και προφορικά:
 
Α. ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ
 
1) ΕΠΕΙΔΗ, εγώ, ως Δήμαρχος του μεγαλύτερου σε έκταση Δήμου της Ελληνικής Επικράτειας, του Δήμου Λέσβου, με έκταση 1650 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μόνος εκ των εννέα Δήμων, οι οποίοι συνθέτουν το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου, αποκλείστηκα, ως αντιπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚΡΗΤΗΣ & ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 2007 – 2013» με απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου, αριθμ. 2/12-6-2012, την οποία και συνάπτω στην παρούσα μου, παντελώς αναιτιολογήτως, (επί 8 παρόντων και 7 απόντων μελών) της ετερόκλητης συμμαχίας της πλειοψηφίας, η οποία επέλεξε, ως τακτικό αντιπρόσωπο τον αρχηγό της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως με αναπληρωματικό τον αρχηγό της μείζονος αντιπολιτεύσεως στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, μέλη του Δ.Σ. της ως άνω ΠΕΔ.
2) ΕΠΕΙΔΗ, στην Επιτροπή Παρακολούθησής σας, κληθέντες, συμμετέχουν ως μέλη, όλοι οι Δήμαρχοι, ως αρχηγοί των Δημοτικών Πλειονοψηφησάντων Συνδυασμών των εκλογών της 16ης Νοεμβρίου 2010, στους οποίους η πλειοψηφία των συνδημοτών τους, ανέθεσε σ’ αυτούς την αρμοδιότητα-υπευθυνότητα-εξουσία άσκησης της Δημοτικής Αρχής, στα καθήκοντα της οποίας είναι και η υπευθυνότητα, το καθήκον και η υποχρέωση παρακολούθησης της πορείας του Προγράμματος και η αξιοποίηση των κονδυλίων στον Δήμο τους.
3) ΕΠΕΙΔΗ, η ίδια παρδαλή αυτή κομματική συμμαχία, για λόγους πρωτοφανούς εμπάθειας, αντιδημοκρατικότητας και παρανομίας, απέκλεισε την Δημοτική Πλειοψηφία του Δήμου Λέσβου, την παράταξη του Συνδυασμού μας «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» δηλαδή, του οποίου ηγούμαι, ως Δήμαρχος, λαβούσα το 60% περίπου της εμπιστοσύνης των συνδημοτών μας και από όλες τις άλλες εκπροσωπήσεις του Δήμου Λέσβου και εξέλεξε αντιπροσώπους εκ των συνδυασμών της αντιπολίτευσης μόνον αλλά και εξωτικούς, τους οποίους εμείς, η Δημοτική Πλειοψηφία του Δήμου Λέσβου, ούτε γνωρίζουμε, ούτε αναγνωρίζουμε, ούτε καμία σχέση έχουμε μαζί τους, ούτε εκείνοι μαζί μας. Με αποτέλεσμα το απίστευτο παράδοξο, η μειοψηφία να εκπροσωπεί τον Δήμο Λέσβου παντού, και όχι ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου! Μ’ άλλα λόγια, η πλειοψηφία κατέστη μειοψηφία!! Συνέχιση δε,  αυτής της ανήθικης πολιτικά και παράνομης νομικά και αντισυνταγματικής και φαυλεπίφαυλης αυτής μεθόδευσης, της δίχως αρχές, λυκοσυμμαχίας εναντίον εμού και της παρατάξεως της οποίας ηγούμαι – Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λέσβου, διάτρητης πλειοψηφίας του Δ.Σ της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου, είναι, η εξωπέταξη του Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής Γιάννη Βατού, από την Λιμενική Επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου και του Αντιδημάρχου Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Γιάννη Τσακίρη, από το Δ.Σ. της Ε.Τ.Α.Λ., όργανα στα οποία μετείχαν μέχρι πρότινος, εκλεγέντες από το Δημοτικό μας συμβούλιο, αντικατασταθέντες με ευθέως αντισυνταγματική, παράνομη και πολιτικά ανήθικη απόφαση του προαναφερθέντος Δ.Σ της ως άνω Π.Ε.Δ. από δικούς τους ανθρώπους!
4) ΕΠΕΙΔΗ, πέραν των προηγηθέντων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ως άνω Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου, συνεκρότησε το Προεδρείο του, κατά τρόπο παράνομο, στη συνεδρίαση της 27/9/11, γεγονός το οποίο οι εκπρόσωποι του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, του Δήμου Λέσβου και του Δήμου Λήμνου, μέλη του ως άνω Διοικητικού Συμβουλίου, καταγγείλαμε, URΒΙ ΕΤ ΟRΒΙ, έκτοτε, προσφύγαμε δε δ’ αγωγής μας, υπό ημερομηνίαν 19/3/12, η οποία κατατέθηκε εμπροθέσμως στο Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, επί της οποίας δικάσιμος ορίστηκε η 23-11-2012, με αριθμό πινακίου 43/19-3-2012, της πράξης ορισμού συζήτησης, της Γραμματέως του Τμήματος Τακτικής Διαδικασίας του ως άνω Δικαστηρίου, ζητώντας, για τους λόγους που εκτίθενται στο ιστορικό της εν λόγω αγωγής μας, οι από 27-9-11 και υπ’ αρίθμ. 1Α/12-10-2011 αποφάσεις του Δ.Σ. της ΠΕΔ- Βορείου Αιγαίου, καθώς και όλες οι μεταγενέστερες αποφάσεις της ίδιας αυτής ΠΕΔ να ακυρωθούν. Να οριστεί νέα συνεδρίαση των μελών του Δ.Σ. της ως άνω ΠΕΔ, με μοναδικό θέμα, την εκ νέου εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου, και Γραμματέα του Δ.Σ. της ίδιας αυτής ΠΕΔ, καθώς και την εκλογή δύο μελών της Εκτελεστικής της Επιτροπής. Να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή η εκδοθησόμενη απόφαση, κτλ., κτλ., την οποία αγωγή αυτή επισυνάπτω στην παρούσα μου.
5) ΕΠΕΙΔΗ, κατά ταύτα και δια ταύτα, έχω όλο το νομικό, πολιτικό και ηθικό δικαίωμα, να παρίσταμαι σήμερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, ως τακτικό μέλος της – μετά δικαιώματος λόγου και ψήφου,-ως νόμιμος και μοναδικός και αποκλειστικός εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου, για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του θεσμού του Νομικού μας Προσώπου αφενός και των συνδημοτών μου αφετέρου,- αλλά και πέραν αυτού, να συμβάλω στην λειτουργία και στις αποφάσεις του Θεσμού της Επιτροπής Παρακολούθησης- οι οποίοι μας ανέδειξαν  πλειοψηφήσαντα-νικήσαντα Συνδυασμό στις εκλογές της 16ης Νοεμβρίου 2010, και να εκφράσω τις θέσεις και τις απόψεις τους, ως ο μόνος γνήσιος εκπρόσωπος τους. Μ’ άλλα λόγια, παρίσταμαι εν ονόματι και προς υπεράσπισιν της Δημοκρατικής Αρχής, Νόμω και Συντάγματι καθιερωμένης και αυτονοήτου, κατά την οποία η νόμιμη πλειοψηφία του Δήμου της Λέσβου και επί τέλους, το ίδιο το Δημοτικό αυτό Συμβούλιο, ως το μοναδικό κυρίαρχο όργανο,  εκλέγει τους εκπροσώπους και αντιπροσώπους του σε όλα τα σώματα, όργανα και θεσμούς και κανένας άλλος,  και ποτέ ως εν προκειμένω η ευκαιριακή, για λόγους προσωπικής εμπάθειας και μικροκομματικών τοπικών συναλλαγών και προσωπικών στρατηγικών επιβίωσης έναντι εμού και του Συνδυασμού μας και δίχως αιδώ και αισχύνη σχηματισθείσα φύρδην -μίγδην πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, ενός θνήξαντος κομματοκρατικού συστήματος το οποίο και μόνο εκπροσωπούν επαξίως, μηδέν διδαχθένες από τα αποτελέσματα των προσφάτων δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Η οποία, αυτή ανίερη συμμαχία, εκδικείται κατ’ αυτόν τον τρόπο και επιχειρεί να ακυρώσει την εκπεφρασμένη νομίμως θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών – δημοτών της Λέσβου, διότι εξέλεξε τον συνδυασμό μας, της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, τον μοναδικό πράγματι Ανεξάρτητο, Υπερκομματικό και Υπερβατικό, Αυτόνομο Συνδυασμό της Ελληνικής Επικράτειας, μηδεμίαν σχέση έχοντα με Κόμματα και στηριζόμενον ευθέως και αδιαμεσολαβήτως γνησίως με το σύνολο των συνδημοτών – πολιτών του Δήμου Λέσβου.
 
Β. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
 
6)  ΕΠΕΙΔΗ, εις πάσαν περίπτωσιν, οι θέσεις και απόψεις του Δήμου Λέσβου, τις οποίες καταθέτω, αναπτύσων ενώπιον της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, είναι οι παρακάτω:
α) Ως Δήμαρχος, μαζί με τους συνεργάτες μου, καθ’  όλο το διαρρεύσαν  διάστημα των 21 μηνών, από της εκλογής μας, δίνουμε καθημερινά τον αγώνα, για την κατά τον καλλίτερο τρόπο αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, εν μέσω πρωτοφανών νομικών, διοικητικών και λειτουργικών δυσχερειών, απότοκων του κακονόμου και ψευδεπίγραφου «Καλλικράτη» - ΚΑΚΟΚΡΑΤΗ κατά την αληθή ονομασίαν του, ο οποίος συνήνωσε δια της βίας, τους πρώην 13 Δήμους της νήσου Λέσβου σε έναν μόνο, και αυτόν κατάχρεον, του κληρονομηθέντος χρέους κυμαινομένου περί τα 35 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο εκτατικά Δήμο – Τέρας – Πειραματόζωο, στην Ελληνική Επικράτεια. Αγωνιζόμενοι ταυτόχρονα, όλο αυτό το διάστημα να πείσουμε, και το κατορθώσαμε, την Κυβέρνηση και τα Κόμματα, γιατί οι συνδημότες μας έχουν πεισθεί απολύτως-να επανέλθουμε σε καθεστώς πλειόνων Δήμων, ΠΕΝΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, όπως ήταν η πρόταση του Ι.Τ.Α. – Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεσμού της τότε Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., με τροποποίηση του ισχύοντος κακονόμου, άλλως θα το επιτύχουμε δια ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, το οποίο, είναι υπερβέβαιο ότι θα υπερψηφισθεί δια ΠΑΜΨΗΦΙΑΣ των συνδημοτών μας!                  
 
β) Γνωρίζετε ότι στα ασφυκτικά περιθώρια λήξης της 4ης προγραμματικής περιόδου, είναι απαγορευτική η ανάθεση σύνταξης νέων μελετών για λόγους οικονομικούς και χρονικούς, πλην όμως μελέτες που έχουν ενταχθεί με τον Νόμο 3316, στα πλαίσια του Προγράμματος «Θησέας» και έχουν παγώσει λόγω διακοπής χρηματοδότησης θα μπορούσαν να αποπληρωθούν από το Ε.Σ.Π.Α., ώστε να οδηγήσουν σε άμεση ένταξη έργων.
γ) Σοβαρό πλήγμα τόσο στην ένταξη αναγκαίων έργων που αφορούν το περιβάλλον, όπως τα έργα ύδρευσης – αποχέτευσης, αλλά και στην επιτάχυνση αξιοποίησης πόρων του Ε.Σ.Π.Α. αποτελεί ή αναγκαστική με το νόμο 4017 ανάληψη ενταγμένων στους Δήμους έργων από τις Δ.Ε.Υ.Α., αφού όπως έχουμε επισημάνει με έγγραφα μας προς κάθε αρμόδιο, η μετάβαση αυτή από μόνη της δημιουργεί τουλάχιστον 6μηνη καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων εκτός των αντικειμενικών δυσκολιών που προκαλούνται από την αδυναμία εξασφάλισης της ίδιας συμμετοχής 9,75% για έργα Π.Ε.Π., στην οποία υποχρεούνται οι Δ.Ε.Υ.Α.
δ) Από την θετική εμπειρία μας στην κατάρτιση της πρότασης για τα Ο.Σ.Α.Π.Υ. (Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου) θεωρούμε αναγκαία την προκήρυξη μέτρων του Π.Ε.Π. στην ίδια φιλοσοφία που να επιτρέπουν την ένταξη αναγκαίων μικρών και μεσαίων ώριμων έργων που δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν από άλλους πόρους, μετά και τη δραματική περικοπή των Κ.Α.Π. και της Σ.Α.Τ.Α.  
 θα  ήθελα δε,  να επισημάνω - και νομίζω συμφωνούμε όλοι σ’ αυτό – ότι οι υποδομές στα νησιά μας, παρά τα τέσσερα χρηματοδοτικά προγράμματα δεν έχουν ολοκληρωθεί και έτσι θα προτείναμε για τη νέα προγραμματική περίοδο η πρόβλεψη για 40 – 60 υπέρ της καινοτομίας, να τροποποιηθεί σε 60 - 40 υπέρ των υποδομών, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου.   
Τέλος, εφιστώ την προσοχή όλων των μελών της Επιτροπής και ιδιαιτέρως των παρευρισκομένων Εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών Οργάνων, ότι, εάν ληφθούν αποφάσεις που αφορούν την τύχη των προτεινομένων ή ενταγμένων στο Πρόγραμμα του ΠΕΠ έργων και δράσεων του Δήμου Λέσβου, παρά την αντίθετη γνώμη εμού του παρισταμένου Δημάρχου Λέσβου, είναι ευνόητον ότι, τις θεωρώ άκυρες, θα προσφύγω δε στα αρμόδια Κοινοτικά Όργανα.
 
                                                                                         Με τιμή,
                                                                               Ο Δήμαρχος Λέσβου
 
 
                                                                               Δημήτρης Βουνάτσος
 

Μοιράσου το άρθρο!