Πολιτική

18/10/2021 - 16:05

Πάμφιλα: Δηλώνουμε ότι θα απέχουμε από τα μαθήματα μέχρι να παρθεί πίσω αυτή η απαράδεκτη απόφαση

Δηλώνουμε ότι θα απέχουμε από τα μαθήματα μέχρι να παρθεί πίσω αυτή η απαράδεκτη απόφαση

Η παραπάνω δήλωση έγινε από τους μαθητές των Α1 και Α2 τμημάτων του ΓΕΛ Παμφίλων  μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να συγχωνεύσει τα δύο τμήματα σε ένα.

 

Παραθέτουμε ολόκληρη την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μαθητών των δύο τμημάτων όπως στάλθηκε στα ΜΜΕ.

«Εμείς οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του ΓΕΛ Παμφίλων, είμαστε αντίθετοι στη συγχώνευση της τάξης μας σε ένα τμήμα. Σύμφωνα με την απρεπή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, αντί για αραίωση τμημάτων, δεδομένης της πανδημίας του κορονοϊού, θα πραγματοποιηθεί η σύμπτυξη τμημάτων πανελληνίως. Συνεπώς, στο δικό μας σχολείο θα στοιβαχθούμε 26 άτομα σε μία αίθουσα. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο η υγεία μας τίθεται σε κίνδυνο, αλλά και η ποιότητα του μαθήματος υποβαθμίζεται στα σχολεία ανά την χώρα.

   Ωστόσο, θεωρούμε ότι στην ειδική περίπτωσή μας, υπάρχουν αξιοσημείωτοι λόγοι για τους οποίους η συγχώνευση των δικών μας τμημάτων είναι αδύνατη. Χαρακτηριστικά: σε περίοδο πανδημίας αντί να μιλάμε για αραίωση όπως προτείνουν οι ειδικοί στα τμήματα, για την καλύτερη παρακολούθηση της παράδοσης του μαθήματος και την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού, αναγκαζόμαστε να βάζουμε καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία μας. Επίσης, είμαστε τα παιδιά μιας γενιάς η οποία πέρασε δύο χρόνια κάνοντας μάθημα μέσω webex και τα μαθησιακά κενά μας είναι πολλά. Τέλος οι συμμαθητές μας με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, όλοι μας άλλα ιδιαίτερα εκείνοι.

   Έτσι το υπουργείο αντί να προσλάβει καθηγητές προχωρά σε αντιεκπαιδευτικά μέτρα όπως οι συγχωνεύσεις τμημάτων. Εμείς, λοιπόν, δηλώνουμε ότι θα απέχουμε από τα μαθήματα μέχρι να παρθεί πίσω αυτή η απαράδεκτη απόφαση. Καλούμε όλους τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς να μας συμπαρασταθούν».  

Στο πλευρό των μαθητών, τη Δευτέρα, 18 Οκτώβρη, παραβρέθηκε κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Μαρία Κομνηνάκα.  

ω

 

1

 

Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Νομού Λέσβου του ΚΚΕ

Στο πλευρό των μαθητών που αντιδρούν στις συγχωνεύσεις των τμημάτων τους

 

Το πρωί της Δευτέρας, 18 Οκτώβρη, η βουλευτής του ΚΚΕ βρέθηκε κοντά στους μαθητές του Λυκείου Παμφίλων, στους οποίους εξέφρασε την συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα που διεξάγουν. 

Μίλησε με τον Διευθυντή του σχολείου κ. Χρήστο Συναχείρη στον οποίο εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ  στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας το οποίο δεν φαίνεται «να ενδιαφέρεται ούτε για τη διασπορά του κορονοϊού αλλά ούτε και για την γνώση που πρέπει να λάβουν οι μαθητές, που εμποδίζεται μέσα στα πολυπληθή αυτά τμήματα των 26 μαθητών».

«Αντί τα τμήματα να γίνονται ολιγομελή «μέχρι 15 μαθητές», όπως ορίζει το πρωτόκολλο της πανδημίας, αυτά ολοένα και συγχωνεύονται. Αυτή η απόφαση καταδεικνύει την αναλγησία της κυβέρνησης και την υποβάθμιση της δημόσιας, δωρεάν  παιδείας από τη στιγμή που αντί να προσλάβει περισσότερους εκπαιδευτικούς μειώνει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες (οι δαπάνες για την Παιδεία έχουν μειωθεί κατά 1,8 δισ. ευρώ στα τελευταία 11 χρόνια).

Το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των μαθητών και εκπαιδευτικών, γιατί, με τη στάση τους, λένε ένα μεγάλο “όχι” σε αυτή την πολιτική και ταυτόχρονα ανοίγουν τη συζήτηση για ένα μεγάλο “ναι” στην ανάγκη για ένα σχολείο που θα προσφέρει σύγχρονη μόρφωση σε όλα τα παιδιά, σε όλα τα πεδία της γνώσης. Ένα σχολείο των ίσων και των πολλών, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς». 

Επίσης η βουλευτής μίλησε με τους καθηγητές του σχολείου και τους εκπροσώπους των γονέων, που βρίσκονταν έξω από το σχολείο, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση των μαθητών. 

Κατέθεσε, δε, αναφορά στην Υπουργό Παιδείας την επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών του Γενικού Λυκείου Παμφίλων Λέσβου, με την οποία αιτείται να ανακληθεί η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου για τη συγχώνευση των δύο τμημάτων της Α΄ τάξης του σχολείου.

Ήδη η βουλευτής έχει καταθέσει ΑΝΑΦΟΡΑ: Την επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης, με την οποία οι γονείς διαμαρτύρονται για τις συνενώσεις τμημάτων σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου και ζητούν την αναστολή τους.

Την επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών του Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής Λέσβου, η οποία αναφέρεται στις ελλείψεις του σχολείου σε εκπαιδευτικούς, καθώς και στην πρόθεση να συγχωνευθούν τμήματα δημιουργώντας τάξεις με 25 και 28 μαθητές και ζητούν να καλυφθούν άμεσα τα κενά με μόνιμους εκπαιδευτικούς όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, όπως και να μη γίνει συγχώνευση τμημάτων. 

Την επιστολή γονέων και κηδεμόνων των μαθητών της Α΄ Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, με την οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την πρόθεση να συγχωνευθούν άμεσα τα τμήματα της Α΄ Λυκείου του σχολείου σε δύο, των 28 και 27 μαθητών αντίστοιχα και ζητούν την ανάκληση της απόφασης.

 

Μοιράσου το άρθρο!