Πολιτική

11/04/2011 - 12:12

Ομιλία Γαληνού - Αυτοκατάργηση Βουλευτικής Ασυλίας

Με ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή 8 Απριλίου, ο κ Σπύρος Γαληνός επιτέθηκε στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί ευθύνης υπουργών και περί της βουλευτικής ασυλίας χαρακτηρίζοντας το ως:  «ένα τεράστιο λάθος, ένα λάθος που καθημερινά υποσκάπτει την αξιοπιστία των πολιτικών, το ήθος της πολιτικής και, το χειρότερο, τη νομιμοποίηση της ίδιας της δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον βουλευτή Λέσβου: «λειτουργική δημοκρατία με πλήρη απαξίωση όλου του πολιτικού δυναμικού και με την ψυχολογική σχέση πολίτη-πολιτικού να έχει διαρραγεί πλήρως απλά δεν νοείται». Η θεσμοθέτηση μιας διαδικασίας που διαφοροποιεί το Βουλευτή από κάθε άλλο πολίτη στην απονομή της δικαιοσύνης είναι λάθος. Το μόνο μέτρο που μπορεί να αποδεχθεί η κοινωνία σήμερα είναι η θέσπιση αυστηρότερων ποινών για όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση αυτών των ποινών για τα άτομα που διαχειρίζονται χρήμα και είναι εκλεγμένοι.

Η αυστηροποίηση αυτή πρέπει να συνοδεύεται με ταχείες και με άμεσες διαδικασίες εκδίκασης των υποθέσεων, ώστε να μην καθίσταται ο πολιτικός κόσμος όμηρος συκοφαντιών και σκευωριών.

Ο βουλευτής Λέσβου πρότεινε έως ότου γίνει η συνταγματική αναθεώρηση και  καταργηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο να ισχύσει «μια συμφωνία κυρίων, ένα συμβόλαιο τιμής μεταξύ των βουλευτών», με βάση το οποίο να παραπέμπονται οι πάντες στη δικαιοσύνη, ώστε να σταματήσει η εικόνα του ακαταδίωκτου που έχει ο λαός μας για τους πολιτικούς

 

Μοιράσου το άρθρο!