Πολιτική

02/04/2014 - 14:19

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος της «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου»

Ο

Δημοτικός Συνδυασμός «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου» παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε την Τρίτη 1 Απριλίου , στο ξενοδοχείο “Lesvion”.

 

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού, κ. Νικόλαος Κουρτζής, αναφέρθηκε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο στην αδιαμφισβήτητη ανεξαρτησία της «Πρωτοβουλίας» και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι Λέσβιοι ένα βήμα μπροστά, χωρίς φόβο, γυρίζοντας σελίδα και τολμώντας την ανατροπή. Μια ανατροπή με ανθρώπους ικανούς ανθρώπους με εμπεριστατωμένη γνώση, κατάρτιση και εξειδικευμένη εμπειρία σε συγκεκριμένους τομείς, ανθρώπους με αδέσμευτη σκέψη και όρεξη, ανθρώπους με σχέδιο και με όραμα για τον τόπο».

 

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος σύνταξης της πολιτικής πρότασης της «Πρωτοβουλίας» κ. Ευάγγελος Παυλής, παρουσίασε τους άξονες-αντιδημαρχίες, που θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχτεί ο τρόπος οργάνωσης και διαχείρισης του Δήμου Λέσβου. Οι Αντιδημαρχίες που προτείνονται είναι:

4 Θεματικές

1. Διοίκηση Προσωπικού

2. Τεχνικών Έργων

3. Οικονομίας & Διαχείρισης Δημοτικής Περιουσίας

4. Προγραμματισμού & Ανάπτυξης

4 Γεωγραφικές

5. Μυτιλήνης  - Λουτροπόλεως Θερμής

6. Καλλονής – Πέτρας – Μήθυμνας – Αγίας Παρασκευής – Μανταμάδου

7. Πλωμαρίου – Πολιχνίτου – Αγιάσου – Γέρας - Ευεργέτουλα

8. Ερεσού – Αντίσσης

2 Νομικών Προσώπων

9. Υγείας – Κοινωνικής Πολιτικής

10. Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού

Προτείνονται συγκεκριμένοι τρόποι αποκέντρωσης μέσω κατάρτισης ξεχωριστών σχεδίων προϋπολογισμού ανά γεωγραφική ενότητα, ανάθεσης καθηκόντων σε Τοπικά Συμβούλια (σύμφωνα με τον νόμο Καλλικράτη), μέσω ενδυνάμωσης των ΚΕΠ, μέσω ισοκατανομής υπαλλήλων στις γεωγραφικές ενότητες, μέσω μηχανογράφησης, κ.α.

Η άσκηση των καθηκόντων των 4 γεωγραφικών αντιδημάρχων θα γίνεται από έδρες πρώην Δήμων και θα περιλαμβάνει θέματα καθαριότητας, διαχείρισης δημοσίων χώρων, ύδρευσης και αποχέτευσης, χωροταξίας, πολιτικής για τα αδέσποτα, ορθής διαχείρισης οικοσυστημάτων και κυκλοφοριακού. Παράλληλα έγινε ξεχωριστή αναφορά στην ανάγκη ενεργοποίησης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, στη σύσταση του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της -κατά τόπους- διοργάνωσης της ετήσιας συνέλευσης κατοίκων (-ενεργών πολιτών), όπως αυτά προβλέπονται από τον Καλλικράτη.

Για αρκετούς από τους παραπάνω τομείς, στο παρελθόν υπήρξε επικάλυψη αρμοδιοτήτων και έλλειψη ξεκάθαρου ρόλου και, κατά συνέπεια, αδυναμία αυτοδύναμων παρεμβάσεων. Με αυτό τον τρόπο, πιστεύουμε ότι θα «καταργηθούν»οι προηγούμενες δυσκαμψίες της προηγούμενης εφαρμογής του Καλλικράτη στον τόπο μας. Αναλυτικές προτάσεις και λύσεις είναι έτοιμες και θα ανακοινωθούν σύντομα.

Τέλος. η κ. Μαρία Τσουπή, υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του συνδυασμού, η οποία επεσήμανε την πάγια θέση της «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου», για ουσιαστική ενεργοποίηση των πολιτών, ώστε να καταφέρουν να πάρουν τη ζωή και το μέλλον του τόπου τους, στα δικά τους χέρια!


Μέλη της «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου» παρευρέθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, της 31/03/2014, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η πορεία του έργου της Καταγραφής και Διερεύνησης της Δημοτικής Περιουσίας.

Το γραφείο έχει κάνει πλήρης καταγραφή και ψηφιοποίηση τίτλων και τοπογραφικών διαγραμμάτων των δημοτικών ακινήτων για τις περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Μυτιλήνης και Γέρας καθώς και μέρους του πρώην δήμου Ευεργέτουλα.

Το όλο έργο του «Αυτοτελούς Γραφείου Καταγραφής και Διερεύνησης Αξιοποίησης Περιουσίας» του Δήμου Λέσβου απέσπασε τα κολακευτικά σχόλια της πλειοψηφίας (αν όχι όλων) των δημοτικών συμβούλων από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Εμείς, ως «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου» επικροτούμε τέτοιες προσπάθειες δημοτικών υπαλλήλων που φέρνουν σε πέρας τέτοιο ογκώδες και πολύπλευρο έργο και θα συνεχίσουμε το έργο της καταγραφής των δημοτικών ακινήτων ώστε να μπορέσει ο Δήμος να αξιοποιήσει όλη την ακίνητη περιουσία του προς όφελος των δημοτών του.

Μοιράσου το άρθρο!