Πολιτική

12/03/2011 - 14:25

Οδεύει προς τη λύση το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών.

Από το Ιστολόγιο του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη

Είναι γνωστό ότι η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών μεταφέρεται από τις καταργούμενες νομαρχίες στους νέους ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥΣ δήμους. Η μεταφορά της αρμοδιότητας θα γίνει στις 1/7/2011. Μέχρι τότε οι Περιφέρειες καλούνται να διαχειριστούν τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι καταργούμενες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Λογικά αν, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις , έκαναν σωστά τη δουλειά τους δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Θα είχαν γίνει οι διαγωνισμοί για τη σχολική χρονιά 2010-2011. Θα είχε ελεγχθεί η νομιμότητα των διαγωνισμών, θα είχαν υπογραφεί οι νέες συμβάσεις και οι Περιφέρειες θα έκαναν μόνο την εξόφληση της δαπάνης στους μεταφορείς των μαθητών.

Στη πράξη τα πράγματα εξελίσσονται  τελείως διαφορετικά.

Οι περισσότερες Νομαρχίες δεν είχαν ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς. Είχαν μεγάλα χρέη που δεν είχαν εξοφλήσει, δεν έκαναν νόμιμα  τις επιβαλλόμενες διαδικασίες. Έτσι η απλή διεκπεραίωση μιας υπόθεσης, που για τις Περιφέρειες τελειώνει στην 30/6/2011, αναδείχτηκε στο μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι λόγοι που δημιούργησαν αυτή την εκρηκτική κατάσταση, με μοναδικό θύμα τους γονείς και τα παιδιά, σχετίζονται με την νοοτροπία που έχει επικρατήσει τόσο στους διαχειριστές της κρατικής εξουσίας όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι μια νοοτροπία που δεν σέβεται το δημόσιο χρήμα, που μέσα από την διαχείρισή του αποβλέπει στην αποκόμιση προσωπικών ωφελειών. Είναι αυτή η νοοτροπία που έχει οδηγήσει τη χώρα μας στη χρεοκοπία, στη ταπείνωση και τον εξευτελισμό. Διαγωνισμοί που γίνονται για να γίνουν και όχι για να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον. Διαγωνισμοί που δεν τηρούν τις θεσμοθετημένες διαδικασίες, αλλά που επιβάλλονται με αλλεπάλληλα εκβιαστικά διλήμματα είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά αυτών των διαγωνισμών. Η πολιτεία πιέζει τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις  πιέζουν τους μεταφορείς, οι μεταφορείς πιέζουν τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις  , με την απειλή να διακόψουν τη μεταφορά των μαθητών. Όλα αυτά μαζί οδηγούν σε μια καθημερινή ανασφάλεια για το τι θα συμβεί την επαύριον , οι μεταφορείς να εκτελούν έργο χωρίς να γνωρίζουν τους όρους, η οικονομική επιβάρυνση του πολίτη να γίνεται δυσβάστακτη  μιας και το κόστος μεταφοράς έχει πάρει τα ύψη. Προκύπτει λοιπόν αβίαστα η ανάγκη επανασχεδιασμού όλου του συστήματος μεταφοράς των μαθητών, με αποκλειστικά  κριτήρια την εξυπηρέτηση του μαθητή και το σεβασμό του δημόσιου χρήματος. Ένας θεσμός που υλοποιεί κατ' εξοχή την αρχή της "δωρεάς παιδείας", με το τρόπο  χρησιμοποιήθηκε έχει μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα. Σε τοπικό επίπεδο η Νομαρχία Λέσβου :

  • άφησε χρέος , για το 2010 , ύψους 970.000 Ευρώ (στις άλλες Νομαρχίες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα).
  • δεν ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό μέχρι την 31.12.2010. Στη πραγματικότητα ο διαγωνισμός έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι την 1.9.2010 (δεν είναι δυνατόν να γίνεται διαγωνισμός για να επιλεγεί  αυτός στον οποίο ήδη έχεις αναθέσει την εκτέλεση του έργου).
  • δεν τήρησε τη προβλεπόμενη διαδικασία , με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να βρεθεί στον αέρα όλη η υπόθεση  της μεταφοράς των μαθητών.

Η πολιτεία για να δώσει λύση στα προβλήματα, που δημιούργησε τόσο η αρρυθμία των Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων όσο και η οικονομική κατάσταση της χώρας και η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, παρέτεινε τις συμβάσεις που υπήρχαν τη 31/8/2010 μέχρι την 31/12/2010, με ταυτόχρονη  απομείωση των τιμών. Υιοθέτησε δηλ. τη λύση της νομοθετικής ρύθμισης. Ομως η ρύθμιση αυτή δεν έλυσε όλα τα προβλήματα.

  • Η απομείωση των τιμών δημιούργησε εντάσεις επειδή συνδιάστηκε με ταυτόχρονη μείωση των τιμών. Στη Λέσβο και Λήμνο ορισμένοι μεταφορείς ισχυρίζονται ότι οι ίδιοι ουδέποτε συμφώνησαν στο ύψος της μείωσης της δαπάνης. Λένε ότι η μείωση , που σε ορισμένους φτάνει και το 30%, τους οδηγεί σε οικονομική εξόντωση και καθιστά τη συνέχιση του έργου τελείως ασύμφορη. Οι νέες   τιμής καθορίστηκαν  στις 28/12/2010, όταν συνεδρίασε για τελευταία φορά, η αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή.
  • Δεν αντιμετώπισε όλες τις περιπτώσεις. Οι νέες γραμμές, που επίσης η πράξη ανάθεσης κρίθηκε μη νόμιμη, έμεινα εκτός ρύθμισης  με αποτέλεσμα όλες αυτές οι γραμμές να  είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
  • Αντιμετώπισε το πρόβλημα μέχρι την 31/12/2010. Ήδη ο διαγωνισμός , με απόφαση του Ε.Σ. , κρίθηκε άκυρος.

Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση οι 13 Περιφερειάρχες ζήτησαν νέα νομοθετική ρύθμιση , για να καλύψει την περίοδο από 1.1.2011 μέχρι 30.6.2011,  με το αίτημα να καλύψει και τις περιπτώσεις εκείνες που η προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση δεν αντιμετώπισε. Το αίτημα υποβλήθηκε στη τελευταία συνάντηση που είχαν οι Περιφερειάρχες με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου,  ενημέρωσε  ,  τους 13 περιφερειάρχες ,  για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και υποσχέθηκε άμεση λύση στη μεταφορά των μαθητών τόσο για τα χρέη των προηγούμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, όσο και για την κάλυψη των αναγκών των δήμων που αναλαμβάνουν τη μεταφορά των μαθητών από την 1η Ιουλίου 2011. Για το θέμα αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου , Ηρακλής Βερβέρης, που χειρίζεται το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωσε " από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την ευθύνη διοίκησης της περιφέρειας μας απασχόλησε  το συγκεκριμένο θέμα. Στα πλαίσια της εξεύρεσης λύσης πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συσκέψεις και συναντήσεις τόσο με τους υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και με τους αντιπροσώπους των μεταφορέων. Υπάρχουν χρέη, υπάρχει άκυρος διαγωνισμός, υπάρχει αμφισβητούμενη μείωση των τιμών. Η μοναδική λύση που προβάλει αυτή τη στιγμή είναι η νομοθετική ρύθμιση. Για το μέλλον υπάρχει ανάγκη επανεξέτασης όλου του θέματος".

 

Μοιράσου το άρθρο!