Πολιτική

10/09/2015 - 17:52

Οικονομική στήριξη των νησιών που υποδέχονται του πρόσφυγές - Συνάντηση Χ.Καλογήρου με Υπουργό Οικονομίας

Την άμεση στήριξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος υποδοχής των μεταναστών και προσφύγων που καταφθάνουν πλέον κατά χιλιάδες την ημέρα, ιδιαίτερα στη Λέσβο, ζήτησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα. Χριστιάνα Καλογήρου, σε συνάντησή της με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Νίκο Χριστοδουλάκη. Συγκεκριμένα, η κα. Καλογήρου ζήτησε τη δημιουργία ενός προγράμματος στήριξης για τα νησιά, το οποίο θα περιλαμβάνει:

·      Καταγραφή των ζημιών και έναρξη της διαδικασίας αποζημιώσεων.

·      Διάθεση επιπλέον πόρων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των μεταναστών και προσφύγων.

·      Δράσεις δημοσιότητας που θα χρηματοδοτηθούν από την κεντρική τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ, για την αναστροφή της αρνητικής εικόνας των νησιών μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

·      Δημιουργία φακέλου με το σύνολο των επιπτώσεων (βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων) και παρουσίασή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

·      Προσωρινές φορολογικές ελαφρύνσεις για τους επαγγελματίες (π.χ. απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για το 2015).

Η Περιφερειάρχης έθεσε στον Υπουργό την ανάγκη τροποποίησης των προτεραιοτήτων των προγραμμάτων INTERREG, προκειμένου να περιληφθεί η μετανάστευση στις κεντρικές τους προτεραιότητες, ώστε να στηριχθούν επιπλέον δράσεις στις πληττόμενες περιοχές.

 

Επίσης, η κα. Καλογήρου έθεσε το θέμα υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 και τόνισε την αναγκαιότητα παράτασής του κατά ένα έτος ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν τα έργα χωρίς εθνική επιβάρυνση. 
 

Ο Υπουργός Οικονομίας ενέκρινε το αίτημα της κας Καλογήρου για την αύξηση του ορίου πληρωμών έτους 2015 του ΕΣΠΑ 2007-2013 κατά 25 εκατομμύρια ευρώ. Η Περιφερειάρχης ευχαριστώντας τον, τόνισε ότι η αύξηση του ορίου πληρωμών δημιουργεί κλίμα ασφάλειας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υλοποίησης των έργων ΕΣΠΑ, γεγονός που υπό τις παρούσες δύσκολες χρηματοοικονομικές συνθήκες αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ολοκλήρωση των έργων.

Μοιράσου το άρθρο!