Πολιτική

04/11/2011 - 12:22

Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης: εκδήλωση για τον Οδ. Ελύτη

«Ελύτης, 100 χρόνια από τη γέννησή του» ονομάζει η Παλλεσβιακή Ένωση  Θεσσαλονίκης την εκδήλωση τιμής και μνήμης προς το νομπελίστα ποιητή του Αιγαίου που διοργανώνει με την ευκαιρία του εορτασμού των Ελευθέριων της νήσου Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό.

Η εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης θα γίνει στις 13 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή, στο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27, στις 11.30 το πρωί. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτης Δ. Κουτλής θα μεταφέρει την πανηγυρική ατμόσφαιρα της απελευθέρωσης της νήσου Λέσβου την 8η Νοεμβρίου 1912.

Κύριος ομιλητής είναι ο ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Νικορέτζος.

Απαγγελίες ποιημάτων από το έργο του Ελύτη θα αποδώσουν, η Αναστασία Χατζή (λογοτέχνης) και η Δέσποινα Καμπουροπούλου ( ηθοποιός).

Η εκδήλωση θα επενδυθεί μουσικά από τη Χορωδία: «Νίκος Αστρινίδης» με μαέστρο τη Βασιλική Κατσούκα καθώς και με προβολή διαφανειών από τις σημαντικότερες στιγμές και πτυχές της ζωής και του έργου του Οδυσσέα Ελύτη σε επιμέλεια –επεξεργασία  Ιωάννας Δήμτσου και Μαριάνθης Βάμβουρα.

Το συντονισμό θα έχει η Ελένη Τζιούτζια.

Της  εκδήλωσης θα προηγηθεί όπως κάθε χρόνο εκκλησιασμός των μελών και φίλων της Παλλεσβιακής  Ένωσης  στο ναό της του Θεού Σοφίας  χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικοδήμου στη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία καθώς και κατάθεση στεφάνου στο Γ’ Σώμα Στρατού.

Λίγα λόγια για την Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης.

Η Π.Ε.Θ. ιδρύθηκε το 1924. Είναι ένα από τα παλαιότερα πολιτιστικά σωματεία της πόλης και μετέχει συνεχώς στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης.

Η Ένωση όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει να αναπτύσσει έντονη πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα και να προάγει την παράδοση, τις αξίες και τα ήθη της Λέσβου.

Στον ιδιόκτητο χώρο επί της οδού Μοναστηρίου 13, μπορεί και συγκεντρώνει τα μέλη της σε διάφορες εκδηλώσεις, διατηρεί βιβλιοθήκη με λεσβιακή εργογραφία και αρχείο λεσβιακού τύπου (εφημερίδες-περιοδικά) προς χρήση και ενημέρωση των μελών της.

Ακόμη διαθέτει μουσικό και χορευτικό συγκρότημα που συμμετέχει σε παρελάσεις και διάφορες εκδηλώσεις.

Μοιράσου το άρθρο!