Πολιτική

11/10/2022 - 15:49

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την επίσκεψη του Αν. Υπουργού Εσωτερικών Πέτσα

 

ΟΞΥΤΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΚΑΙ  ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΠΙΤΩΝ ΜΑΣ.

-Ενόψει της επίσκεψης στη Λέσβο, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Πέτσα.

Ευχόμαστε πέρα από τον προεκλογικό χαρακτήρα της επίσκεψης, ο κύριος Υπουργός να ανακοινώσει πραγματικές και χειροπιαστές λύσεις, έστω για μερικά από τα πάμπολα ανοιχτά θέματα που απασχολούν τους συντοπίτες μας.

-Μαζί με το πλειοψηφικό σύστημα που επιβάλατε για την εκλογή Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, καταργήσατε τα αυτόνομα ψηφοδέλτια των Κοινοτήτων, γιατί  θέλετε διορισμένους και όχι εκλεγμένους  Προέδρους, υπόδουλους στις δημοτικές αρχές. Ομόθυμο αίτημα των Συμβουλίων Κοινοτήτων είναι να επαναφέρετε τα Αυτόνομα ψηφοδέλτια Κοινοτήτων, γιατί διώχνετε ή καταδικάζετε στην αντιπολίτευση, πολλούς αξιόλογους ανθρώπους που θέλουν να υπηρετήσουν τους Συγχωριανούς τους, αντιστεκόμενοι στις απανωτές καταργήσεις υπηρεσιών και στον μαρασμό των Χωριών. Όσο για την αλλοίωση της σύνθεσης της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και όλων των δημοτικών νομικών προσώπων (με προφανή σκοπιμότητα), ήδη κρίθηκε αντισυνταγματική από το Γ΄ τμήμα  του Συμβούλιου Επικρατείας.

-Με τα ανεξέλεγκτα κύματα αυξήσεων στην ενέργεια, στα καύσιμα και σε όλα τα υλικά, που επιβάλετε με τη μονόπλευρη εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων, εξωθείτε πρόθυμες δημοτικές αρχές να χαρατσώσουν κι’ άλλο τους δημότες, με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Καλύψτε τη διαφορά, μειώνοντας τις ρουσφετολογικές απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων.

-Σε περίοδο πανδημίας συνεχίζετε την ανθυγιεινή  κατάσταση καθαρισμού των Σχολείων, με τρίωρες συμβάσεις εργασίας και αμοιβές πείνας, αδιαφορώντας για τις αναγκαίες συνθήκες πλήρους καθαρισμού των Σχολείων σε όλες τις ώρες λειτουργίας τους. Εκεί βρήκατε να κάνετε « οικονομία », σε εποχή σκανδαλώδους διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Εγκρίνετε προσλήψεις καθαριστριών πλήρους απασχόλησης για όλα τα Σχολεία.

-Καλύψτε τις διογκωμένες δαπάνες των Σχολικών Επιτροπών για τη θέρμανση και τη λειτουργία των Σχολείων, με τουλάχιστον τριπλάσιες επιχορηγήσεις, ώστε να μπορούν να γίνουν τα μαθήματα. 

-Διπλασιάστε τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και τις επιχορηγήσεις για μικρά έργα προς τους Δήμους του Βορείου Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν χίλια δυό προβλήματα, μαζί με την διογκούμενη ακρίβεια υλικών και υπηρεσιών.

-Επιχορηγήστε τους Δήμους για τις επείγουσες και αναγκαίες παρεμβάσεις στους Αγροτικούς Δρόμους.

-Ως συναρμόδιος Υπουργός της Κυβέρνησης, διαμηνύστε στους κυρίους Υπουργούς, ότι παρά τις απανωτές …δεσμεύσεις : 

-Ακόμα να βρουν ταμείο χρηματοδότησης των απολύτως αναγκαίων έργων, Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης και  δεύτερου τμήματος Δικτύων Βιολογικού Νότιων Προαστίων Μυτιλήνης.

-Ακόμα να εγκρίνουν την εκτέλεση του δρόμου από διασταύρωση Αγίας Παρασκευής προς Πέτρα.

-Ακόμα να χρηματοδοτήσουν το έργο  του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου, ενώ το 2019 ο υπουργός υγείας είχε περικόψει χρηματοδότηση 900 χιλιάδων ευρώ, εγκριμένη από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2018.

-Ακόμα να καλύψουν τις πολλές κενές θέσεις στις Μονάδες Υγείας του Νομού μας, με αποτέλεσμα να οξύνονται τα προβλήματα περίθαλψης των συντοπιτών μας, σε εποχή πανδημίας και εντεινόμενης φτώχειας.

-Ακόμα να γίνει η Νομιμοποίηση της εθνικής οδού Αεροδρομίου Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η θλιβερή κατάσταση έλλειψης κόμβου στον νέο Σταθμό, ενώ ήδη έχουν χαθεί μεγάλα έργα και καθυστερούν εργασίες αποκατάστασης του υπάρχοντος δρόμου.

-Ακόμα περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί τις εξαγγελθείσες  αποζημιώσεις για την ακαρπία και οι κτηνοτρόφοι την κάλυψη του υπέρογκου κόστους των κτηνοτροφών.

-Ακόμα να ανακοινωθούν ουσιαστικά μέτρα αποζημιώσεων και αποκαταστάσεων για τους πυρόπληκτους Βατερών, Βρίσας και Σταυρού.

-Ακόμα να παρθούν μέτρα διόρθωσης του Κτηματολογίου, με ορατό κίνδυνο απώλειας πολλών ιδιοκτησιών. 

-Ακόμα να προωθηθούν και από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι διαδικασίες προστασίας της παραλίας Αφεντέλι στη Σκάλα Ερεσού, που χωρίς την κινητοποίηση των κατοίκων θα είχε οικοδομηθεί.

Σταματάμε εδώ, γιατί είναι ατέλειωτα τα υποσχεθέντα και μη εκτελεσθέντα, την ίδια εποχή που τρέχουν με τα χίλια (μαζί με τα αντίστοιχα κοντύλια…), τα έργα στη Βάστρια για τη νέα τεράστια περιφερειακή υπερδομή- φυλακή,  μέσα στο Μεγάλο Δάσος της Λέσβου…

Καλή σας διαμονή στον φιλόξενο τόπο μας κύριε Υπουργέ και θα είναι ντροπή να δώσετε για ακόμα μια φορά  γενικές και αόριστες απαντήσεις, πόσο μάλλον δε να μας φοβερίζετε ότι αν δεν προσαρμοστούμε, δεν θα επιζήσουμε…

 

Τμήμα Αυτοδιοίκησης                                                 

 Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου

Του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Μοιράσου το άρθρο!