Πολιτική

04/09/2013 - 17:59

Οικολόγοι Πράσινοι: άμεση λειτουργία Ανοιχτού Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών στη Λέσβο

Στην συνάντηση με εκπροσώπους των γιατρών του κόσμου, της πρωτοβουλίας πολιτών, του Χωριού του όλοι μαζί, της ομάδας Διάσωσης, της ΜΚΟ Αγκαλιά, παρουσία και της γενικής γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Καλογήρου και του Λιμενάρχη ο Υπουργός Ναυτιλίας κ Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι:
 
α. Έχει υπογράψει την απόφαση για απελευθέρωση κονδυλίων από το Υπουργείο Ναυτιλίας που προορίζονται για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών από το λιμενικό. Εκκρεμεί η υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κου Σταικούρα για να απελευθερωθεί το κονδύλιο.
 
β.  Υποσχέθηκε ατομικό πακέτο για κάθε μετανάστη που θα συμπεριλαμβάνει είδη υγιεινής (σαπούνι, χαρτί υγείας κλπ) καθώς και εσώρουχα.
 
γ. Υποσχέθηκε την εγκατάσταση δύο κοντέινερ με κλιματισμό στο χώρο του λιμανιού για εξέταση των ασθενών και την στέγαση ευπαθών μεταναστών (οικογένειες, έγκυες, άρρωστοι κλπ.)
 
δ. Δήλωσε ότι επιθυμεί τη συμμετοχή των ΜΚΟ στην υλοποίηση των ενεργειών του Υπουργείου από συγκεκριμένες θέσεις.
 
Με την πολιτική που εφαρμόζει το τελευταίο καιρό το Υπουργείο στην ουσία έχει νομιμοποιήσει την παραμονή μεταναστών στο λιμάνι σε άθλιες συνθήκες.
 
Υιοθετώντας την παραδοχή ότι οι μετανάστες δεν πρόκειται να παραμένουν εκεί πάνω από 48 ώρες (γι αυτό και κάπως δικαιολογείται η προχειρότητα της αντιμετώπισης) χωρίς να έχει εξασφαλίσει ότι αυτό θα τηρηθεί από την αστυνομία και με πολύ πρόσφατα τα παραδείγματα πολυήμερης παραμονής μεταναστών στο λιμάνι που η αστυνομία απλά δεν συλλαμβάνει (συνήθως δεν έχει που να του βάλει), έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μίας δραματικής κατάστασης. Περιμένουμε να διαπιστώσουμε τι από όλα αυτά θα υλοποιήσει και αν, οι δεδηλωμένες σε όλους τους τόνους, καλές του προθέσεις, αρκούν.
 
Σε κάθε περίπτωση όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν ζητάμε την άμεση λειτουργία Ανοιχτού Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών στη Λέσβο όπου οι μετανάστες θα παραμένουν τον ελαχιστότατο δυνατό χρόνο που απαιτείται απο γραφειοκρατικής πλευράς και θα ζουν ανθρώπινα ενώ  οι εθελοντικές οργανώσεις θα προσφέρουν ανεμπόδιστα συμπληρωματικές υπηρεσίες καθημερινής φροντίδας και υγιεινής.
 
Η σημερινή κατάσταση δεν είναι παρά όνειδος για μία κοινωνία που θέλει να θεωρείται πολιτισμένη και δημοκρατική και δεν μπορεί να συνεχισθεί. Κάθε αμφισβήτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ζωή, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, θα μας βρει όλους- μαχητικά- απέναντι.
 
 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!