Πολιτική

01/03/2012 - 21:02

Οικολογικός Άνεμος: Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του Περ. Συμβουλίου

yle="text-align:justify;" align="center">Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της 28ης και 29ης  Φεβρουαρίου 2012

Μυτιλήνη, 1 Μαρτίου 2012

Κατά τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 28-29ης Φεβρουαρίου 2012 ο Ηλίας Γιαννίρης είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν, όπως τα εξής:

  • Για την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας ( Ο.Ε.Ε. ):

Η κοινωνική κατοικία, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης, θα έπρεπε να είναι στο κέντρο πολιτικών για την στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με στόχο την αναβάθμιση των πολιτικών κοινωνικής προστασίαςΟι καταργούμενοι οργανισμοί δεν επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία. Επομένως η κατάργηση τους αποτελεί επίθεση και στην κοινωνική βιωσιμότητα της Ελλάδας, μετά την μνημονιακή επίθεση στην οικονομική βιωσιμότητατης χώρας, και την αντιπεριβαλλοντική πολιτική. Αυτοί που ευνοούνται από την κατάργηση των 2 αυτών οργανισμών είναι οι εργοδότες (κατάργηση των εισφορών τους), οι Τράπεζες (ανάληψη δανείων των οργανισμών), οι Εργολάβοι (ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής κατοικίας) και οι κτηματομεσίτες (παράδοση της ακίνητης περιουσίας των Οργανισμών αυτών που ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια). Πρόκειται για μαζική μετακύλιση  κοινωνικού χρήματος σε ιδιώτες. Μόνο στη Λέσβο το 2009 700 άτομα είχαν πάρει επιδότηση ενοικίου και είχαν δοθεί 89 δάνεια επιδότησης κατοικίας. Σε ιδιώτες αναμένεται να περάσουν και 5 οικόπεδα «φιλέτα» έχει ο ΟΕΚ στη Λέσβο.

  • Για το ζήτημα της εκκαθάρισης της GO LESVOS:  Είναι θλιβερό να χρησιμοποιεί η αυτοδιοίκηση μια χρήσιμη-πολύτιμη  εταιρεία ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού του Ν. Λέσβου (δηλαδή για τα μονοπάτια, τη φύση, τα τοπικά προϊόντα, το χειμερινό-εναλλακτικό τουρισμό της ενδοχώρας, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κλπ), για δράσεις μαζικού θερινού τουρισμού, που είναι απολύτως αντίθετες με το σκοπό της, όπως η ζημιογόνα  συναυλία των Scorpion στη Μυτιλήνη το 2009.  Οι πόροι που κινητοποιήθηκαν για τη συναυλία των SCORPIONS αν είχαν διατεθεί για τους σκοπούς της εταιρείας θα μπορούσαμε σήμερα να είχαμε εκρηκτική πρόοδο στον εναλλακτικό τουρισμό της Λέσβου και πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Για να μην πάει χαμένη η προσπάθεια για ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, προτείναμε να συγκεντρωθεί από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου το θετικό έργο της εταιρείας στον εναλλακτικό τουρισμό από το 2005 και να χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές δράσεις αλλά και να διαχυθεί και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες του Βορείου Αιγαίου. Στο οικονομικό μέρος προτείναμε:
    • να  γίνει   περικοπή 20% στους πιστωτές όπως γίνεται και με τους λεωφορειούχους της μεταφοράς μαθητών,  που και εκείνοι έχουν κόψει παραστατικά και έχουν πληρώσει ΦΠΑ.
  • Για την κατάργηση των δημοσίων ΚΤΕΟ: Υποστηρίξαμε ότι θα πρέπει συνεχίσουν να λειτουργούν γιατί δεν είναι ζημιογόνα και τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των νησιών. Επισημάναμε ότι η κατάσταση των ανεξέλεγκτων οχημάτων στα μικρότερα νησιά είναι τραγική και θα χειροτερέψει με την κατάργηση των δημόσιων ΚΤΕΟ.
  • Για τον ΕΟΠΥΥ: Με αυτό τον Οργανισμό το κράτος αποδεσμεύεται από τη συνταγματική επιταγή της υποχρεωτικής παροχής υγειονομικής ασφάλισης και περιορίζεται σε απλή Παροχή Υπηρεσιών Υγείας, που μάλιστα θα παρέχονται μέχρι την εξάντληση των προκαθορισμένων κονδυλίων. Αυτή η εξέλιξη θα πλήξει ιδιαίτερα το νησιωτικό χώρο. Το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι θετικό, συνοδεύτηκε όμως με μέτρα που θίγουν την υποχρεωτική παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους.   
  • Νησιωτικότητα: Ο Οικολογικός Άνεμος παρέστη στην ευρεία συνάντηση των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου που έγινε στην Αθήνα για την απειλή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ και ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για την θέση του, που άλλωστε κατέθεσε γραπτά ώστε να περιληφθεί στο ψήφισμα της συνάντησης της Αθήνας, χωρίς ωστόσο αυτή να συμπεριληφθεί στο κείμενο που ανακοινώθηκε από τους δύο Περιφερειάρχες. Το θέμα του ΦΠΑ πρέπει να ενταχθεί στις απαιτούμενες πολιτικές νησιωτικότητας. Σε αυτές τις πολιτικές πρέπει να εντάσσονται τα επιχειρήματά μας και για πολλά άλλα θέματα, όπως για την μη κατάργηση των ΚΤΕΟ, των Πυροσβεστικών Κλιμακίων, των υπηρεσιών, των νοσοκομειακών κλινών, της διατήρησης των φοροαπαλλαγών στα μικρά νησιά, του μεταφορικού ισοδύναμου κλπ. Υποστηρίξαμε για μια ακόμη φορά ότι η ΓΓ Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής θα πρέπει να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί έτσι ώστε να προωθηθούν μέσω αυτής οι πολιτικές της νησιωτικότητας.
  • Αναπάντητες γραπτές ερωτήσεις του Οικολογικού Ανέμου: Αποτελεί παράβαση του νόμου η μη απάντηση των γραπτών ερωτήσεων μας. Θα πρέπει να υπάρχει γραπτή απάντηση εντός 15 ημερών. Υπάρχουν αναπάντητες ερωτήσεις από τον περασμένο Νοέμβριο και μόνο μια έχει απαντηθεί (για την ποιότητα των νερών, από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Ν. Μάρκου). Ο κ. Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα αποσταλούν απαντήσεις εντός των προσεχών ημερών. 
  • να εξεταστούν οι συμβάσεις και να μην πληρωθούν οι πιστωτές που δεν παρείχαν το έργο που όφειλαν. Αυτή είναι η περίπτωση και των σύμβουλων διοργάνωσης, που θα έπρεπε να προειδοποιήσουν ότι η διοργάνωση θα έμπαινε μέσα, και οι οποίοι ήδη έχουν πληρωθεί  κατά το μεγαλύτερο μέρος.

Με την ολοκλήρωση των 2 συνεδριάσεων τουυ Περιφερειακού Συμβουλίου ο Ηλίας Γιαννίρης έκανε την παρακάτω δήλωση: «Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα πολύ σημαντικά θέματα της Περιφέρειας από το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι ικανοποιητικός. Κυριαρχεί μια διαχειριστική λογική. Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να χαράξει στόχους και πολιτικές, να αξιοποιεί τις ευκαιρίες τις δυνατότητες που έχει και να διεκδικεί αντί να περιορίζεται σε αυτό που ανέφερε ρητά ο Περιφερειάρχης ότι «με τα χρήματα που έχουμε μέχρι σήμερα περιοριζόμαστε να κλείνουμε λακκούβες στους δρόμους και τίποτε παραπάνω». 

 

Μοιράσου το άρθρο!