Πολιτική

28/07/2011 - 07:16

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για το "Καλλικράτη"

σε συνέχεια πρόσκλησης προς το ΣΥΡΙΖΑ του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συζήτηση του "χωροταξικού του Καλλικράτη"  

ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 27-07-2011
Το Πρόγραμμα Καλλικράτης εντάσσεται ευθέως, μαζί με το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τη μείωση των μισθών, τις ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που συνδιαμορφώνει η κυβέρνηση από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αποσκοπεί στην αυταρχική αναδιάρθρωση της κρατικής διοίκησης χωρίς αυτοδιοίκηση, στη δραστική περιστολή του κοινωνικού κράτους και στις μαζικές απολύσεις εργαζομένων. 
Τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή του Καλλικράτη επιβεβαιώνουν πλήρως την άποψή μας για το χαρακτήρα αυτής της μεταρρύθμισης. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι η εφαρμογή του «Καλλικράτη» είναι στην κυριολεξία καταστροφική. Οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους δήμους μειώνονται δραματικά με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δήμοι να μην μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε καν τα λειτουργικά τους έξοδα. Πολλές υπηρεσίες των δήμων υποβαθμίζονται όχι μόνο από την έλλειψη χρημάτων αλλά και από την έλλειψη προσωπικού, καθώς οι απολύσεις έχουν ήδη αρχίσει και οι προσλήψεις δεν επιτρέπονται. Οι δήμοι ωθούνται να λειτουργήσουν ως όργανα επιβολής του Μνημονίου. Με περικοπές και κλείσιμο υπηρεσιών πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού, όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα κοινωνικά προγράμματα κ.λπ. Με συγχωνεύσεις σχολείων συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω υποβάθμιση της παιδείας μας. Με μεταφορά υπηρεσιών από το κράτος, ώστε να απαλλαγεί από τις ευθύνες του, χωρίς τους απαραίτητους πόρους σε τομείς όπως η υγεία, η κοινωνική προστασία και η εκπαίδευση. Με ασφυκτικούς ελέγχους και μηχανισμούς. Η περιφέρεια ερημώνει.
Απορρίπτουμε τον Καλλικράτη γιατί :
•    Επιβάλλει συνενώσεις δήμων με τη μέθοδο του αποφασίζομεν και διατάσσομεν χωρίς καμιά συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
•    Περιορίζει τη συμμετοχή των πολιτών και καταργεί  τις προϋποθέσεις αυτοδιοίκησης.
•    Συντηρεί και επαυξάνει ένα συγκεντρωτικό, αδιαφανές και πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα εξουσίας των αιρετών οργάνων, με διακοσμητικό ρόλο των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων .
•    Επαυξάνει το ληστρικό πλειοψηφικό σύστημα, που αποκλείει εκ προοιμίου τη συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές για ένα μεγάλο φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.
•    Η σημερινή πρακτική της περιστολής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που κατανέμονται από τον κεντρικό προϋπολογισμό στην αυτοδιοίκηση οδηγεί στην χρεοκοπία τους Δήμους και τις περιφέρεις.
•   Διαλύει κοινωνικές παροχές δομές και κατακτήσεις που δεν χαρίστηκαν αλλά κερδήθηκαν με τους αγώνες του λαού μας.
Ως ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι:
•       Δεν θα έπρεπε να προχωρήσει καμιά συνένωση δήμων χωρίς αποδοχή από  τις τοπικές κοινωνίες.
•       Είναι απαραίτητη η κεντρική χρηματοδότηση με θεσμοθετημένους σταθερούς πόρους καθώς και η γενναία χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης.
•       Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει καμιά απόλυση εργαζομένων, αντίθετα θα πρέπει να γίνει μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
•       Η μέχρι σήμερα εμπειρία έδειξε ότι η συνένωση των 13 δήμων σε ένα δήμο δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της δημόσιας διοίκησης, των πολιτών και της ανάπτυξης του νησιού μας. Ζητάμε άμεσα την επανεξέταση του χωροταξικού του Δήμου Λέσβου την αλλαγή του με συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
•       Η δημοτική αρχή παρά τις όποιες αντιμνημονιακές και αντικαλλικρατικές φωνές που συσπειρώνει στην πράξη έχει αποδείξει ότι ίσως και με μεγαλύτερο μένος υπερασπίζετε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των επιθέσεων στους εργαζομένους, των οριζόντιων αυξήσεων των δημοτικών τελών. Αν δεν είναι αυτή η πολιτική, πολιτική υπεράσπισης του μνημονίου και του Καλλικράτη τότε ποια είναι;
Ο μόνος δρόμος που μένει σ΄ αυτό το λαό και σ΄ αυτό τον τόπο είναι ο δρόμος του αγώνα ενάντια στο μνημόνιο και σε ότι το έφερε. Ο μόνος δρόμος που έχει η τοπική εξουσία είναι να αντισταθεί και να μπει μπροστάρης στην ανατροπή αυτής της πολιτικής. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος, οι επιστολές προς την εξουσία και η συ-στράτευση μ΄ αυτήν είναι ολίσθημα και φέρνει στον τόπο και στο λαό δυστυχία. Πρέπει να επιλέξουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Ο Δήμος Λέσβου θα πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του αγώνα του λαού μας κατά της Τρόικας και του μνημονίου και όχι το μακρύ χέρι του κράτους και της Τρόικα. Είναι ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί και το χωροταξικό έκτρωμα του Καλλικράτη.
Για το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου
Νίκος Χρυσάφης

Μοιράσου το άρθρο!