Πολιτική

15/05/2020 - 12:37

Οι 9 προτάσεις του Κώστα Μουτζούρη σχετικά με το νέο Σύμφωνο για την μετανάστευση

Αποκλειστικό

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρέμβαση του  Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη για το νέο Σύμφωνο μετανάστευσης  σε αντικατάσταση της συνθήκης Δουβλίνο  ΙΙ.

Ο κ. Μουτζούρης  διαβίβασε τις  προτάσεις της Περιφέρειας στον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος θα συμμετέχει στις  συζητήσεις για το νέο  Σύμφωνο στην Ευρώπη.  Ο κ. Μουτζούρης ζήτησε οι προτάσεις  να υιοθετηθούν από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και από την Ευρωπαϊκή  Ένωση Περιφερειών.

Το Lesvosnews.net  σας παρουσιάζει αποκλειστικά τους  9  βασικούς  άξονες των προτάσεων της  Περιφέρειας που αν γίνουν αποδεκτές αλλάζουν όλα στη διαχείριση του μεταναστευτικού και στην οικονομία των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

 

  1.  Συνεργασία της ΕΕ με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προκειμένου να δημιουργηθούν στην Τουρκία κέντρα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών προκειμένου να σταματήσουν οι ροές
  2. Να επανεξεταστεί η δράση και η λειτουργία της Frontex, ώστε να δρα αποτρεπτικά – αν αυτό είναι δυνατόν  - για την είσοδο των μεταναστών σε χώρες της ΕΕ, να αναλάβει τον επαναπατρισμό των παράνομα εισελθέντων,  ενώ θα πρέπει να εξεταστεί και η δυνατότητα τα σκάφη της  Frontex να σταθμεύουν στην Τουρκία ώστε να επαναφέρουν του διασωθέντες στην Τουρκία.
  3. Αντιμετώπιση  με τους μηχανισμούς της Interpol του εγκληματικού κυκλώματος παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων κυρίως στα παράλια της Τουρκίας.
  4. Άμεση  κατάργηση του ΦΠΑ για τα νησιά της Περιφέρειας με απόφαση της ΕΕ και κυρίως για τις μεταφορές, εστίαση, διαμονή, διατροφή για την αποκατάσταση της τεράστιας ζημιάς.  Φορολογικές ελαφρύνσεις για τους κατοίκους
  5. Ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά προκειμένου να προσελκύσουν αυτά επενδύσεις
  6. Αποτελεσματική και ισχυρή φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  7. Άμεση υλοποίηση των αποφάσεων για την αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ
  8. Εξαίρεση από τους περιορισμούς για τις προσλήψεις στα νησιά μας
  9. Να υιοθετηθεί νέος τρόπος διοίκησης και υποστήριξης των δομών με μικρότερη συμμετοχή και ουσιαστικό έλεγχο των ΜΚΟ.

Αξίζει να τονιστεί ότι κάθε μια από τις παραπάνω προτάσεις έχει αναλυτική τεκμηρίωση και περιγραφή.

Ο κ. Μουτζούρης  τονίζει ότι η πολιτική της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό έφερε βαρύτατες και καταστροφικές συνέπειες στα νησιά μας. 

Τέλος ο κ. Μουτζούρης κλείνει την εισήγησή του με τα παρακάτω: "Τα νησιά μας έδειξαν πρωτοφανή αισθήματα αλληλεγγύης για τους πραγματικούς πρόσφυγες και έγιναν αντικείμενο παγκόσμιας αναγνώρισης.  Ο καταχρηστικός χαρακτηρισμός ως πρόσφυγας των οικονομικών μεταναστών οδήγησε στο χάος. Για την καταστροφή που έχουμε υποστεί είναι συνυπεύθυνες και η εθνική και η ευρωπαϊκή πολιτική. Δικές τους αποφάσεις έφεραν τα τραγικά αποτελέσματα που βιώνουμε.  Ζητάμε  τη λήψη μέτρων ανάσχεσης της οικονομικής καταστροφής των νησιών μας"

Μοιράσου το άρθρο!