Πολιτική

12/09/2013 - 16:19

Οικολόγοι Πράσινοι για μεταναστευτικό: Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο.

Εδέησε ο κος Βαρβιτσιώτης να επισκεφτεί τη Μυτιλήνη μετά από δυόμιση μήνες που έχει αναλάβει τα καθήκοντα του σαν υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, υπεύθυνος για το λιμενικό σώμα και την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου πρόσφυγες και μετανάστες, παιδιά και έγκυες γυναίκες, άνθρωποι με χρόνια ιατρικά προβλήματα και άλλοι σε ανημπόρια είναι υποχρεωμένοι, εδώ και μήνες, να περνούν αρκετές μέρες σε καθεστώς κράτησης, αφημένοι να λιώνουν  κάτω από τον ήλιο, χωρίς φροντίδα για σίτιση και στέγαση, να κοιμούνται στο τσιμέντο και να εξαρτώνται ολοκληρωτικά από τους εθελοντές για τη σίτιση και τους γιατρούς του κόσμου για την ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση και φροντίδα.
 
 Σε σύσκεψη εμπλεκόμενων φορέων στις 31/8 ο Υπουργός ανακοίνωσε κάποια μέτρα για να βελτιωθεί “αυτό το αίσχος” όπως ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Μεταξύ αυτών των μέτρων, όπως αναλυτικά τα παρουσιάσαμε και σχολιάσαμε σε αντίστοιχο Δ.Τ., περιλαμβάνονται 2 κοντέινερ με κλιματισμό στο χώρο του λιμανιού για εξέταση των ασθενών και την στέγαση ευπαθών μεταναστών, ατομικό πακέτο για κάθε μετανάστη που θα συμπεριλαμβάνει είδη υγιεινής (σαπούνι, χαρτί υγείας κλπ) καθώς και εσώρουχα και άμεση καταβολή κονδυλίων για τη σίτιση.
 
Στις 4/9 όμως αλλάζει γνώμη και εξαγγέλλει με κάθε επισημότητα ότι έχει ήδη δώσει εντολή στο λιμενικό σώμα να μην γίνεται καμία κράτηση στο λιμάνι αλλά να μεταφέρουν τους πρόσφυγες στο δημοτικό χώρο των πρώην κατασκηνώσεων ΠΙΚΠΑ. Παρότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με τους εθελοντές που από τον Νοέμβριο του 2012 λειτουργούν το ΠΙΚΠΑ σαν τον μοναδικό στην Ελλάδα αυτοδιαχειριζόμενο χώρο ανοιχτής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, οι μετανάστες που συλλαμβάνονται οδηγούνται εκεί και αφήνονται, ως συνήθως, στη μοίρα τους. Χωρίς να γίνει το ελάχιστο για αναγκαίες επιδιορθώσεις στο χώρο, χωρίς φροντίδα για τροφή, χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν εδώ και μέρες με τη συνδρομή των εθελοντών που αρχίζουν σιγά-σιγά να επαναλειτουργούν το χώρο με δικά τους αποκλειστικά έξοδα.
 
Επιπρόσθετα, την Τρίτη 10/9 ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών μεταφέρεται από το ΠΙΚΠΑ στο λιμάνι και αφήνεται εκεί για πολλές ώρες χωρίς κάποιο προφανή λόγο.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε επανειλημμένως την άμεση λειτουργία Ανοιχτών Κέντρων Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών όπου οι μετανάστες θα παραμένουν τον ελαχιστότατο δυνατό χρόνο που απαιτείται από γραφειοκρατικής πλευράς και θα ζουν ανθρώπινα ενώ  οι εθελοντικές οργανώσεις θα προσφέρουν ανεμπόδιστα συμπληρωματικές υπηρεσίες καθημερινής φροντίδας και υγιεινής.
 
Θεωρούμε ότι η μεταφορά των μεταναστών στο ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης, έτσι όπως γίνεται, χωρίς σχέδιο, χωρίς φροντίδα για σίτιση και λύσεις του “βλέποντας και κάνοντας” δεν συνιστά πολιτική για το μεταναστευτικό, στην ουσία μοναδικό σκοπό έχει να μεταφέρει το “πρόβλημα” από το κέντρο της πόλης (λιμάνι) κάποια χιλιόμετρα μακρυά για να το κρύψει στο χαλάκι του ΠΙΚΠΑ.
 
Καλούμε τον Υπουργό να σταματήσει να το παίζει μαθητευόμενος μάγος και να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω αναγκαίες ενέργειες:
α. να απελευθερώσει άμεσα το κονδύλι για την σίτιση των μεταναστών.
β. να παρέχει  ατομικό πακέτο υγιεινής για κάθε μετανάστη.
γ. να κάνει όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις για την στενή συνεργασία λιμενικού και αστυνομίας. ώστε να ολοκληρώνονται σύντομα όλες οι διαδικασίες έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων.
δ. να προχωρήσει στις απαραίτητες επιδιορθώσεις στο ΠΙΚΠΑ σε συνεννόηση με τον Δήμο Μυτιλήνης
ε. να σταματήσει να χρησιμοποιεί το λιμάνι της Μυτιλήνης σαν πάρκινγκ ανθρώπινων ζωών.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!