Πολιτική

11/04/2015 - 08:59

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την απόφαση του ΣτΕ για την παραχώρηση των παραλιών σε ιδιώτες

 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Βορείου Αιγαίου χαιρετίζουν την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της μαζικής απευθείας παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους Δήμους όλης της χώρας όπως αυτή συνέβαινε μέσα από Κοινή Απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών.
 Υπενθυμίζουμε ότι την αίτηση ακύρωσης είχε υποβάλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών από το 2009 και το δικαστήριο δέχτηκε τη συνέχιση της δίκης, καθώς η προσβαλλόμενη ΚΥΑ είχε αντικατασταθεί με όμοιες το 2013 και 2014.
Στο σκεπτικό του δικαστηρίου υιοθετείται ως πρώτιστη ανάγκη η κοινή ρήση από όλους τους πολίτες του αιγιαλού και της παραλίας τα οποία ανήκουν στη δημόσια κτήση και προορίζονται για την άμεση εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού. Παράλληλα η παραχώρηση δικαιωμάτων απλής χρήσης στους Δήμους επιτρέπεται για την άσκηση δραστηριοτήτων οι οποίες είναι ήπιες και συμβατές με τον προορισμό τους ως κοινόχρηστων μόνο κατά περίπτωση και μεμονωμένα και αφού προηγηθεί λεπτομερής και εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης.
 Με λύπη μας ενημερωθήκαμε από τον τύπο από τον βουλευτή Λέσβου κ Χ. Αθανασίου ότι έσπευσε αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ να ζητήσει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα σε νέα ΚΥΑ όπως γινόταν όλα τα χρόνια, πράξη αντίθετη προς το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ.
Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Βορ Αιγαίου, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι οι παραλίες είναι κοινωνικό αγαθό και όχι βορά σε κάθε είδους εμπορική εκμετάλλευση προς όφελος των λίγων. Λυπούμαστε για την πρωτοβουλία του βουλευτή κ Αθανασίου που στην ουσία ζητά από τον Υπουργό να κάνει αυτό ακριβώς κατέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση του. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να σώσουμε τις παραλίες μας από την άκρατη ιδιωτικοποίηση, την τσιμεντοποίηση και την περιβαλλοντική υποβάθμιση και ζητάμε να τηρηθεί το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ όπου η παραχώρηση μέρους της παραλίας θα γίνεται ΜΟΝΟ κατά περίπτωση και μεμονωμένα και αφού προηγηθεί λεπτομερής και εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης.»
 
Περιφερειακή οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων

Μοιράσου το άρθρο!