Πολιτική

05/09/2011 - 12:50

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την εργασιακή εφεδρεία

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στους (τεμπέληδες-παχυλά αμειβόμενους-ανίκανους κοκ)  δημοσίους υπαλλήλους προετοιμάζοντας το έδαφος για τις μαζικές απολύσεις. Όπως ανήγγειλε  ο Υπουργός Οικονομικών, το απαράδεκτο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας (το οποίο μετ' επιτάσεως προωθεί και η Ν.Δ.) θα ισχύει για το σύνολο  του δημοσίου είτε αφορά τους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς είτε τις προβληματικές ΔΕΚΟ, είτε το σύνολο των ΔΕΚΟ και το στενό πυρήνα του δημοσίου τομέα (υπουργεία κα).
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ετοιμάζει πογκρόμ απολύσεων εργαζομένων στο δημόσιο με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (α ρ χ ι κ ά), ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζει να αξιοποιήσει την έκθεση του ΟΟΣΑ για τη δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα, που ζητάει άρση της μονιμότητας, με πρώτα θύματα τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο, όπου οι όποιες ελάχιστες προσλήψεις γίνονται στο μέλλον, θα είναι με μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς, μιας και η κατεύθυνση της τρόικα αλλά και του ΟΟΣΑ είναι σαφής: «να τελειώνετε με τη δια βίου ασφάλεια της εργασίας»!
Προκειμένου να ισχύσει ευρύτερα κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ.-ΔΗ.ΣΥ είναι βέβαιο πως θα συναινέσουν εκ νέου, ολοκληρώνοντας το έργο της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων.
Οι αστοχίες στους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος έφεραν στην καρδιά των συζητήσεων με την τρόικα τα μέτρα συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα και ιδίως τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας. Σύμφωνα με σκόπιμες διαρροές, στις κλειστές συνεδριάσεις η τρόικα πρότεινε ένα πρόγραμμα άμεσης και μαζικής ένταξης ακόμη και 50.000 εργαζόμενων στον νέο αυτόν θεσμό. Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το πλεονάζον προσωπικό από τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που υπάγονται δηλαδή στον Ν. 3429/2005, μπορεί να μεταφερθεί στον δημόσιο τομέα ή ακόμη και να απολυθεί. Το προσωπικό αυτό εντάσσεται σε πίνακες κατάταξης που καταρτίζονται, χωριστά για κάθε νομικό πρόσωπο από το ΑΣΕΠ, με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια (όπως τυπικά προσόντα, εμπειρία, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, προϋπηρεσία, ειδικές γνώσεις κτλ.).

Καλούμε τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση και το φορέα που εργάζονται να αντισταθούν όσο είναι ακόμη καιρός, να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους με τα άλλα τμήματα του λαού μας που πλήττονται. Έφτασε η ώρα μηδέν για την κυβέρνηση η οποία πρέπει να φύγει το γρηγορότερο, γιατί αν δε φύγει θα λεηλατήσει τη κοινωνία. Μαζί της, να καταρρεύσουν και τα σενάρια συγκυβέρνησης των κομμάτων που είναι διατεθειμένα να εφαρμόσουν το μνημόνιο.

Μοιράσου το άρθρο!