Πολιτική

31/01/2014 - 02:58

Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων με νέα μπαζώματα στον Άγιο Θεράποντα Γέρας

Ο

ι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου έγιναν αποδέκτες νέων καταγγελιών από ενεργούς πολίτες για μπαζώματα στον υγρότοπο του Αγ Θεράποντα της Γέρας, λίγα μέτρα μετά τη στροφή προς Ευρειακή, στο δρόμο που οδηγεί από τη Μυτιλήνη στο Πλωμάρι.

Συγκεκριμένα μετά από αντίστοιχες περσινές και προπέρσινες κινήσεις με λύπη μας παρατηρούμε ότι και τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται μπαζώματα στον υγρότοπο της περιοχής, ο οποίος περιλαμβάνεται πλέον στο ειδικό καθεστώς προστασίας που ισχύει για τους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους σύμφωνα με το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 229/19.06.2012). Σύμφωνα με το ΠΔ, στους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους του καταλόγου δεν επιτρέπεται η δόμηση, οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης, οι αποξηράνσεις και οι επιχωματώσεις (μπάζωμα), οι εξορύξεις, η συλλογή των οργανισμών και οι παρεμβάσεις στο υδρολογικό δίκτυο (π.χ. γεωτρήσεις) και στο τοπίο.

Καλούμε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και το Δήμο Λέσβου να παρέμβουν αρμοδίως για την παύση των εργασιών, την αποκατάσταση του χώρου και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.Μπάζα και σκουπίδια παντού, σε μια περίοδο που όσοι επιβουλεύονται την ποιότητα του περιβάλλοντος στο νησί μας, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, έχουν βρει ευκαιρία να δρουν ανεξέλεγκτα.

Δυστυχώς την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων την γιορτάζουμε με μπαζώματα και καταγγελίες. Είναι κρίμα για την Λέσβο που διαθέτει ένα ιδιαίτερα αξιόλογο υγροτοπικό πλούτο, τόσο σε έκταση όσο και σε ποιότητα, που λίγες περιοχές στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο διαθέτουν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι αποτελεί τον πρώτο προορισμό bird watching στην Ευρώπη και είναι ο λόγος που εκατοντάδες παρατηρητές πουλιών επισκέπτονται νησί. Παρόλαυτα καθυστερεί για χρόνια η ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την Περιοχή Natura των υγροτόπων της Καλλονής, η εκπόνηση ΕΠΜ για τις άλλες περιοχές Natura με αποτέλεσμα οι υγρότοποι να δέχονται μεγάλες πιέσεις και να ανησυχούμε για την μη αντιστρεπτή πορεία της κατάστασης με ανυπολόγιστες συνέπειες στα οικοσυστήματα. Τα πρόσφατα προβλήματα μόλυνσης του κόλπου της Καλλονής καταδεικνύουν τις σοβαρές επιπτώσεις και στην οικονομική ζωή του τόπου της κακής διαχείρισης των οικοσυστημάτων μας

 

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Μοιράσου το άρθρο!