Πολιτική

30/03/2014 - 19:08

Ώρα για ποιότητα ζωής στις πόλεις των νησιών μας για πεζούς και ποδηλάτες

Με το ποδήλατο του συμμετείχε ο Μιχάλης Μπάκας, περιφερειακός σύμβουλος βορείου Αιγαίου, στη νυκτερινή ποδηλατοπορεία που οργάνωσαν οι ποδηλάτες Μυτιλήνης το Σάββατο 29/3/2014, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιηθήκαν σε όλον τον κόσμο για την «Ώρα της Γης». Ο Μιχάλης Μπάκας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Απαιτείται η ενεργοποίηση όλων μας για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής καθώς δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο καθυστέρησης από πλευράς των κυβερνήσεων του κόσμου για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας που θα προστατεύει σε επαρκή βαθμό το κλίμα. Μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί παρά να περνά μέσα από τη ριζική αλλαγή του σημερινού ενεργειακού και καταναλωτικού μας μοντέλου. Καμία πολιτική δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν δεν στηριχτεί και από μια ανταπόκριση των πολιτών οι οποίοι υπεύθυνα θα αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες και επιλογές. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε τα αιτήματα των ποδηλατών/τισσών, ζητώντας να τολμήσουμε την δίκαιη ανακατανομή του χώρου προς όφελος της μετακίνησης με ποδήλατο και δημόσια μέσα μεταφοράς.

Η νέα Προγραμματική περίοδος 2014-20 δίνει ευκαιρίες να υλοποιηθούν μελέτες και προτάσεις για εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε όλα τα νησιά μας και ένταξή τους σε ενιαία δίκτυα πρασίνου και πεζόδρομων. Να προωθηθούν από τους δήμους δίκτυα διάθεσης-ενοικίασης ποδηλάτων για χρήση από κατοίκους και επισκέπτες, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία. Να γίνει καθημερινή πραγματικότητα η ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και η εκπαίδευση των μαθητών από το σχολείο. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Οικολογικός Άνεμος θα συνεχίσει δημιουργικά να κάνει προτάσεις για την βελτίωση της ποιότητα ζωής των πολιτών των νησιών μας. Γιατί εμείς όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν θέλουμε «να κάνουμε τη ζωή μας ποδήλατο» καθώς για εμάς το ποδήλατο σηματοδοτεί την επιστροφή στον πολίτη, στην κλίμακα του νησιωτικού χώρου, τη σχέση του ανθρώπου με την πόλη και τη φύση, την επικοινωνία και την αλληλεγγύη με τους συνανθρώπους μας μακριά από την ανάπτυξη του αυτοκινήτου και της μπουλντόζας. Για ένα νέο όραμα όπου ο άνθρωπος βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον, για μια κοινωνία στο δρόμο για περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα.»

Οικολογικός Άνεμος Βορείου Αιγαίου

Φωτογραφία από παλαιότερη ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Μοιράσου το άρθρο!