Πολιτική

22/10/2013 - 12:33

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην περιοχή Μόρια της Λέσβου

Ε

πίσκεψη στο  κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μόρια πραγματοποίησε κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων Λέσβου την Δευτέρα 21/10 για την ενημέρωση τους επί του τρόπου λειτουργίας του κέντρου κράτησης. Δέκα κοντέινερς στη σειρά, επτά για τους μετανάστες και τρία για Frontex, αστυνομικούς, υπηρεσία ασύλου, μεταφραστές, γιατρούς του κόσμου, ύπατη αρμοστεία και άλλες υπηρεσίες που συνυπάρχουν στο χώρο. Το κάθε κοντέινερ διαθέτει χώρο για παρασκευή φαγητού και ατομικό ντουζ με θερμοσίφωνα ενώ έχει προγραμματιστεί να τοποθετηθούν κλιματιστικά σύμφωνα με την ενημέρωση από τον συντονιστή του κέντρου.

Την μέρα της επίσκεψης των Οικολόγων Πράσινων στο κέντρο κρατούνταν 66 μετανάστες. Τους παρέχεται φαγητό 3 φορές την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και υπάρχει καθαρίστρια που φροντίζει για την καθαριότητα των χώρων. Ο χώρος προαυλισμού είναι ενιαίος με μήκος περίπου 3,5 μέτρα που ορίζεται από ψηλό συρματόπλεγμα. Δεν υπάρχουν στέγαστρα ούτε πρόβλεψη για να τοποθετηθούν, οπότε στις βροχοπτώσεις δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προαυλισμού.

Αν θεωρούσαμε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι κρατούμενοι, άξιοι εγκλεισμού τότε ίσως να είχε νόημα μία τοποθέτηση μας για τις συνθήκες κράτησης. 

Η πολιτική εκτίμηση των Οικολόγων Πράσινων  είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι σε διωγμό, δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος εγκλεισμού, δεν έχουν προβεί, ούτε δικαστεί για κάποιο αδίκημα και είναι ανεπίτρεπτο να κρατούνται πίσω από συρματοπλέγματα, σαν παραβάτες χωρίς παράβαση, έχοντας τελέσει το αδίκημα της παράνομης εισόδου στη χώρα. Πόσο μάλλον όταν έρχονται από πόλεμο και την αναγκαστική βίαιη αναχώρηση από την χώρα τους την υποβάλει η ανάγκη για την προστασία της ζωής της δικής τους και της οικογένειας τους.

Επιπλέον, όταν οι συνεχόμενες ροές ανεβάσουν τον αριθμό των μεταναστών που κρατούνται στο κέντρο πολύ πάνω από την σημερινή συνολική χωρητικότητα των 98 ατόμων, αυτό που θα συμβεί είναι ότι τα κοντέινερς θα γεμίσουν ασφυκτικά κάνοντας τις συνθήκες διαμονής ανυπόφορες και δείχνοντας την προχειρότητα της όλης αντιμετώπισης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι η πολιτική της καταστολής και του εγκλεισμού δεν οδηγεί σε τίποτα παραπάνω από κονδύλια για εργολάβους για βιαστικές και χωρίς επαρκή σχεδιασμό λύσεις και αμυντικά πολυέξοδα συστήματα παρακολούθησης “αποτροπής” ενός ρεύματος που οι συνεχόμενες συρράξεις στις χώρες προέλευσης δεν αφήνουν περιθώρια να ανακοπεί.

Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε πάντα ψηφοθηρικά από τις κυβερνήσεις με αποτέλεσμα πάνω από 20 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση μεταναστών να μην έχουμε επεξεργαστεί ακόμα υποτυπώδη μεταναστευτική πολιτική. Στα πλαίσια αυτά λύσεις ανάγκης σαν το κέντρο κράτησης στην περιοχή της Μόριας περισσότερο υπογραμμίζουν παρά λύνουν κάποιο πρόβλημα.

Η θεσμοθέτηση ανοιχτών κέντρων υποδοχής, φιλοξενίας και βραχείας διαμονής μεταναστών και προσφύγων, χωρίς συρματοπλέγματα και με παρούσα την κοινωνία των πολιτών, οι γρήγορες διαδικασίες έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων, η ανατροπή των πολιτικών της συμφωνίας εγκλωβισμού στην περιφέρεια των μεταναστών του Δουβλίνου ΙΙ, οι ρυθμίσεις στο διεθνές δίκαιο που επιτρέπουν την διάσωση μεταναστών σε κίνδυνο στη θάλασσα, η αλλαγή των διαδικασιών ασύλου, ιθαγένειας, έκδοσης αδειών παραμονής, ενσωμάτωσης στην κοινωνία, η παύση της μακροχρόνιας κράτησης για τους μετανάστες χωρίς “χαρτιά” και η δυνατότητα νομιμοποίησης για όσους διαμένουν αποδεδειγμένα για πολλά χρόνια στη χώρα αποτελούν βασικές προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για την μεταχείριση των μεταναστών και προσφύγων

Μοιράσου το άρθρο!