Πολιτική

02/12/2011 - 11:36

Πάγια προκαταβολή...πάγια καθυστέρηση... η κατάντια μας!!!

Έντονος προβληματισμός από προέδρους Τοπικών και Δημοτικών Ενοτήτων εκφράστηκε την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου αναφορικά με την πάγια προκαταβολή που δικαιούνται οι Τοπικές και Δημοτικές Ενότητες και δεν έχει ακόμη καταβληθεί. Συνολικά οι 23 Δημοτικές Ενότητες και οι 50 Τοπικές δικαιούνται να πάρουν 97.000 ευρώ για όλο το 2011. Το φλέγον αυτό ζήτημα, έφερε στη συνεδρίαση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άρης Χατζηκομνηνός, ο οποίος ζήτησε να μάθει από τους υπευθύνους της Οικονομικής Υπηρεσίας τους λόγους για τους οποίους εδώ και 11 μήνες τα χωριά δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που δικαιούνται. Όπως ανέφερε, οι πρόεδροι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν χωρίς χρήματα, στις καθημερινές ανάγκες των χωριών, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αναγκάζονται να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για τα επείγοντα έξοδα. Ήδη την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε στην Καλλονή ενημερωτική συνάντηση των προέδρων με τους υπευθύνους της Οικονομικής Υπηρεσίας. Εκεί, οι πρόεδροι ενημερώθηκαν για τον τρόπο συλλογής των τιμολογίων από τους ίδιους και την κατάθεση στην Οικονομική Υπηρεσία, ώστε να μην παρουσιαστούν λάθη και παραλείψεις που πιθανόν να καθυστερήσουν την καταβολή των χρημάτων.

Η πάγια προκαταβολή, σύμφωνα με το Δήμαρχο, έχει οριστεί σε 1.000 ευρώ για τις Τοπικές Κοινότητες, σε 2.000 ευρώ για τις 22 Δημοτικές Κοινότητες και σε 3.000 ευρώ για τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό. 

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ Στην τοποθέτησή της, η υπεύθυνη της Οικονομικής Υπηρεσίας κα Βουγιούκα εξήγησε τους λόγους για τους οποίους υπήρξε αυτή η καθυστέρηση, οι οποίοι όπως είπε - ήταν κυρίως γραφειοκρατικοί. Όπως ανέφερε, από τον Αύγουστο κιόλας, η Οικονομική Υπηρεσία αντιλήφθηκε ότι κάποιοι κωδικοί ήταν φορτωμένοι και έτσι θα ήταν δύσκολο να βγει εντός της χρονιάς αυτής η πάγια προκαταβολή των Τοπικών και Δημοτικών Ενοτήτων. Επισήμανε όμως, ότι εφόσον υπήρχε η πολιτική βούληση να δοθούν τα χρήματα, η υπηρεσία προχώρησε στις ανάλογες ενέργειες, ώστε τις επόμενες ημέρες οι πρόεδροι που επιθυμούν να μπορούν να προσέρχονται στο δήμο φέρνοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά για να εισπράξουν τα χρήματα, ενώ από τις 10 Δεκεμβρίου θα δοθεί και η αποζημίωση των προέδρων και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΑΓΩΝΙΑ Οι πρόεδροι που παρέστησαν στη συνεδρίαση, εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί στα χωριά, καθώς αναγκάζονται να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες της καθημερινότητας και πολλοί από αυτούς ανάλογα με την περίσταση, κάνουν τους υδραυλικούς, τους ηλεκτρολόγους, τους οδηγούς αυτοκινήτων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μαζεύουν ακόμη και σκουπίδια. Ιδιαίτερα αγανακτισμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κοινότητας Ιππείου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο σημαντικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί στο χωριό του, η δεξαμενή και το πολιτιστικό κέντρο και παραμένουν αδρανή, επειδή δεν έχουν δοθεί 2.000 ευρώ που απαιτούνται για την έναρξη της λειτουργίας τους. Το θέμα έκλεισε με τη δέσμευση του δημάρχου, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την Οικονομική Υπηρεσία και τη Δημοτική Αρχή, ώστε να καταβληθούν τις επόμενες μέρες τα χρήματα της πάγιας προκαταβολής.

πηγη: ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ------------------------------ Διαβάστε όσα είχε αποκαλύψει για το θέμα το Lesvosnews πριν από μήνες: http://lesvosnews.net/2011/10/26/lesvosnews-17/ http://lesvosnews.net/2011/10/30/lesvosnews-56/

Μοιράσου το άρθρο!