Πολιτική

08/06/2011 - 14:59

Ο Ν.Γιακαλής για Περιφερειακό Συμβούλιο και Σκανδαλίδη

Πραγματοποιήθηκε στη Χίο η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου παρόντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος παρουσίασε την πρότασή του για το «Καλάθι προϊόντων» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ζήτησε από την Περιφέρεια να καταθέσει επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να προχωρήσει επ΄ αυτού.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής στην τοποθέτησή του παρουσία του Υπουργού, ανέφερε ότι ο πυρήνας της στρατηγικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στηρίζεται στην επίτευξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των νησιών μας. «Στοχεύουμε –είπε- στην καθιέρωση των νησιών μας ως μοναδικών τόπων παραγωγής εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων και ως νησιών υψηλής γαστρονομίας. Στόχος μας είναι η δημιουργία εισοδημάτων απ΄ την άσκηση της γεωργίας αλλά και από άλλες πηγές με στόχο την παραμονή των συμπολιτών μας στα νησιά μας.».

Αναφερόμενος τώρα στη λειτουργία παραρτήματος ΕΘΙΑΓΕ, είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική και πως θα καλύψει θέματα γεωργικών εφαρμογών για όλα τα νησιά μας.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό, ο Περιφερειάρχης ζήτησε ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένες περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες ανάπτυξης, στα πλαίσια των ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης αγροτικού χώρου (ΟΠΑΑΧ). Παράλληλα ζήτησε αύξηση των πόρων των σχεδίων βελτίωσης για τα νησιά μας, ενώ έθεσε ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση αναπτυξιακού προγράμματος στην Ικαρία, αλλά και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη Σάμο. Κατέθεσε επίσης συγκεκριμένες προτάσεις αρδευτικών έργων για όλα τα νησιά και έθεσε το ζήτημα των αγριοκούνελων της Λήμνου.

Για το θέμα της Δακοκτονίας, ο κ. Γιακαλής, ζήτησε την αύξηση της χρηματοδότησής της, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι με τους πόρους που μας έχετε διαθέσει δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες και θα μείνουν ακάλυπτες μεγάλες εκτάσεις ελαιώνων, με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου χαμηλής οξύτητας, δηλαδή σημαντική μείωση της αξίας του παραγόμενου ελαιολάδου.».

Ειδικότερα σε ότι αφορά στη Χίο, ζήτησε ολοκληρωμένο πρόγραμμα, αφιερωμένο στα Μαστιχοχώρια και πιο συγκεκριμένα στη μαστίχα, την οποία και χαρακτήρισε ως «Εθνικό πρωταθλητή» από τους λίγους στη χώρα μας, τονίζοντας πως η επένδυση πάνω της θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και διεισδυτικότητά της στις ξένες αγορές.

Τέλος ο Περιφερειάρχης, ζήτησε την αλλαγή του καθεστώτος αγροτικής οδοποιίας, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι παρεμβάσεις, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στο Βόρειο Αιγαίο, ζητώντας ειδικές πολιτικές για το καθένα από αυτό ξεχωριστά.

Μοιράσου το άρθρο!