Πολιτική

14/09/2011 - 10:59

Οι θέσεις του Ηλία Γιαννίρη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 13ης Σεπτεμβρίου 2011, ο περιφερειακός σύμβουλος  Ηλίας Γιαννίρης είχε την ευκαιρία να διατυπώσει θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν, όπως:

  • την επαναδιατύπωση του αιτήματος μας για την ανάγκη έναρξης της διαδικασίας εκλογής της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης που σύμφωνα με το  Άρθρο 178 του «Καλλικράτη» έπρεπε να είχε συγκροτηθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο της Περιφέρειας, συγκροτείται από τους Δημάρχους της Περιφέρειας και εκπροσώπους συλλόγων, φορέων και πολιτών. Ακόμα και εάν ακόμα υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα, που απαιτείται η διαλεύκανση τους από την κεντρική διοίκηση, υποστηρίξαμε την ανάγκη έναρξης της συγκρότησης της ΠΕΔ, χωρίς δυστυχώς η θέση μας να τύχει υποστήριξης από το ΠΣ.
  • την ανάγκη αναβολής της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Καταθέσαμε κοινό ψήφισμα με την παράταξη «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», ζητώντας την αναβολή έκδοσης απόφασης και τη διαβίβαση της απαίτησης του ΠΣ για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής των εκπροσώπων με στόχο την αναλογική συμμετοχή όλων των παρατάξεων. Ύστερα από την απόρριψη του αιτήματος μας από το σώμα αποχωρήσαμε από τη διαδικασία απέχοντας από τη ψηφοφορία. Τέλος καταθέσαμε κοινό κείμενο κριτικής 17 εκλεγμένων στην Αυτοδιοίκηση με την υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων (μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Γιαννίρης). Το εκλογικό πλειοψηφικό σύστημα, που έχει επιλεγεί για τη σύνθεση των νέων συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, ευνοεί το δικομματισμό και περιορίζει τον πλουραλισμό και τη συμμετοχή εκπροσώπων από μικρότερες παρατάξεις. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ελέγχει την ΕΝΠΕ με απόλυτη πλειοψηφία για να χειραγωγήσει την αιρετή περιφερεική αυτοδιοίκηση. Προσπαθεί δηλαδή να εφαρμόσει και στην ΕΝΠΕ τις μνημονιακές της δεσμεύσεις. Δική μας θέση είναι τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης να διασφαλίζουν την εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων και να ενεργούν με διαφάνεια, προάγοντας τις θέσεις της αυτοδιοίκησης και ισχυροποιώντας το θεσμικό της ρόλο.
  • το ζήτημα της χωροθέτησης ιχθυοκαλλιεργειών στη Νότια Χίο, για το οποίο προτείναμε χωρίς να γίνει αποδεκτό από το ΠΣ, να απεικονίζουν την υπάρχουσα κατάσταση και να μην αποτελούν γνωμοδότηση για τη χωροθέτησή τους.  Προτείναμε το ΠΣ να γνωμοδοτήσει η υπάρχουσα ιχθυοκαλλιέργεια μετά το πέρας της αδειοδότησης της να μεταφερθεί στην ΠΟΑΥ της Χίου, όπως κατ’αναλογία είχαμε γνωμοδοτήσει η ιχθυοκαλλιέργεια στο  Κόλπο της Γέρας να μεταφερθεί έξω από τον κόλπο.
  • το ζήτημα της αγοράς μηχανήματος από την Περιφέρεια για τον έλεγχο σεισμικότητας δημοσίων κτιρίων, προτείναμε την ανάγκη συνεργασίας με το Τμ Γεωγραφίας, όπου υπάρχει το εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών που θα μπορούσε να βοηθήσει στο χειρισμό του μηχανήματος. Προτείναμε με βάση το μνημόνιο συνεργασίας με το Παν. Αιγαίου να ζητήσουμε να προστεθεί και αυτή η συνεργασία. Η πρότασή μας έγινε δεκτή και στο επόμενο ΠΣ θα έρθει εισήγηση από την Περιφέρεια για την αγορά του μηχανήματος.

Μοιράσου το άρθρο!