Πολιτική

27/01/2016 - 06:03

ΟΝΝΕΔ Λέσβου: Κυβέρνηση εχθρός της εργασίας και της παραγωγής

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης προεκλογικά, όσον αφορά τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, συμπεριλάμβαναν μεταξύ άλλων 12.000 ευρώ αφορολόγητο εισόδημα, και δέσμευση για μη φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων. Αντ’ αυτού στο βωμό της εξυπηρέτησης και διατήρησης του κρατικοδίαιτου κομματικού της ακροατηρίου επιχειρεί να θυσιάσει ότι παραγωγικό έχει μείνει σε αυτή τη χώρα.

 

Ο αγροτικός κόσμος βλέπει μια κυβέρνηση η οποία δείχνει να μην μπορεί να αντιληφθεί τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα που φέρνει. Η φορολόγηση του καθαρού αγροτικού εισοδήματος απ’ το πρώτο ευρώ, ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών και η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έως και 100%, όχι μόνο δεν είναι αναπτυξιακά και δημοσιονομικά, αλλά ούτε και αποδεκτά. Αυτά τα μέτρα πέραν της άμεσης μείωσης του αγροτικού εισοδήματος και της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού κόσμου θα επιφέρουν μόνιμες βλάβες στον τομέα. Η παραγωγή θα μειωθεί και δεν θα μπορεί πλέον να είναι ανταγωνιστική ασφυκτιώντας υπό την πίεση της νέας ΚΑΠ - Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Για τη Λέσβο συγκεκριμένα παρατηρείται το εξής παράδοξο, σε ένα νησί κατεξοχήν κτηνοτροφικό από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι κυβερνητικοί φωστήρες υποστηρίζουν ότι δεν είναι κατάλληλο για κτηνοτροφία μιας και χαρακτηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος ως «δασικό». Οι «δασικές» αυτές ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις καλύπτονται από βελανιδιές, αγριαχλαδιές και άλλα τέτοια δέντρα που απ’ την αρχαιότητα εκμεταλλεύονταν οι κτηνοτρόφοι. Με το πρόσχημα αυτό, λοιπόν, οι «δασικές» αυτές εκτάσεις χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμες, αφήνοντας τη Λέσβο εκτός της καταβολής της εξισωτικής επιδότησης που πραγματοποιήθηκε στην εκπνοή του 2015. Αυτό στριμώχνει και αγανακτεί ακόμη περισσότερο τον κόσμο του νησιού που βλέπει μια κυβέρνηση εχθρό και πολέμιο της εργασίας και της παραγωγής.          

 

Χατζηγιάννης Παντελής

Τεχνολόγος γεωπόνος ζωικής παραγωγής

Υπεύθυνος Αγροτικού Τομέα ΟΝΝΕΔ Λέσβου

 

Μοιράσου το άρθρο!