Πολιτική

21/06/2012 - 11:52

Παραίτηση Ψάλτου από την Πολιτική Γραμματεία της ΔΗΜΑΡ Λέσβου

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ

 

Η ολοκλήρωση και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου και η είσοδος της Δημοκρατικής Αριστεράς στο κοινοβούλιο θεωρώ ότι είναι μια κατάλληλη στιγμή, για να κλείσω τον κύκλο της συμμετοχής μου στις εργασίες της πολιτικής γραμματείας της ΔΗΜΑΡ Λέσβου, ύστερα από δεκαεπτά μήνες θητείας σε αυτή ως γραμματέας της. Αποχωρώ, προκειμένου να αφοσιωθώ στις υποχρεώσεις ολοκλήρωσης της διδακτορικής μου διατριβής, διατηρώντας ταυτόχρονα τη θέση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η θητεία μου συνέπεσε με τη γενέθλια περίοδο τόσο της Δημοκρατικής Αριστεράς όσο και της τοπικής της οργάνωσης. Με τη συμμετοχή και τη συνεργασία των υπολοίπων μελών οργανώσαμε μια σειρά από σημαντικά γεγονότα και παρεμβάσεις: την ίδρυση της τοπικής οργάνωσης, τα εγκαίνια των γραφείων της, τη συμμετοχή της στο ιδρυτικό συνέδριο, την πρώτη επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη στη Μυτιλήνη, τον προεκλογικό αγώνα της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012. Ταυτόχρονα, μέσα από τις καταχωρήσεις στην ιστοσελίδα της ΔΗΜΑΡ Λέσβου γίνονται φανερές οι συνεχείς παρεμβάσεις μας αυτό το διάστημα σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα της τοπικής και της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Παραβλέποντας ορισμένες δυσάρεστες συμπεριφορές, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου γι’ αυτή τη συνεργασία.

Με το αποτέλεσμα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης η ελληνική κοινωνία αρνήθηκε τον κίνδυνο επιστροφής σε μία πληθωριστική δραχμή. Ωστόσο, το αίτημα για αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής παραμένει. Η πολιτική που ασκήθηκε μέχρι τώρα μας οδήγησε το 2009 στο κατώφλι της χρεοκοπίας και από το 2009 μέχρι σήμερα σε ένα κοινωνικά άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Δεν κρύβω την επιθυμία μου να μην χρειαζόταν η Δημοκρατική Αριστερά να συνεργαστεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά να συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και στην περίπτωση της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ θα υπήρχαν ζητήματα συνεννόησης, αλλά μάλλον θα υπήρχε μία διαφορετική δυναμική στο αίτημα αλλαγής της πολιτικής. Τώρα, τα δεδομένα είναι δυσοίωνα. Ωστόσο, η χώρα δεν μπορούσε να οδηγηθεί για τρίτη φορά σε εκλογές. Το γεγονός ότι με τη συμμετοχή της η Δημοκρατική Αριστερά συνέβαλε στη διαμόρφωση του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης πρέπει να αναγνωριστεί ως θετικό. Η ελληνική κοινωνία χρειαζόταν αυτή τη στιγμή μία ελπίδα. Αν αυτή διαψευστεί από τα έργα της νέας κυβέρνησης, η Δημοκρατική Αριστερά δεν πρέπει να διστάσει να καταγγείλει την εξαπάτηση και να άρει την εμπιστοσύνη της. Ο χρόνος νομιμοποίησης της νέας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την πολιτική που θα ασκήσει.

Με την ελπίδα ότι η ενέργεια της αποχώρησής μου θα συμβάλει θετικά στην ανανέωση της σύνθεσης και της δράσης της τοπικής οργάνωσης της Δημοκρατικής Αριστεράς σας χαιρετώ.

Μυτιλήνη,  20 Ιουνίου 2012

Στρατής Ψάλτου

------------------------------------

Εκτίμηση Εκλογικού Αποτελέσματος

Χθες Τετάρτη συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία της Δημοκρατικής Αριστεράς Λέσβου με τη συμμετοχή των υποψηφίων βουλευτών για την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τη συζήτηση της πορείας στο επόμενο διάστημα τόσο εθνικά όσο και τοπικά με βάση τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένη για τις πολιτικές προτεραιότητες που διατύπωσε ξεκάθαρα, σταθερά και ήπια στον ελληνικό λαό και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Οι εκλογές της 17 Ιουνίου έγιναν πάνω σε αυτές τις προτεραιότητες που ήταν:

-          Η παραμονή στην ευρωζώνη και στο ευρώ.

-          Η σταδιακή αποδέσμευση από τις ρυθμίσεις του μνημονίου με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

-          Η ριζική μεταρρύθμιση του κράτους και του πολιτικού συστήματος ώστε να λειτουργούν με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

-          Η ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

-          Η δημιουργία αποτελεσματικής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος που έχουν οδηγήσει στη κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Παράλληλα η Δημοκρατική Αριστερά διατύπωσε ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική αλλά και θέσεις πάνω σε τοπικά θέματα ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, την αγροτική ανάπτυξη και τη μεταποίηση της αγροτικής παραγωγής, τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τη προστασία του περιβάλλοντος.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Δημοκρατικής Αριστεράς τόσο στη Λέσβο όσο και πανελλαδικά δικαίωσε τις επιλογές της αυτές αφού παρά τη πίεση που δέχτηκε ειδικά στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση συσπείρωσε έναν κόσμο που προσβλέπει σε μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίον διεξάγεται η πολιτική στη χώρα μας.

Όμως ο ελληνικός λαός έδωσε με τη ψήφο του τη πλειοψηφία σε συγκεκριμένες παρατάξεις αναβάλλοντας για αργότερα το σχηματισμό αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης όπως ήταν η εκφρασμένη επιθυμία μας. Η Δημοκρατική Αριστερά βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από εκείνο της παράταξης αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και θα εργαστεί για τη προώθηση ριζικών προοδευτικών αλλαγών στη χώρα σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή.

Η Δημοκρατική Αριστερά Λέσβου θέλει να ευχαριστήσει όλο τον λαό της Λέσβου και της Λήμνου για τον τρόπο που την υποδέχτηκε στη προεκλογική εκστρατεία και την ενθάρρυνση που μας έδωσε για να προχωρήσουμε και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες που δημιουργήσαμε.

Η Πολιτική Γραμματεία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!