Πολιτική

18/01/2012 - 14:44

Ο Θ. Βαλσαμίδης για τη χρηματοδότηση της β΄ φάσης της μελέτης για το Φράγμα Τσικνιά

style="text-align:justify;">"Τμήμα της β΄ φάσης της μελέτης για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων της Λέσβου θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων με το ποσό των 4.065.763,97 ευρώ με βάση την Α.Π.Γ6/οικ/75/16.01.2011 σχετική Απόφαση. Με βάση την από 08.12.2011 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων και την ανωτέρω απόφαση μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για την προκήρυξη της μελέτης για την "Κατασκευή των έργων ύδρευσης Νήσου Λέσβου (Α΄ Φάση Φράγμα Τσικνιά) - Προμελέτες και Οριστικές Μελέτες Υδραυλικών και Λοιπών Έργων, Υποστηρικτικές Μελέτες (Περιβαλλοντική Μελέτη, Τοπογραφική Μελέτη, Γεωλογική Μελέτη, Γεωτεχνικές Έρευνες & Μελέτες κλπ), Τεύχη Δημοπράτησης)".
 
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης των μελετών που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των έργων που θα αξιοποιήσουν τους υδατικούς πόρους του νησιού. Στην παρούσα φάση θα χρηματοδοτηθούν οι μελέτες για την κατασκευή του Φράγματος Τσικνιά και των συνοδών έργων για την αξιοποίηση του και σε επόμενη φάση θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη για την κατασκευή του Φράγματος Πολιχνίτου και την αξιοποίηση του.
 
Το αίτημα για την χρηματοδότηση της β΄ φάση της μελέτης, είχε τεθεί από το Φθινόπωρο του 2010 προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις για το θέμα είχε κάνει προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η Περιφερειακή Παράταξη "Αγώνας για τα Νησιά μας".

 

Η καθυστέρηση όμως στη χρηματοδότηση των μελετών (2 χρόνια περίπου) οδηγεί  ουσιαστικά εκτός ΕΣΠΑ την κατασκευή των έργων που περιλαμβάνονται στο Σχεδιασμό (Φράγμα Τσικνιά, Φράγμα Πολιχνίτου κλπ). Ένα ακόμη θέμα που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η χρηματοδότηση των μελετών θα γίνει από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Εθνικούς Πόρους). Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι εφικτή η ομαλή χρηματοδότηση της μελέτης. Θα πρέπει συνεπώς να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης της μελέτης από πόρους του ΕΣΠΑ.

Ιστορικό της Μελέτης

 
Η μελέτη για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων για το νησί της Λέσβου χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2007, μετά από αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου και άλλων τοπικών φορέων του νησιού. Στόχος του σχεδίου ήταν η καταγραφή και αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης σε ότι αφορά τη διαχείριση των υδατικών πόρων της Λέσβου, η εκτίμηση των αναγκών για τα επόμενα τουλάχιστον 40 χρόνια και η Α΄ Φάση της ωρίμανσης των έργων που θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού.Τα έργα για την ύδρευση του Νομού Λέσβου έχουν οριστεί με την Α.Π. Δ6/4084/02.11.2007 Απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ως έργα εθνικού επιπέδου και σημαντικά.

Η Ειδική Διαχειριστική Μελέτη των υδατικών πόρων της Λέσβου υλοποιήθηκε από τη Δ/νση Δ6 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου τον Απρίλιο του 2009. Παράλληλα, οι προκαταρτικές Μελέτες για τα έργα που προβλέπονται στο σχεδιασμό και πιο συγκεκριμένα για το Φράγμα Τσικνιά, το Φράγμα Πολιχνίτου, τις 2 Μονάδες Επεξεργασίας Νερού και τους αγωγούς μεταφοράς νερού συντάχθηκαν, ενώ το Φθινόπωρο του 2010 ολοκληρώθηκε και η Α΄ Φάση της ωρίμανσης των έργων με την Προέγκριση Χωροθέτησης (Π.Π.Ε.Α.) των έργων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο. Τα παραπάνω προχώρησαν χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια που έγινε από την αρμόδια Δ/νση Δ6 της Γ.Γ.Δ.Ε. σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς και τις αντίστοιχες τοπικές Υπηρεσίες.

 
Μυτιλήνη , Λέσβος, Lesvosnews, Lesvos news

Μοιράσου το άρθρο!