Πολιτική

05/04/2011 - 21:00

Οδηγιες για τις σχολικές εκδορμές από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Αξίζει ένα μεγάλο "μπράβο" στον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη για την πρωτοβουλία να στείλει γραπτές οδηγίες για τις σχολικές εκδρομές προς Δ/νσεις Εκπαιδεύσεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Αναλυτικά το έγγραφο με τις οδηγίες :

Όπως είναι γνωστό, έχει αρχίσει η περίοδος των σχολικών εκδρομών τρέχοντος σχολικού έτους και μεσκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν προβλημάτων, υπενθυμίζουμε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των προϋποθέσεων οδικής – και όχι μόνο - ασφαλείας αυτών, της εντατικοποίησης των ελέγχων από τουςαρμόδιους φορείς (Αστυνομικές και Λιμενικές Υπηρεσίες, ΚΤΕΟ, Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου), και τηςδιενέργειας επισταμένου και αυστηρού ελέγχου στα προβλεπόμενα συστήματα των λεωφορείων.Ειδικότερα και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις και εγκυκλίους που κατά καιρούς έχουν εκδοθείαπό το Υπ. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, υπενθυμίζεται ότι:

Α. Πριν την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων:

Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων και τους συλλόγους γονέωνκαι κηδεμόνων πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσηςλεωφορείων, στα πιστοποιητικά ασφαλείας αυτών (ΚΤΕΟ, ταχογράφος, περιοριστής ταχύτητας, κατάλληληάδεια οδήγησης, Κ.Ε.Κ., ασφαλιστήριο) τη πληρότητα του διαθέσιμου εξοπλισμού, το όριο ηλικίας τωνοχημάτων, την ύπαρξη ζωνών ασφαλείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε όλα τα συστήματα ασφαλείας, στηνκατάσταση του αμαξώματος, των ελαστικών και του εσωτερικού χώρου καθώς επίσης στα συστήματαθέρμανσης, εξαερισμού, στα καθίσματα, στις εξόδους κινδύνου, τα κρύσταλλα κ.λπ.Η ύπαρξη των προαναφερόμενων πιστοποιητικών και η τήρηση των προϋποθέσεων επαρκούς εξοπλισμούασφαλείας, θα πρέπει να προδιαγράφεται στη σχετική σύμβαση.Οι καθηγητές και οι γονείς των μαθητών είναι χρήσιμο να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις του οδηγού.Συγκεκριμένα, ο κάθε οδηγός τουριστικού λεωφορείου υποχρεούται: να ελέγχει την καλή τεχνική κατάστασητου λεωφορείου πριν και κατά τη διάρκεια της εκδρομής, να διαθέτει και να φέρει μαζί του άδεια οδήγησης Δ΄κατηγορίας, να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας του λεωφορείου και πινακίδες, να διαθέτει ασφαλιστική κάλυψητου οχήματος και των επιβατών, να ελέγχει τα ελαστικά του λεωφορείου να βρίσκονται σε καλή κατάστασηκαι να μην έχουν υποστεί γήρανση, φθορές και αποξέσεις, να χρησιμοποιεί τον ταχογράφο και να ελέγχει τησωστή λειτουργία του, να υποβάλει το λεωφορείο σε τεχνικό έλεγχο και να διαθέτει ισχύον δελτίο τεχνικούελέγχου από ΚΤΕΟ, να μη μεταφέρει υπεράριθμους μαθητές και να διαθέτει εντός του λεωφορείουφαρμακείο, πιστοποιημένους πυροσβεστήρες και τρίγωνο ασφαλείας.

Β. Πριν την αναχώρηση της εκδρομής:

• Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, πριν την πραγματοποίηση πολυήμερων σχολικώνεκδρομών, θα πρέπει να ενημερώνονται οι Υπηρεσίες Τροχαίας σχετικά με το πρόγραμμα μετακινήσεωντης εκδρομής, τον αριθμό των μαθητών, την ονομασία του σχολείου, τα στοιχεία των συνοδών - καθηγητώνκαι των αρχηγών, καθώς και τα στοιχεία του πρακτορείου.• Ο αρχηγός της εκδρομής μαζί με τον οδηγό φροντίζουν να αναρτηθεί ευανάγνωστη πινακίδα με τηνένδειξη «Σχολική Εκδρομή – (όνομα σχολείου)» σε εμφανή σημεία στον εμπρόσθιο και οπίσθιοανεμοθώρακα (παρμπρίζ) του οχήματος, η οποία διατηρείται έως το τέλος της εκδρομής.• Ελέγχεται η ύπαρξη ζωνών ασφαλείας. Όλα το λεωφορεία που εξυπηρετούν σχολικές εκδρομές θαπρέπει να διαθέτουν ζώνες ασφαλείας για όλους τους επιβάτες.• Ελέγχεται η ύπαρξη των εγγράφων που πρέπει να έχει μαζί του ο οδηγός και τα οποία πρέπει να είναι σεισχύ, ιδιαίτερα δε η ύπαρξη της κατάλληλης επαγγελματικής άδειας οδήγησης και ισχύοντος ΔελτίουΤεχνικού Ελέγχου ΚΤΕΟ. Όλα τα λεωφορεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε ετήσιο τεχνικό έλεγχο.• Ελέγχονται τα συστήματα ασφαλείας και η γενικότερη κατάσταση του αμαξώματος και των ελαστικών.

Γ. Κατά τη διάρκεια της εκδρομής:

• Το όριο ταχύτητας των λεωφορείων που εξυπηρετούν σχολικές μεταφορές, είτε ανήκουν στην ιδιοκτησίατων σχολείων είτε είναι μισθωμένα, ορίζεται από το άρθρο 10 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 2696/99όπως ισχύει) και δεν υπερβαίνει τα 80χλμ. ανά ώρα για διαδρομές σε αυτοκινητόδρομους ενώ περιορίζεταισε 60χλμ. ανά ώρα για το λοιπό οδικό δίκτυο (εκτός αστικών περιοχών).• Για όλα τα μισθωμένα λεωφορεία Δ.Χ. που εξυπηρετούν σχολικές μεταφορές (κοινά - υπερυψωμένα -διώροφα) ισχύει η υποχρέωση ύπαρξης συνοδού (ή συνοδών). Μέριμνα του συνοδού είναι η αποτροπήσυμπεριφορών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της σχολικής μεταφοράς. Ειδικά για τα διώροφαλεωφορεία τονίζεται ότι θα πρέπει να επιβαίνουν τουλάχιστον δύο συνοδοί εκ των οποίων τουλάχιστον έναςΠΡΟΣ: Όπως Π.Α.σε κάθε όροφο. Ο συνοδός καταλαμβάνει την τελευταία θέση στο λεωφορείο, για να έχει τον πλήρη έλεγχοτων μαθητών.• Όταν πρόκειται να διανυθεί μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, στο λεωφορείο θα πρέπει να επιβαίνει καιδεύτερος οδηγός. Το πρόγραμμα της εκδρομής πρέπει να καταρτίζεται και να υλοποιείται στο πλαίσιο τουνόμιμου ωραρίου εργασίας του οδηγού, ή να ζητείται η ύπαρξη δεύτερου οδηγού ιδίως, όταν γίνονταιμετακινήσεις μαθητών τη νύχτα για λόγους ψυχαγωγίας.• Οι συνοδοί - καθηγητές επιβάλλεται να καταρτίζουν ονομαστική κατάσταση με τα επιβαίνοντα άτομαστο λεωφορείο. Οι οδηγοί, και οι συνοδοί-καθηγητές ελέγχουν τους μαθητές, εάν φορούν ζώνες ασφαλείας,τόσο στην αρχή της μετακίνησης, όσο και κατά τη διάρκεια αυτής και να μην ενοχλούν τον οδηγό.• Η στάση των λεωφορείων στο εθνικό οδικό δίκτυο πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε ειδικές θέσειςστάθμευσης (πάρκινγκ). Σε περίπτωση που οι μαθητές πρόκειται να αποβιβαστούν από το λεωφορείο, τοσημείο αποβίβασης επιλέγεται από τον οδηγό και όχι από τους συνοδούς ή τους μαθητές. Ο πρώτος πουαποβιβάζεται κάθε φορά από το λεωφορείο είναι ο συνοδός - καθηγητής, ο οποίος και αποφασίζει πότε θααποβιβαστούν με ασφάλεια οι μαθητές.• Σε περίπτωση μηχανικής βλάβης κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, εξέρχεται από το λεωφορείο μόνοο οδηγός, τοποθετεί το προειδοποιητικό τρίγωνο στην προβλεπόμενη απόσταση και μεριμνά για τη σύντομηαποκατάσταση της, ενώ οι μαθητές παραμένουν εντός του λεωφορείου.• Η τήρηση του προγράμματος της εκδρομής καθώς και η ασφάλεια των μαθητών σε όλη τη διάρκειατης μετακίνησης, από την αναχώρηση μέχρι και την επιστροφή τους, αποτελεί ευθύνη του αρχηγού τηςεκδρομής και των συνοδών εκπαιδευτικών, οι οποίοι επιπλέον οφείλουν να παρεμβαίνουν στις περιπτώσειςεκείνες που κρίνουν ότι η οδήγηση του οχήματος γίνεται επικίνδυνη ή παραβιάζεται το όριο ταχύτητας,ειδοποιώντας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τις αστυνομικές αρχές της περιοχής.

Δ. Οι Υπηρεσίες της Τροχαίας παρακαλούνται:

• Να εφαρμόζουν προγράμματα ενισχυμένης τροχονομικής αστυνόμευσης, δραστηριοποιώντας το σύνολοτων διαθέσιμων εποχούμενων μέσων της Τροχαίας, ιδιαίτερα σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου.• Να διενεργούν, με τα συνεργεία ελέγχου που συγκροτούν κατά μήκος των οδικών δικτύων, ελέγχους για τηβεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (παραβίαση ορίων ταχύτητας, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,αντικανονικό προσπέρασμα κ.α.) και για τον έλεγχο βαρέων οχημάτων.• Να διενεργούν ελέγχους στα τουριστικά λεωφορεία, που πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές, τόσο πριν τηναναχώρησή τους (εφόσον ζητηθεί από τις Διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), όσο και κατά τηδιάρκεια της εκδρομής, σε έκτακτους τροχονομικούς ελέγχους, με έμφαση στον έλεγχο και την εξέταση: τωνσυστημάτων ασφαλείας του λεωφορείου, της ύπαρξης Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου σε ισχύ, των καταγραφώντων φύλλων του ταχογράφου, της κατάστασης των ελαστικών του λεωφορείου, της άδειας οδήγησης, τουωραρίου εργασίας του οδηγού και της ύπαρξης και χρήσης εγκεκριμένου τύπου ζωνών ασφαλείας.

Παρακαλούνται οι Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφ. Ενοτήτων της ΠεριφέρειαςΒορείου Αιγαίου, προς τις οποίες κοινοποιείται το παρόν, να συνδράμουν στα θέματα που τυχόν θα ζητηθείαπό τους εκπαιδευτικούς φορείς.Όλοι οι εμπλεκόμενοι στις σχολικές εκδρομές, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, παρακαλούνται ναδιασφαλίσουν την απαρέγκλιτη τήρηση των παραπάνω συνθηκών ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, είτεπρόκειται για εκδρομές σχολείων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είτε για επισκέψεις σχολείων από άλλαμέρη της χώρας, στις Περιφερειακές Ενότητες αυτής.

Μοιράσου το άρθρο!