Πολιτική

14/11/2013 - 12:42

Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου: «Παίζοντας» με ανθρώπινες ευχές στα νερά του Αιγαίου και τον Έβρου

trong>Παράνομες επαναπροωθήσεις «Παίζοντας» με ανθρώπινες ευχές στα νερά του Αιγαίου και τον Έβρο

Η έκθεση του Proasyl που δημοσιεύτηκε πρόσφατα με τίτλο «Pushed back» αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων από ένοπλες μονάδες ειδικών δυνάμεων στο χώρο του Αιγαίου και στην περιοχή του Έβρου, την περίοδο από το Οκτώβριο του 2012 έως και τον Αύγουστο του 2013, από τα ελληνικά στα Τούρκικα θαλάσσια και χερσαία σύνορα.

Οι συγκεκριμένες μαρτυρίες που πάρθηκαν μέσω συνεντεύξεων από Σύριους, Αφγανούς, Σομαλούς και Ερυθραίους πρόσφυγες καταδεικνύουν μία συγκεκριμένη πρακτική που φαίνεται να εφαρμόζεται συστηματικά στη θάλασσα μέσω τεχνητού κυματισμού ή ρυμούλκησης των πλαστικών σκαφών με σχοινί και  επαναπροώθηση τους στα τουρκικά ύδατα.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, σύμφωνα με την έκθεση, οι πρόσφυγες αφήνονται να παλεύουν με τα κύματα χωρίς μηχανή και χωρίς κουπιά, προσπαθώντας να προσεγγίσουν την τούρκικη ακτή είτε κάνοντας κουπί με τα χέρια, είτε κάποιοι να πέφτουν στη θάλασσα και κολυμπώντας να προσπαθούν να την οδηγήσουν στη στεριά. Στις περισσότερες περιπτώσεις στις πλαστικές βάρκες υπάρχουν αρκετά άτομα, γυναίκες και παιδιά, άνθρωποι ηλικιωμένοι και άρρωστοι που έμειναν στη θάλασσα έως και 24 ώρες χαροπαλεύοντας ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήξεραν καν να κολυμπάνε.

Στη χειρότερη περίπτωση, αναφέρονται στην έκθεση περιπτώσεις απανωτού ξυλοδαρμού, βασανισμών διαφόρων ειδών, εξαναγκασμούς σε γύμνωση, κλοπή των χρημάτων, κινητών τηλεφώνων, πέταγμα των προσωπικών ειδών των προσφύγων στη θάλασσα, προσβολή της προσωπικότητας τους μέσω χυδαίου υβρεολογίου και άμεσων απειλών με προτεταμένα όπλα ακόμα και απέναντι σε γυναίκες και παιδιά από άντρες που επιβαίνουν σε σκάφη του λιμενικού σώματος και φοράνε μαύρες κουκούλες στο πρόσωπο για να μην μπορούν να αναγνωριστούν.

Οι πρόσφυγες που δέχτηκαν να μιλήσουν στην έκθεση του Proasyl αναφέρονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, τοποθεσίες, πινακίδες και περιγραφή σκαφών, περιγραφή χαρακτηριστικών κάποιων επιβαινόντων στα σκάφη του λιμενικού και στρατιωτών στο Φαρμακονήσι.

Σε αυτές τις συγκεκριμένες καταγγελίες οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε:

α. Να απαντήσει επίσημα η Ελληνική κυβέρνηση για τα περιστατικά στην περιοχή του Αιγαίου και  στο Φαρμακονήσι και στον Έβρο μετά από πλήρη και εξονυχιστική έρευνα των καταγγελιών.

β. Να απαντήσει συγκεκριμένα η Frontex για το αν έχει γνώση για τα αναφερθέντα περιστατικά που τα περισσότερα από αυτά έγιναν στην περιοχή ευθύνης της και αν είχε συμμετοχή σε αυτά.

γ. Να σταματήσουν οποιεσδήποτε πρακτικές παράνομης επαναπροώθησης εφαρμόζονται στην περιοχή του Αιγαίου και στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

δ. Η μεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα να γίνεται σύμφωνα με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τα ειδικά δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από 1η Ιανουαρίου 2014 οι καταγγελίες της έκθεσης θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά και να απαντηθούν ανά ξεχωριστό περιστατικό με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα.

Σε όσα καταμαρτυρούνται στην έκθεση του Proasyl δεν χωράνε συγκαλύψεις και αποσιωπήσεις όταν η βασική κατηγορία που διατυπώνεται είναι ότι πρόκειται για συστηματική πρακτική που εφαρμόζεται στα σύνορα και στόχο έχει την βίαιη επαναπροώθηση των προσφύγων και μεταναστών με τρόπο που είναι αντίθετος σε οποιοδήποτε συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με τρόπο που βάζει σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Μοιράσου το άρθρο!