Πολιτική

13/06/2012 - 19:42

Οικολόγοι Πράσινοι: 10+1 θέσεις για τα νησιά μας....Λέσβο Λήμνο & Αγ. Ευστράτιο

style="text-align:justify;">
Η Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων από τις 30 Μαΐου κάλεσε κόμματα και ΜΜΕ ο τοπικός προεκλογικός διάλογος να μην εστιαστεί στα συνήθη κεντρικά πολιτικά ζητήματα, αλλά κυρίως στην ΤΟΠΙΚΗ πραγματικότητα. Όσοι δηλώνουν έτοιμοι να κυβερνήσουν ή να συμμετάσχουν στη διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να αποδείξουν την ετοιμότητα τους και σε τοπικό –περιφερειακό επίπεδο. Δυστυχώς ανταπόκριση από άλλα κόμματα δεν υπήρξε οπότε καταθέτουμε σήμερα 10+1 θέσεις των ΟΠ για τα νησιά μας. Συγκεκριμένα:
 
Πολιτικές νησιωτικότητας
Aπαιτούμε συγκροτημένες πολιτικές για την νησιωτικότητα που να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο της ΕΕ 2014-2020, όπως πολιτικές για το μεταφορικό ισοδύναμο, την εξομοίωση του κόστους αγοράς προϊόντων με την ηπειρωτική χώρα μέσω του μειωμένου ΦΠΑ, την παροχή υπηρεσιών σε επίπεδο νησιού και όχι σε επίπεδο διοικητικής μονάδας. Επαρκής πολυδύναμη διασύνδεση των γειτονικών νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα.
 
Aγροτικός τομέας
Θέλουμε η παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου από 30% στη Λέσβο, να φτάσει στο 100%. Να μην πουλάμε το λάδι και το κρασί μας χύμα στις ξένες εταιρίες. Το ίδιο και με το κρασί. Να ξέρουν όλοι τα μοναδικά αποκλειστικά «Βιολογικά αγροτικά προ ιόντα από τη Λέσβο και τη Λήμνο» σε όλον τον κόσμο. Χρήση τοπικών ποικιλιών. Προώθηση βιολογικής κτηνοτροφίας, όχι στις μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Προτεραιότητα στην παράκτια αλιεία.
 
Aνακύκλωση σκουπίδια
Απαιτούμε οικολογική διαχείριση απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Θεσμοθέτηση χώρων απόθεσης μπάζων. Καθαρά νησιά για εμάς και τους επισκέπτες μας χωρίς σκουπίδια στους δρόμους και στα ρέματα.
 
Eνεργειακό
Ζητάμε ενεργειακή στροφή για απεξάρτηση από το πετρέλαιο βασισμένη στην εξοικονόμηση ενέργειας (με προτεραιότητα σε δημόσιες υπηρεσίες), τα έξυπνα δίκτυα και αποκεντρωμένες και τοπικά ελεγχόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (υβριδικά, γεωθερμία, τηλεθέρμανση, βιομάζα, μικρά αιολικά και φωτοβολταϊκά στις στέγες). Όχι σε βιομηχανικές ΑΠΕ στα νησιά μας.
 
Πόλη - ποιότητα ζωής
Θέλουμε ανθρώπινες πόλεις με σεβασμό στο δημόσιο χώρο, αποτελεσματικές δημόσιες συγκοινωνίες και τη δυνατότητα να κάνουμε ποδήλατο και να περπατάμε σε ανθρώπινες συνθήκες, αντί να καίμε βενζίνη. Προσβάσιμες και καθαρές, δημόσιες παραλίες.
 
Xωροταξικός  σχεδιασμός
Σχεδιάζουμε καθορισμό χρήσεων γης που θα βοηθήσει στην προστασία και ανάπτυξη του δομημένου περιβάλλοντος, της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας, στην ισορροπία μεταξύ διαφορετικών οικονομικών δραστηριοτήτων, στη διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου.
 
Tουρισμός
Προτείνουμε ένα νέο πράσινο/οικολογικό τουριστικό μοντέλο για όλο το χρόνο με την ενίσχυση ήπιων μορφών τουρισμού (οικολογικού, πολιτιστικού, αγροτικού, καταδυτικού, ποδηλατικού, πεζοπορικού) σε φυσικές διαδρομές, μονοπάτια και καταφύγια και σύνδεση του τουρισμού με άλλες δραστηριότητες (παραγωγή τοπικών προϊόντων, μεταποίηση, ανάπτυξη πράσινων/οικολογικών προϊόντων. Προώθηση της τοπικής μας γατρονομίας. Προστασία και διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου (αντί κατανάλωσης και υποβάθμισης τους), κρατώντας τα χρήματα στον τόπο μας, και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης σε νέα επαγγέλματα.
 
Kοινωνική οικονομία
Στηρίζουμε ενεργά τον τρίτο δρόμο της Κοινωνικής Οικονομίας, πέρα από το δίπολο του κρατισμού και της ιδιωτικοποίησης, μέσα από τοπικά δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών, κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Γιατί μπορούμε και πρέπει να στηριζόμαστε πρώτα στις δικές μας δυνάμεις!
 
Ποιότητα νερού.
Θέλουμε μείωση της σπατάλης, εξοικονόμηση νερού, προστασία των υδατικών πόρων και των πηγών τους, βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, καθαρό πόσιμο νερό για όλους χωρίς άσκοπη σπατάλη εμφιαλωμένων νερών που κοστίζουν και επιβαρύνουν με πλαστικό τα νησιά μας. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και των άλλων συλλογικών αγαθών
 
Παιδεία πανεπιστήμιο Αιγαίου
 Ζητάμε αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού περιεχομένου με έμφαση στην ιστορία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον κάθε νησιού. Στηριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου που έγινε ποτέ στα νησιά μας
 
Υγεία  
Απαιτούμε πρόσβαση σε ένα σύστημα Υγείας για όλους με έμφαση στην πρόληψη. Ενίσχυση περιφερειακών κέντρων υγείας, παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης για όλους, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού
 
ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Μοιράσου το άρθρο!