Πολιτική

19/12/2019 - 12:55

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για τη Μόρια των 19.000 μεταναστών και για τις δηλώσεις Χ. Αθανασίου

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για την μεταναστευτική πολιτική συνεχίζετε οδηγώντας σε αδιέξοδο κάθε προσπάθεια  διαχείρισης του. Η προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου έχει σταματήσει από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης της ΝΔ. Το ΚΥΤ της Μόριας την 7η Ιουλίου είχε 5678 πρόσφυγες – μετανάστες, τον Οκτώβρη ο αριθμός είχε φτάσει τους 13000 και λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα φτάνουμε σε πρωτόγνωρο αριθμό για τα μέχρι τώρα αριθμητικά δεδομένα των 19000. Το «σχέδιο» της κυβέρνησης επικεντρώθηκε στην ανακοίνωση ίδρυσης  νέων κλειστών Κέντρων που θα λειτουργούν είτε ως κέντρα προαναχώρησης είτε για την Υποδοχή και Ταυτοποίηση, με την ψευδή και ανεφάρμοστη  υπόσχεση του κλεισίματος των υπαρχουσών δομών. Με τον τρόπο αυτό η γενικευμένη, μαζική και συστηματική κράτηση προσφύγων – μεταναστών στα νησιά μας   γίνεται ο κανόνας της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας σε αντίθεση με τη σχετική Ευρωπαϊκή νομοθεσία, μετατρέποντας τα νησιά σε κέντρα κράτησης – φυλακές. Επιπλέον, η αναζήτηση υποψήφιων νέων χώρων για την ίδρυση έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους της Λέσβου, ανακοινώνοντας συνεχώς νέες τοποθεσίες και δημιουργώντας ένα κλίμα ανασφάλειας.

Ο κ. Αθανασίου και η ΝΟΔΕ Λέσβου μέχρι την αλλαγή της κυβέρνησης πριν μερικούς μήνες είχαν φροντίσει να ενισχύσουν και να αγκαλιάσουν όλες τις ακροδεξιές και μισαλλόδοξες εκφράσεις της τοπικής κοινωνίας, αξιοποιώντας πολιτικά αυτό το κλίμα σε όλες τις εκλογικές μάχες. Φρόντισαν με αυτή τους την στάση να δυσφημήσουν σε διεθνές επίπεδο τη Λέσβο, εμφανίζοντας τη Μυτιλήνη ως πόλη που ανθεί η εγκληματικότητα. Να διχάσουν τους κατοίκους  του νησιού ενισχύοντας κάθε ακραία φωνή. Να ενισχύσουν την ανασφάλεια όλων των κατοίκων στο νησί μας. Στοχοποιήσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη του, τον τότε βουλευτή του και τους χιλιάδες ψηφοφόρους τους σαν καταστροφείς της Λέσβου. Στην τηλεοπτική του συνέντευξη του ο κ.Αθανασίου στον Γιάννη Συνάνη παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν απροετοίμαστη να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα. Αμφισβήτησε ευθέως τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ  ότι ως τον Ιανουάριο θα υπάρχει αποσυμφόρηση είκοσι χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών, λέγοντας ότι ήταν απλά μια ευχή καθώς δεν υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα οι δομές που θα υποδεχτούν τους πρόσφυγες.

Οι δομές δημιουργούνται μόνο αν υπάρχει θέληση να βοηθηθούν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών και απ' ό,τι φαίνεται θέληση δεν υπάρχει. Αμφισβήτησε ευθέως τις δηλώσεις του κυρίου Στεφανή ότι η προσφυγική κρίση ήρθε για να μείνει, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι γραμμή της κυβέρνησης, ενώ απέφυγε να δεσμευτεί ότι  συντάσσεται με το σύνολο του λεσβιακό λαού, που έχει ήδη εκφραστεί ενάντια σε κάθε νέα δομή. Όσο για την δήθεν αφελή ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ ή κατά των κλειστών δομών, είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά εναντίον των κλειστών δομών – φυλακών οπουδήποτε στη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά, όπου παρά τις πιέσεις για 4 χρόνια κατάφερε να το αποτρέψει δημιουργώντας ανοιχτές δομές στη ηπειρωτική χώρα, επιδιώκοντας την γεωγραφική ισοκατανομή των αιτούντων άσυλο,.

Με βάση λοιπόν την υπάρχουσα δραματική κατάσταση, καλούμε την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία της:

1) Να αποσυμφορήσουν άμεσα και δραστικά τα νησιά με μαζικές μεταφορές προς την ενδοχώρα προσφύγων και μεταναστών που έχουν διασφαλίσει άρση γεωγραφικού περιορισμού, δεδομένου ότι (το καταργηθέν από τη ΝΔ) Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής της κυβέρνησής μας είχε σχεδιάσει πρόγραμμα μεταφοράς και φιλοξενίας 15.000 θέσεων στην ενδοχώρα.

2) Να επιταχύνουν τις διαδικασίες ασύλου σύμφωνα πάντα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Βασική προϋπόθεση είναι η γενναία ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με το αναγκαίο προσωπικό έτσι ώστε η κάθε υπόθεση να εξετάζεται γρήγορα και ξεχωριστά, όπως επιτάσσει το διεθνές δίκαιο.

3) Να δρομολογήσουν άμεσα την επέκταση των συμβάσεων των εργαζομένων στο ΚΥΤ από τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ και να αποστείλουν άμεσα πρόσθετο διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό.

4) Όσο αφορά τις υπάρχουσες υποδομές οφείλει η κυβέρνηση να δώσει απάντηση αν έχει ακυρωθεί η έτοιμη μελέτη για τη βελτίωση-αναβάθμιση  των ΚΥΤ, σε ζητήματα ασφάλειας, παροχής υπηρεσιών υγείας κ.α,  την οποία είχε αναλάβει η Ειδική Γραμματεία του Ταμείου Ασφάλειας. -Μετανάστευσης του πρώην  ΥπΜεΠο  για την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου. Για το έργο υπήρχε εγκεκριμένο κονδύλια 45 εκ. Ευρώ από ΕΕ και θα διαχειριζόταν από το ΥΠΕΘΑ.

5) Να δρομολογήσουν άμεσα μέτρα πολύμορφης στήριξης στις κοινότητες της Μόριας και της Παναγιούδας (αποζημιώσεις, υποδομές, καθαριότητα κ.α.), αλλά και συνολικά στο νησί μας.

6) Να ενισχυθούν με κάθε τρόπο οι δυνάμεις ασφαλείας της Αστυνομίας  και του Λιμενικού με ανθρώπινο δυναμικό, με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

 

Μοιράσου το άρθρο!